Hlavní obsah

Tikal je město ukryté v pralese. Kdo ho vylidnil? Sucho, nebo mimozemšťané?

Dodnes nikdo neví určitě, proč ho lidé opustili. Kvůli válečným výbojům jiných kmenů? Nebo extrémním rozmarům počasí? Mayské město Tikal je záhada. Podaří se ji někdy rozluštit? Netušíme. S jistotou ale víme, že impozantní komplex na území dnešní Guatemaly je díky velikosti a zachovalosti staveb zajímavý i bez roušky tajemství, která ho obestírá.

Foto: Bigstock.com

Hlavní náměstí bylo dějištěm nejednoho tajemného rituálu.

Článek

Vysoké pyramidy, rozlehlá náměstí a zarostlá údolí, která kdysi sloužila jako vodní nádrže propracovaného systému, v němž se pomocí hydrauliky dostávala životodárná tekutina i do vyvýšených míst – to vše dává tušit, že zde stálo obrovité město.

Stopy bývalé slávy neklamou. Na začátku devátého století se opravdu v guatemalské části Střední Ameriky tyčilo nad krajinou město, kde v této době žilo něco mezi 50 000 a 90 000 lidmi! Jeho sláva ale neměla dlouhého trvání. V jedenáctém století Tikal drtivá většina jeho obyvatel opustila.

Foto: Bigstock.com

Od roku 1979 se Tikal nachází na seznamu chráněných památek UNESCO. Není divu.

Opustili město oplývající zlatem

Mohutné až 70 metrů vysoké pyramidy, obětní oltáře, ale hlavně výzdoba z drahých kovů, mezi nimiž zaujímalo výsadní místo pochopitelně zlato, na kterém se u rituálních předmětů nešetřilo, to všechno zdobilo centrum mayské kultury v širém okolí.

Obchodníci tu měli žně, nepřátelé tak silné město obvykle obcházeli obloukem. Co se tedy stalo, že Tikal opustili lidé asi kolem roku 1050 téměř najednou? Teorií je několik.

Přečtěte si o dalších místech v Americe:

Kdo vyhnal indiány – nepřátelé, počasí, nebo mimozemšťané?

Mezi jednotlivými indiánskými kmeny často panovaly velmi napjaté vztahy, zajatci bývali rozpáráni na oltářích a obětováni bohům. Že by mocné Maye někdo vytlačil? To by muselo jít o velmi silný kmen.

Foto: Bigstock.com

Guatemala, to není jen Tikal. K nejpozoruhodnějším místům země patří i město La Antigua Guatemala se stavbami španělského baroka.

Další, v současné době asi nejvíce zastávanou verzí je ta o počasí. Tropické deštné pralesy mají stálý přísun vláhy téměř nepřetržitě. Jenže guatemalské lesy nejsou deštnými pralesy v pravém slova smyslu – závisí na pásu mraků s proměnlivým polem působnosti. To se pravděpodobně na několik let posunulo trochu více na jih, v Tikalu se přestaly plnit vodní nádrže a obyvatelé museli za vodou jinam. Ale zda to tak skutečně bylo, to nevíme jistě.

Aby toho nebylo málo, tak věhlasný záhadolog a kontroverzní švýcarský historik Erich von Däniken tvrdí, že na některých kresbách jasně vidí tvory v moderních helmách astronautů. Že by za koncem města stál zásah z jiné galaxie?

Foto: Bigstock.com

Zlatá éra tohoto města se datuje do let 200 – 900 našeho letopočtu.

Tři tisíce staveb spaly sedm stovek let

Jisté je, že od doby konce prosperity Tikalu sem nikdo příliš nechodil, stavby zarůstaly, vypadalo to tu jako ve městě duchů. Ovšem většina z budov je tak masivních, že přečkaly ve velmi dobrém stavu stovky let, až do roku 1848. Tehdy došlo k oficiálnímu objevení ruin.

Světu se tak odkryl unikátní svět s 44 metrů vysokým chrámem Velkého jaguára, pyramidami dosahujícími až 70 metrů, s akvadukty, lázněmi, sportovními hřišti… Vidět se toho tu dá opravdu hodně.

Foto: Bigstock.com

V Guatemale najdeme také známé jezero Atitlán.

Velkých staveb napočítáme asi 3000. Nelze se divit, že oblast se dostala nejen mezi chráněné národní parky Guatemaly, ale také na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Bigstock.com

Na mnoho pyramid se dá bez potíží vylézt.

Mayské pyramidy na české cestě kolem světa

Tento klenot americké krajiny dnes už nespí a je plně otevřen turistům, v roce 2016 se sem dokonce vydá skupinka Čechů a Slováků v rámci velké cesty kolem světa. Guatemala se stane jednou z deseti jejích zastávek.

Cesta kolem světa za 25 dnů
První česká cesta kolem světa privátním letadlem za 25 dnů se uskutečnila v roce 2012. Její destinace se každý rok mění, to základní ale zůstává: účastníci nocují v pětihvězdičkových hotelech s veškerým komfortem, přesuny zajišťuje luxusně upravené letadlo a v každé zemi tráví cestovatelé obvykle 2–3 dny, během nichž nasají atmosféru místa. Další den se ocitnou v jiném koutě světa a v prostředí s úplně jiným kouzlem.

Nepůjde o jen tak ledajaký zájezd. „Cestující se mezi destinacemi nepřesouvají letadlem namačkaní v klasických řadách sedadel. Původně 189místný boeing byl upraven ve stylu soukromých letadel na letoun s 64 pohodlnými koženými křesly polohovatelnými až do 120 °,“ říká Tomáš Růžička z pořadatelské společnosti.

Pasažéři navíc projedou svět v dobré společnosti. Doprovázet je budou tři zkušení čeští průvodci.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Volná místa mizí! Ve speciálně upraveném Boeingu 737-800, který se v březnu 2016 vydá na „Cestu kolem světa soukromým letadlem”, jich na začátku bylo 64. Zajistěte si své sedadlo a zažijete nejlepší dovolenou vašeho svého života!

Nenechte si uniknout 25 dnů na místech, mezi která patří karibský ostrov Antigua, mexické pláže, havajský národní park, tajemné město Tikal, ale i tichomořský ráj Samoa nebo Maledivy. Ubytování je zajištěno v nejlepších hotelech světa, garantujeme i další služby, které vás zbaví všech starostí. Místa ubývají, tak si rezervujte své místo na palubě ještě dnes!

Užijte si zimu v teplém klimatu Střední Ameriky, poznejte při tom jedinečné pozůstatky mocných indiánských kultur a nasajte atmosféru tajemných rituálů a svérázných indiánských tanců.

Během 13 dnů projedete Mexiko, Guatemalu a Belize a uvidíte legendární města Chichén Itzá nebo Tikal. Po celou dobu bude k dispozici český průvodce. Vydejte se s ním za krásami kraje Mayů!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o kamenném lese v Číně, tipech na levné destinace pro podzimní dovolenou nebo o nejkrásnějších utajených místech planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se někdy vydat na cestu kolem světa?
Už jsem byl(a).
3,7 %
Ano!
79,8 %
Kdyby to bylo kratší než 80 dnů, tak možná.
4 %
Ne. Všude dobře, ale doma nejlíp.
12,5 %
Celkem hlasovalo 545 čtenářů.

Cesta kolem světa 2016 zamíří i do Guatemaly

Guatemalský Tikal je zastávkou na Cestě kolem světa 2016. Podíváme se na další zastávky unikátní pouty kolem naší planety.

Antigua: Ráj v ráji zvaném Karibik

Ostrovy v Karibském moři mají pro pohodychtivé cestovatele výborný zvuk. Antigua se naštěstí nezařadila na seznam těch nejoblíbenějších, kam jezdí největší zástupy turistů, a tak pláže jako Dickenson Bay mohou svou palmovo – písčitou krásu ukazovat v relativním klidu.

Guatemala: Jezero a mayské rituály

Domorodé vesnice, kde lidé stále uctívají indiánská božstva a oddávají se rituálním tancům – taková sídla lze dodnes vidět na březích jezera Atitlán v Guatemale. Když k tomu přidáme sopky tyčící se nad krajinou a panoramatické výhledy, zní to jako pohádka.

Mexiko: Velryby, které vyskakují pekelně vysoko

Keporkaci patří mezi velryby, které dokáží vyskočit z vody, dokonce velmi vysoko. V Cortézově moři se na taková velrybí artistická vystoupení jezdí dívat skupinky turistů na gumových člunech s mořskými biology jako průvodci.

Havaj: Desetikilometrová sopka Mauna Kea

Když ji změříme už od mořského dna, tak dostaneme více než 10000 metrů. S takovou výškou je havajský vulkán Mauna Kea druhou nejvyšší horou v celé naší sluneční soustavě. Výhled odsud na moře a okolní zalesněné kopce se dá jen těžko popsat.

Samoa: Přírodní bazén To Sua

Která firma umí vyrobit nejhezčí bazén? Jasně, je to příroda. Podle mnohých za její nejlepší kousek můžeme považovat propadlinu To Sua, kouzelné jezírko, které nejvíce vynikne při pohledu z výšky.

Austrálie: Koaly a Opera, kterou znají metalisté i folkaři

Olympijská sportoviště, pláž Bondi, koaly, originální Opera s proslulým mostem Harbour Bridge opodál… největší město Austrálie Sydney toho má k vidění opravdu hodně. Zážitky z něj si člověk nejlépe protřídí u sklenky dobrého australského vína z oblasti Hunter Valley.

Filipíny: Čokoládové hory, které vyplakal obr

Hory z čokolády se při filipínských vedrech neroztečou, skládají se ve skutečnosti z mnohem odolnějších materiálů. Nahnědlá barva se jim ale postarala o pěknou přezdívku. Podle legendy vznikly, když nešťastnou láskou zlomený obr ronil gigantické slzy, které zformovaly krajinu do vskutku nevšední podoby.

Japonsko: Místa, kde přežívá duch samurajů a nindžů

Neslyšně našlapující rychlí nindžové, obrnění a po zuby ozbrojení samurajové a exotikou kypící stavby s typickými střechami, to je romantická představa, jakou v nás vzbudily japonské filmy a seriály. U starobylého hradu Himedži tento obraz skoro ožívá.

Laos: Město s bosými mnichy

Ještě pořád na zemi existuje místo, kde buddhistické pagody se zlatými střechami nenahradily mrakodrapy plné kanceláří, kde na ulici pořád potkáte bosé mnichy a sem tam nějakého toho ochočeného slona. Jedno z mála takových měst se jmenuje Luang Prabang.

Maledivy: Zem, kde vládne absolutní pohoda

Ostrůvek Gan, stejně jako stovky dalších v souostroví Maledivy, nabízí možnost naprosto vypnout, nenechat se rušit žádnými cizorodými vlivy a jen si užívat moře, potápění, relaxaci na pláži nebo procházky po molu.

Související články

Výběr článků

Načítám