Hlavní obsah

40 místností ve 40 metrech: V Číně mají geniální chrám visící na skále. Už 1500 let

Visí 40 metrů nad zemí, 1500 let odolává větru i dešti a udivuje všechny, kteří se na něj zespodu dívají. Chrám Hengšan je technickým zázrakem starověku. Perfektně promyšlená stavba vypadá jako přilepená ke skále a za svou historii potřebovala jen jedinou větší rekonstrukci. Krásná je navíc nejen zvenku, ale i zevnitř – 40 místností člověk během procházky prochází dvě hodiny.

Foto: greir (Bigstockphoto.com)

Postavit chrám na vyvýšeném místě mělo pomoci vyhnout se nebezpečí zatopení povodněmi.

Článek

Stavba geniálního chrámu probírala mezi čtvrtým a šestým stoletím, kdy v oblasti vládla severní odnož dynastie Wei. Za stavbou podle historických pramenů stojí mnich Liao Ran a jeho nejbližší přátelé.

Dílo dokončili roku 491 a nutno podotknout, že se jim povedlo něco, co jen tak někde nemají. Náboženský chrám Hengšan visí na skalisku více než 40 metrů nad zemí. Stavitelé všechno promysleli tak důkladně, že tu příliš nepůsobí stékající voda či povětrnostní podmínky. Učiněný technický zázrak starověku. Co bychom dali za to, kdyby dokázala vlivům počasí takhle vzdorovat i kabeláž pražského tunelu Blanka.

Foto: greir (Bigstockphoto.com)

Ukrytý pod ochrannou vrstvou z kamene odolává svatyně větru, dešti.

Samozřejmě sem tam potřebuje i nezničitelný chrám trochu vypomoci při boji se zubem času. Velká rekonstrukce se zde odehrála na přelomu devatenáctého a dvacátého století. V jádru je to ale pořád stejná stavba, která tu stojí už stovky let. Pokud se podaří udržet ji ve slušném stavu, pak možná další velké stavební úpravy přijdou zase až za 1400 let, tedy na přelomu 33. a 34. století.

Čína versus rekordy

  • V nejlidnatější zemi světa také roste nejvyšší budova světa. Podle projektu má stavba na umělém ostrově ve městě Wu-chan dosahovat výšky více než jednoho kilometru.
  • Největší golfový komplex najdeme, jak jinak, také v Číně. Jmenuje se Mission Hills a najdeme ho kousek od letiště v jihočínského Šen-čenu. Může se pochlubit dvanácti osmnáctijamkovými hřišti.
  • Nejvyšší horou země i celého světa je Mount Everest. Ačkoliv se na vrchol šplhá z Nepálu, hora leží na hranici obou států. Patří tedy do statistik nepálských i čínských.

Nejlépe se sem dostaneme z třímiliónového Ta-Tchungu, do něhož se dá doletět letadlem. Odsud potom do nejbližšího velkého města Hanyuanu (350 tisíc obyvatel) a pak už hurá směrem k visutému chrámu v provincii Šan-Si (pozor na záměnu se sousedním Šen-Si).

Když dojedeme až na místo, zaplatíme vstupné, které se pohybuje v přepočtu okolo 500 korun. Poté můžete vystoupat po úzkých prkenných stezkách až k cíli. Ten udivuje i uvnitř. Nejedná se totiž o klasický buddhistický chrám, ale je vedle buddhismu zasvěcen i konfucianismu a taoismu.

Foto: hanhanpeggy (Bigstockphoto.com)

Mezi zdmi visuté svatyně pobývali především buddhističtí mniši, ale chodili sem i stoupenci jiných náboženských směrů.

Geniální architekti v mnišském rouchu

Kdo si tu chce všechno v klidu projít, tomu návštěva chrámu zabere přibližně dvě hodiny. Sto dvacet minut vyplněných úžasem nad tím, co bylo možné vytvořit už před 1500 lety. Nad tím, jak mniši dovedli najít ve skále téměř perfektní devadesátistupňový výklenek a pomocí kůlů postavit konstrukci hlavní části svatostánku. Jedinečné!

To odráží i 78 sošek a plastik rozesetých po areálu. V celkem 40 místnostech do skály zapuštěného komplexu zobrazují výjevy ze všech tří zmíněných náboženských směrů.

Čtěte dále o Číně:

Foto: chuyu (Bigstockphoto.com)

Šanghaj – to je pro změnu moderní čínský zázrak a podle většiny statistik momentálně nejlidnatější město na světě.

Ale nejen chrám poblíž Hanuyanu láká cizince na dovolenou do Číny. Nejbližší další velkou atrakci najdeme při cestě po silnici ve více než 300 km vzdáleném Pekingu. Ten je turisty vyhledávanými místy nabitý. Stačí zmínit proslulé náměstí Nebeského klidu nebo chrám Nebes.

Zapomínat nesmíme ani na Zakázané město, největší areál dřevěných staveb, který stovky let mohli navštěvovat jen císař a jeho dvořané. Když k tomu připočteme Velkou čínskou zeď, která se vine kousek na sever od Pekingu, musíme uznat, že tady zvídavý cestovatel rozhodně nezešílí nudou. A co vy, už jste byli v Číně?

Foto: Mila May (Bigstockphoto.com)

Velká čínská zeď patří k nejznámějším symbolům Číny. Když připočítáme všechny její odbočky, naměříme jí délku blížící se 900 kilometrům.

Inzertní sdělení: Vydejte se na exkluzivní zájezdy do Číny!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Číny: :

Ikonický hongkongský záliv nebo Peking nabitý památkami jako Zakázané město, náměstí Nebeského klidu nebo chrám Nebes, to je jen pár zastávek na velkém okruhu Čínou. Spolu s nimi uvidíte také Velkou čínskou zeď nebo skalní útvary Guilinu. Tak neváhejte a pojeďte s námi!

Jak stihnout co nejvíce čínských přírodních krás a památek za co nejkratší dobu? Stačí jet na jedenáctidenní zájezd, během něhož se dostanete k Velké čínské zdi, Terakotové armádě, Zakázanému městu v Pekingu, ale i do moderní Šanghaje.

Čtěte dále:

Přečtěte si o monumentu Mt. Rushmore, o luxusní dovolené v Turecku nebo o krásách Nového Zélandu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Ve kterém ročním období jezdíte nejraději na dovolenou?
na jaře
7,7 %
v létě
60,4 %
na podzim
21,6 %
v zimě
10,3 %
Celkem hlasovalo 222 čtenářů.

Zajímavosti z Číny

Podle posledního sčítání má Čínská lidová republika více než 1,3 miliardy obyvatel. Více lidí nežije v žádném státě na zeměkouli. Během psaní této věty se navíc narodilo ještě několik dalších Číňanů.

Třiadvacetimilionová Šanghaj zase vévodí tabulce nejlidnatějších měst světa.

Podivuhodná místa vedle těch zmíněných v článku najdeme rozeseté po celé Číně. Stačí zmínit Terakotovou armádu, nad jejíž technologií výroby si ještě dnes lámou hlavy mnozí odborníci.

My se pozvolna začínáme ponořovat do práce a Číňané už se pomalu chystají k odchodu domů. Jsou totiž o sedm časových pásem na východ od České republiky.

K čínským provinciím patří i zvláštní území jako Hongkong, Macao či Tibet, ale také samostatně spravovaná města Peking nebo Šanghaj.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám