Hlavní obsah

Legendárních sedm vrcholků: Jaké jsou nejvyšší hory světa? Krásné i zrádné

Říká se jim „Seven summits”, tedy sedm nejvyšších vrcholků pozemských kontinentů. Prvnímu člověku se podařilo je všechny zlézt roku 1985. Ale každý nahoru nemusí šplhat s lanem a skobami, aby je mohl obdivovat. Většinu z nich totiž obklopuje i nádherná příroda a spousta zajímavostí. Pojďme si je odhalit.

Foto: Dmitri Kotchetov (Bigstock.com)

Zebry pod pětitisícovkou (horou, nikoliv bankovkou) – to se jinde než pod Kilimandžárem nevidí.

Článek

Na olympijské vlajce v sobě vzájemně vězí pět kruhů zastupujících pět kontinentů, tak proč mají kontinenty sedm nejvyšších vrcholů? Inu, prostě je to tak a my s tím nic nenaděláme. Počítají se vrcholy sedmi hlavních skupin do sebe zaklesnutých litosférických desek zastupujících větší územní celky, a to oblast euroasijskou, africkou, pacifickou, severoamerickou, jihoamerickou, antarktickou a trochu problematickou australskou.

Odkud je nejlépe vidět Mount Everest, nejvyšší hora planety

Začneme tím největším velikánem, 8848 metrů vysokou horou Mount Everest na hranicích Nepálu a čínského Tibetu. Kdo a kdy ji zdolal, o tom už byly popsány stohy opravdového i virtuálního papíru. Nás dnes zajímá vesnička, v tibetských poměrech by se snad dalo říkat i město, Tingri. Právě ta je označována jako jedno z nejpříhodnějších míst pro ty, kteří chtějí poznat život v horách, vidět nejvyšší vrcholy světa jako Makalu, Lhotse, Čcho Oju a samotný Everest, a přitom nešplhat nijak závratně vysoko.

Foto: axel2001 (Bigstockphoto.com)

Mount Everest (vpravo) a Lhotse - první a čtvrtá z nejvyšších hor světa.

Ještě lépe je panorama Everestu vidět z blízkého sedla Pang La (5120 m). Tam se skutečně otevírají výhledy jako z pohlednic. A když potom přespíte v klášterním ubytování v Rongphu, je zážitek z cesty do oblasti s nejvyššími horami světa kompletní.

Mauna Kea je vyšší než nejvyšší hora planety

Titulek zní poněkud protimluvně, ale ne tak docela. Havajská Mauna Kea měří skutečně více než Mount Everest, nicméně většina z ní vězí hluboko v Tichém oceánu. Jelikož počítáme velikost hor podle nadmořské výšky, statistiky vrchol Mauna Kea mezi velehorské giganty nepočítají. Ona to ovšem nepotřebuje.

Čelné pozice ve výškových tabulkách přitahují více turistů, to ale neplatí u hory Mauna Kea. Havajská sopka sice kvůli potopené základně nepatří mezi osmitisícovky (celkem z ní nad hladinu moře vyčuhuje 4205 m), ale zase se nachází na místě, kde před sto lety založili jeden z nejoriginálnějších národních parků USA – Hawai’i Volcanoes National Park. Ostrov Havaj, zvaný též jednoduše „Velký ostrov“ ve svém středu ukrývá několik sopečných velikánů jako Mauna Loa nebo Kilauea.

Sopka je dnes už impotentní
Majestátní Mauna Kea, která je i přes potopenou spodní polovinu nejvyšší horou pacifické oblasti, narostla do výšky díky velké zásobárně magmatu, které zde proudilo ven a postupně horu zvětšovalo. Později ovšem došlo k posunu litosférické desky, která přísun žhavého materiálu zacpala, a tak dnes již nejvyšší tichomořský velikán nepředstavuje pro okolí hrozbu.

Mauna Kea je pro návštěvníky nejen nádherný bod pro pozorování ze země, ale také pro výstupy a pohledy do širého okolí na moře a na další vrcholy zahalené v mracích. Dobrého výhledu a nízkého světelného smogu si cení i odborníci, a tak se zde nachází několik významných observatoří pro pozorování vesmírných jevů. Své pozorovatelny na sopce mají například NASA nebo kalifornský technologický institut Caltech.

Foto: Dmitri Kotchetov (Bigstock.com)

Takhle vypadá krajina pod sopkou Mauna Kea. Zajímavé horské pásmo, že?

Mount McKinley obklopují i opilé stromy

Mauna Kea se nachází na Havaji, takže ji můžeme označit za nejvyšší horu USA. Pokud ovšem bereme jenom pevninskou část, pak ve Spojených státech dominuje nejvyšší hora Severní Ameriky – Mount McKinley na Aljašce.

Takto vysoký kopec (6168 m) si vysloužil i založení obrovského národního parku o rozloze o něco menší než Morava. Park nese název Denali, což je indiánské označení Mount McKinley, a na přelidněná místa si tu opravdu nikdo nemůže stěžovat. Všude vládne až mrazivý klid, podél stezek lze narazit na bizarní přírodní jevy jako „opilé stromy“, ale i na meteorologickou stanici ve výšce 5700 m. A tím zajímavosti Denali zdaleka nekončí. Aljaška je zkrátka kus země, který má neustále čím překvapovat.

Foto: William Christman (Bigstock.com)

Dopravní situace je v národním parku Denali na Aljašce někdy pořádně zapeklitá.

Argentinská Aconcagua – největší mimoasijský obr se tyčí nad vinohrady

Na americkém území ještě zůstaneme, přesuneme se ovšem do Jižní Ameriky, konkrétně na její nejvyšší vrchol Aconcagua (6960 m) v Argentině. Ten se honosí titulem nejvyšší neasijské hory na světě. Nutno podotknout, že při pohledu od mendozských vinic vypadá opravdu majestátně. Mimochodem, ono víno z Mendozy z podhůří Aconcaguy patří k nejvyhlášenějším jihoamerickým vínům! Ochutnat ho a přitom se dívat na mohutný štít, jenž sahá až do mraků, to je vážně slast.

Foto: xuru (Bigstockphoto.com)

Vinice u Mendozy a nejvyšší hora Jižní Ameriky - spojení výborného nápoje a krásné vyhlídky.

Kilimandžáro – vrchol, pod nímž troubí sloni

Jestliže pod Aconcaguou lze narazit na rozsáhlé vinice, pod Kilimandžárem zase můžeme potkat slony. Nedaleko nejvyšší hory Afriky (5895 m) se totiž nachází několik národních parků, kde mají divoká zvířata pré. Například keňské Amboseli.

Vůbec celá lokalita kolem hranic Keni a Tanzanie (Kilimandžáro je ještě v Tanzanii, Amboseli už v Keni) je velmi rozmanitá. Najdeme tu toho spoustu od zmíněných hor přes velká jezera jako Victoria, národní parky jako Serengeti či Amboseli po luxusní pláže na pobřeží obou států i nedalekého ostrova Zanzibar. Tady se člověk nenudí.

Foto: byrdyak (Bigstockphoto.com)

Sloni pod Kilimandžárem jsou profesionálové a umějí zapózovat.

Vinson Massif shlíží z výšky na zem věčného ledu

Za nejméně známý, avšak nikoli nejnižší ze všech sedmi kontinentálních vrcholů, můžeme označit antarktický Vinson Masiff. Lidé ho také pokořili nejpozději ze všech konkurentů z této společnosti. Zatímco na Kilimandžáru stanul první člověk roku 1889 a na australském Mount Kosciuszko dokonce už v roce 1840, Vinson byl dobyt až v roce 1966. Ono také dostat se k němu do země věčného ledu a pak ještě vykonat náročný horolezecký výstup není žádná legrace.

Nejvyšší hora oceánské oblasti – není jasné, která to je

Jako poslední tu máme nejvyšší horu Oceánie, ale která to je? Nejrespektovanější statistiky uvádějí dvě varianty. Podle jedné má oceánský primát nejvyšší hora Austrálie jako kontinentu – Mount Kosciszko (2228 m), podle jiné jde o Puncak Jaya, jinak zvaný Mount Carstensz v Indonésii (nejvyšší vrchol se nachází ve výšce 4884 m).

Foto: www.bigstockphoto.com

Austrálie - to nejsou jen vyprahlé pláně. Důkazem je třeba Modrá hora v pohoří Snowy Mountains.

Australská Mount Kosciuszko neleží v nějaké odlehlé pustině, jak by se u vysoké hory dalo čekat. Najdeme ji v jihovýchodní Austrálii u silnice z Melbourne do hlavního města Canberry a dále do Sydney. Návštěvníkům tak poskytuje ideální odpočinek při cestách po velkých městech země protinožců.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním s ESO travel

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů:

Vydejte se na dvacetidenní cestu po největších atrakcích západu USA jako Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Národní park Sequoia nebo San Francisco.

Zájezd je zakončen týdenním pobytem na Havaji dle vlastního výběru. Užijte si pláže, národní parky  nebo cokoliv chcete při individuální dovolené na Havaji!

Vystupte na nejvyšší vrchol Afriky s profesionálním horským vůdcem, vlastním kuchařem a nosičem během jedinečné cesty na Uhuru – nejvyšší vrcholek Kilimandžára!

Na vrchol lze dojít – jedná se o jeden z nejsnadněji zdolatelných nejvyšších vrcholů jednotlivých kontinentů, tak neváhejte a podívejte se na slony a žirafy shora!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejfotogeničtějších místech světa, dále o kamenném lese v Číně nebo o malajských dvojčatech, kterým ještě nedávno patřil titul „nejvyšší budovy světa“. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Na který ze "Seven summits" byste se nejraději podívali?
Mount Everest
15,7 %
Mauna Kea
12,4 %
Kilimandžáro
40,5 %
Mount McKinley
8,3 %
Aconcagua
10,7 %
Vinson
3,3 %
Puncak Jaya
2,9 %
Mount Kosciuszko
6,2 %
Celkem hlasovalo 242 čtenářů.

Nejvyšší hory světa podle kontinentů

Takto vypadá žebříček nejvyšších vrcholů na jednotlivých kontinentech:

Asie:

1. Mount Everest (Nepál, Tibet) 8 848 m

2. K2 (Čína, Pákistán) 8 611 m

3.Kančendženga (Nepál, Indie) 8 586 m

4. Lhotse (Nepál, Tibet) 8 516 m

5. Makalu (Nepál, Tibet) 8 485 m

Severní Amerika:

1. Mount McKinley (USA) 6 168 m

2. Mount Logan (Mexiko) 5 959 m

3. Citlaltépetl (Mexiko) 5 636 m

4. Mount Saint Elias (USA) 5 489 m

5. Popocatépetl (Mexiko) 5 410 m

Jižní Amerika:

1. Aconcagua (Argentina) 6 960 m

2. Huascarán (Peru) 6 769 m

3.  Alpamayo (Peru) 5 947 m

4. Antisana (Ekvádor) 5 703 m

5. Cotopaxi (Ekvádor) 5 896 m

Afrika:

1. Uhuru (Tanzanie) 5 895 m

2. Mount Kenya (Keňa) 5 199 m

3. Mawenzi (Tanzanie) 5 148 m

4. Mount Stanley (Uganda, DR Kongo) 5 109 m

5. Duwoni (Uganda) 4 890 m

Evropa:

Podle některých názorů vede evropská hranice tak, že velká část gruzínského území zasahuje i do Evropy - pak vypadá žebříček nejvyšších hor takto:

1. Elbrus (Rusko) 5 642 m

2. Rustaveli (Gruzie) 5 201 m

3. Dykh-Tau (Rusko) 5 198 m

4. Kazbek (Gruzie, Rusko) 5 047 m 

5. Mont Blanc (Francie, Itálie) 4 807 m

Austrálie:

1. Mount Kosciuszko 2 228 m

2. Mount Townsend 2 209 m

3. Mount Twynam 2 196 m

4. bezejmenný vrchol v Ethridge Ridge 2 180 m

5. South Rams Head 2 177 m

Související články

Výběr článků

Načítám