Hlavní obsah

Údolí monumentů: Pokochejte se prototypem Divokého západu, kde platí přísná prohibice

Kde leží Divoký západ? Tahle otázka musela napadnout snad každého milovníka westernových filmů. My to víme. Země nikoho, jejímž středem se táhne nekonečná cesta a kterou lemují načervenalé skalní útvary, leží na hranici Utahu a Arizony a jmenuje se Údolí monumentů. Tady vznikly ty nejslavnější westerny, tudy běžel Forrest Gump a kvůli prohibici si tady nedáte ani pivo.

Foto: www.bigstockphoto.com

Údolím vede jediná pět kilometrů dlouhá pěší trasa. Lepší je ale vyrazit po silnici v automobilu.

Článek

Vedle ohromných skalních masívů, jež svou načervenalou barvu získaly díky přítomnosti oxidů železa, si připadáte jako mravenci. Vždyť některé z nich vystupují do výšky několika desítek, ale i stovek metrů. A i samo Údolí monumentů leží minimálně na české poměry pěkně vysoko – vždyť průměrná nadmořská výška je až nad pomyslným vrcholem Sněžky – někde ve výšce 1700 metrů.

Domov kovboje z reklamy

Neutěšenost místní krajiny mnohokrát využili filmaři. Vždyť právě tady dostal svoji filmovou podobu americký Divoký západ. Režisér John Ford sem umístil v průběhu dvaceti let všechny své westernové filmy. Později tudy běžel i filmový Forrest Gump. A kde je podle vás domov slavného kovboje z reklamy Marlboro? Ano, právě tady, v Údolí monumentů.

Foto: ESO travel

Načervenalou barvu způsobují oxidy železa.

Filmová stopa vedoucí Údolím

Podle mezinárodní filmové databáze IMDb se Údolí monumentů objevilo ve 113 filmech a seriálech. I díky tomu, že se v něm točilo mnoho westernů, je Údolí monumentů synonymem Divokého západu. Údolí monumentů se prozatím objevilo například ve filmech:

  • Forrest Gump
  • Butch Cassidy a Sundance Kid
  • Mission: Impossible II
  • 2001: Vesmírná odysea
  • Osamělý jezdec

Spoustu lidí překvapí, když zjistí, že oblast není klasickým národním parkem, ale rezervací, kterou spravují Navahové, indiánský kmen. Mimochodem, chlazené pivo si v místním návštěvnickém centru nedáte, platí tu totiž prohibice. A oficiálně byste sem žádný alkohol ani neměli přivézt. Navahové také vybírají vstupní poplatek – jeho výše se odvíjí od toho, co chcete v Údolí monumentů poznat a zažít.

Foto: www.bigstockphoto.com

Údolí monumentů protíná silnice US163, po ní dojedete až do návštěvnického centra. Za další pokračování v cestě se platí.

V roli průvodce? Indián

Údolím vede 27 kilometrů dlouhá „Údolní silnice“, na kterou můžete vyrazit i ve svém automobilu. Nicméně její kvalita není nijak oslnivá a během prudkých dešťů se proměňuje v řeku bláta. S automobilem, který nemá náhon na všechna čtyři kola, je během nepříznivého počasí cesta Údolím poměrně velký risk.

V návštěvnickém centru si ale terénní automobil můžete půjčit. Nebo si rovnou domluvit jednu z komentovaných projížděk – kdy se role průvodce zhostí jeden z místních indiánů. A ti, co Údolí monumentů navštívili, poslední možnost jednoznačně doporučují.

Foto: www.bigstockphoto.com

V provizorních stáncích můžete nakoupit ručně vyráběné šperky kmene Navaho.

Rezervace vznikla už v roce 1868 a dnes patří – i díky své filmové reputaci – k nejnavštěvovanějším místům ve Státech. Při cestě sem je tedy dobré počítat i s omezenou kapacitou ubytovacích zařízení. Bez předchozí rezervace se v blízkém městě Goulding – v hotelech i kempech – nechytnete. A plno bude i v hotelech ve vzdálenějších městečcích Bluff, Mexican Hut nebo Kayenta.

Navahové – indiánský kmen
Údolí monumentů není národním parkem, ale patří do rezervace indiánského kmene Navahů. Navahové jsou s 300 tisíci příslušníky nejpočetnější etnickou skupinou  mezi původními obyvateli USA. Kmen, který se do oblasti takzvaných Čtyř rohů přesunul v 15. století z Aljašky, sehrál výraznou úlohu během druhé světové války. Spletitý původní jazyk, který ovládali jen samotní indiáni, posloužil jako šifrovací kód, který Japonci nikdy nerozluštili.
Foto: www.bigstockphoto.com

Nejkrásnější fotky vznikají brzo ráno, nebo při západu slunce.

Krajinu v Údolí monumentů tvoří takzvané messa (stoly, tabule) a butte (hřbety). A ty nejznámější útvary mají samozřejmě i svá jména. Levý a pravý palčák, Tři sestry, Sloní hřbet, Totem, Klíčová dírka… Dokonalá pouštní gotika (ač nejde o skutečnou poušť) je nejkrásnější zdálky. Ač to zní možná paradoxně. Ty nejhezčí fotografie skutečně vznikají z uctivé vzdálenosti, kdy se člověku na snímek vejde více pískovcových skal naráz.

Foto: www.bigstockphoto.com

Takhle vypadá Divoký západ – filmaři ho umístili do Údolí monumentů,

Na čtyřech místech najednou

A zkušení fotografové také doporučují nařídit si ráno budíka na časnou hodinu a vyběhnout s fotoaparátem dřív, než se den úplně probudí. Téměř povinností je pak v Údolí vyčkat i na západ slunce, kdy se skály začnou barvit do ruda. Nejkrásnější výhledy jsou z Vyhlídky Johna Forda, ale také od návštěvnického centra.

Ti, co dojedou do Údolí monumentů, často vyrazí ještě ke Čtyřem rohům. Cesta po silnici 163 a následně po 160 trvá asi hodinu a půl. Čtyři rohy jsou unikátní místo, kde se v jednom bodě střetávají hranice 4 států (druhé takové místo v celých Státech nenajdete), a když se člověk správně postaví na pamětní kovovou desku zapuštěnou do země, může stát hned na čtyřech místech naráz – v Arizoně, Utahu, Novém Mexiku a Coloradu.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vydejte se s námi do nejslavnějšího národního parku planety! Pro obrovský zájem přidáváme ještě jeden extra termín v září! Během téměř třítýdenního zájezdu navštívíme nejen národní park Yellowstone, ale i další nádherná místa – národní park Glacier, olympijské Salt Lake City, národní park Olympic nebo Seattle.

Jako jediná CK v ČR má ESO travel komerční povolení pro vstup do klíčových národních parků USA. V ceně zájezdu navíc i vstup na vyhlídkovou věž Space Needle v Seattlu a návštěva továrny Boeing!

Prodloužený víkend v New Yorku? Ano! Připravili jsme pro vás atraktivní program, díky kterému poznáte to nej z New Yorku během tří dnů! Socha Svobody, Empire State Building, Brooklyn Bridge, Čínská čtvrť… a spousta dalších míst, která jsou symboly New Yorku.

Ubytování v srdci Manhattanu, český průvodce a jako bonus výlet lodí k soše Svobody a na Elis Island a vstup na vyhlídku na slavném Empire State Buildingu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejbizarnějším mrakodrapu světa, o měste v pralese nebo o krásné, ale zrádné Stolové hoře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Pojedete v zimě na dovolenou?
Ano, k moři.
30,8 %
Ano, ale na hory.
18,8 %
Ano, ale na poznávací zájezd.
2,9 %
Ne, nechystám se.
47,5 %
Celkem hlasovalo 276 čtenářů.

Údolí bohů

Severně od slavného Údolí monumentů leží další, méně známé, ale nádherné údolí. Jde o Údolí bohů, které nabízí podobná panoramata jako Údolí monumentů – jen v trochu menším meřítku a s menším počtem turistů.

I tady narazíte na osamělé stolové hory, na sklaní útvary nejzvláštnějších tvarů, na skalní okna… Ty nejznámější útvary mají dokonce i svá jména – vyfotit se tady můžete se Santa Clausem a jeho sobem Rudolfem, u útvarů zvaných Kohout, Sedící slepice nebo třeba Dáma ve vaně.

V údolí bohů se také natáčelo několik epizod seriálu Doktor Who a svou tajnou základu tu měl i inteligentní vrtulník Airwolf ze stejnojmenného seriálu.

Údolím vede štěrková cesta, po které můžete vyrazit i osobním automobilem – pokud tedy zrovna neprší, pak je tato cesta jiným než terénním autem nesjízdná. V oblasti je možné tábořit.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám