Hlavní obsah

Extrémní koupání na hraně Viktoriiných vodopádů: Ponořte se do Ďáblova bazénku

Stačí jeden špatný krok, uklouznutí po kluzké skalní stěně a člověk se zřítí do stometrové propasti, ve které hučí voda. Tak jako už několik lidí před ním. Přesto koupel v Ďáblově bazénku turisty stále láká. Skočit do vody jen těsně nad hranou Viktoriiných vodopádů, zatajit dech, jestli vodní proud nebude silnější, a pak si sednout na skalní „křesílko“, které je přímo na hraně vodopádu.

Foto: Ian Restall, Public Domain Image

Od stometrové propasti vás dělí jen pár centimetrů a kluzká skalní stěna.

Článek

Ďábelský bazének, který leží na hraně Viktoriiných vodopádů, obsadil v žebříčku nejnebezpečnějších míst pro koupání krásné páté místo. A my bychom ho klidně posunuli ještě o pár stupínků výš. Vždyť kde jinde vás od valící se vodní stěny a vodní tříště, která je vidět až na vzdálenost 40 kilometrů, dělí jen pod vodou ukrytá nízká a kluzká skála?

Foto: ESO travel

Viktoriiny vodopády svou silou berou dech.

Tahle přírodní nádrž leží jen kousek od ”ostrova” Livingstone a místní oficiální agentury vás k němu a následně k bazénku vyvezou za zhruba 90 dolarů. V ceně je jízda lodí, výhled na vodopády z ostrova a v případě, že je málo vody, i koupání přímo v Ďáblově bazénku. A na závěr je na programu luxusní piknik.

Risk s místními průvodci

Ne každému se ale chce platit takovou částku. A místní si zase rádi vydělají pár dolarů navíc. Pokud má tedy člověk pro strach uděláno, může vyslyšet lákání některého z místních mladíků, usmlouvat cenu – bez problémů se dostanete pod deset dolarů – a nechat se k Ďáblově bazénku dovést „na černo“ pěkně po svých, skrze místa, kde je vody méně a kde není téměř žádný proud.

Foto: www.victoriafalls-guide.net

Do Ďáblova bazénku se dostanete jen od září do prosince, ve zbytku roku je tu proud příliš silný.

Zábavní park u vodopádů? To snad ne!
Podle zimbabwského ministerstva pro turismus se zemi nedaří naplno využívat potenciál, který vodopády mají. Přišlo tedy v létě 2013 s návrhem vybudovat na dohled vodopádů zábavní park ve stylu Disneylandu. Součástí areálu, který by stál v přepočtu zhruba šest miliard korun, by měly být hotely, kasina a nejrůznější atrakce. Drtivá většina expertů se nicméně k tomuto nápadu staví skepticky, Viktoriiny vodopády by ztratily punc autenticity.

Mimochodem, proud není ani uvnitř Ďáblova bazénku. Skála tady totiž vytváří vanu, ve které se voda točí ve víru a ztrácí sílu. Pokud je nižší stav vody a člověk se nesnaží dostat co nejblíže k okraji nebo mimo klidnou oblast, je prý tahle adrenalinová atrakce celkem bezpečná. Nižší stav vody v tomto případě znamená období zhruba od září do prosince – to je přímo v bazénku vody těsně nad pas a na jeho okrajích potom tolik, aby si člověk mohl pohodlně sednout.

Foto: ESO travel

Vodopády jsou široké zhruba dva kilometry a padají z nejvyššího bodu do hloubky 108 metrů.

Větší než malé množství adrenalinu

Turisté, kteří se k cestě na tohle „ďábelské místo“ nechali vyhecovat, pak popisují, jak obrovský adrenalin pobyt v přírodní vaně, kolem které se řítí masy vody, jež s ohromným řevem padají do stometrové hloubky, vlastně je. Člověk prý není schopný donutit se naklonit se přes okraj – pud sebezáchovy je silnější a tělo protestuje.

Nicméně čas od času se objeví lidé, kteří ohromnou sílu vody podcení, a v tom nejhorším případě zaplatí za svoji nepozornost – kterou mimochodem nejčastěji způsobuje upřené sledování displeje fotoaparátu – i životem.

Pád do hlubin

V září 2009 se z vrcholu Viktoriiných vodopádů zřítil neoficiální průvodce, který uklouzl na kluzké skále při záchraně turisty a zřítil se do hloubky 90 metrů. Ač se původně hovořilo právě o lokalitě Ďáblova bazénku, došlo k neštěstí na jiném místě. O dva roky později se do hlubiny (vodopády mají v nejvyšším bodě výšku 108 metrů) zřítil turista, který se vydal na průzkum vodopádů s neoficiálním průvodcem z řad místních.

Foto: ESO travel

Pořádný adrenalin je i bunge dumping z místního mostu, který se klene nad kaňonem.

Zatím poslední případ pádu do vodopádů má ale šťastný konec. V prosinci 2013 se do pětadvacetimetrové hloubky pod vodopády, kde se řeka Zambezi valí úzkým kaňonem, zřítil pětačtyřicetiletý čínský turista. Měl ale štěstí, protože dopadl nikoli do vody, ale na skalní výběžek, a jeho pád zbrzdila místní vegetace. Celá na první pohled děsivá událost – kterou způsobila opět snaha o co nejlepší fotografii – tak skončila jen několika odřeninami.

Pokud vás až tak velká dávka adrenalinu neláká, můžete si skočit bungee jumping z mostu, který vede nad kaňonem pod vodopády, nebo se vydat na raft. Nicméně pravdou je, že adrenalinem je mnohdy i pozorování turistů, kteří do Ďáblova bazénku vyrazí a pak balancují na jeho okraji. Spadnou? Věřme, že ne!

Inzertní sdělení: Užijte si pobyt v Africe!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Vydejte se do Zimbabwe, africké země, kam dosud nevtrhly davy turistů a která nabízí všechno, co od Afriky očekáváte. Vrcholem je samozřejmě návštěva Viktoriiných vodopádů.

Kratší, avšak velmi intenzívní poznávací zájezd, díky kterému poznáte ta nejkrásnější místa Jižní Afriky. Prohlédněte si Kapské Město z vrcholu Stolové hory, vydejte se do národních parků nebo na mys Dobré naděje.

Vydejte se za poznáním Afriky v legendárním vlaku – Mosambik, Jižní Afrika, Zimbabwe a další země Jižního kříže. Divoká příroda, netradiční kultura, exotika a zároveň pohodlí ve vlaku, který má mnohaletou historii.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejkrásnějších místech Itálie, o bájném Eldorádu nebo o konci světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vykoupali byste se v Ďáblově bazénku?
Ne, je to příliš veliký risk!
66,1 %
Ano, rozhodně!
27,3 %
Jen v případě, že by do toho šlo více lidí.
6,6 %
Celkem hlasovalo 330 čtenářů.

Co je nebezpečnější než Ďáblův bazének?

V žebříčku nejnebezpečnějších míst pro koupání je Ďáblův bazének až na pátém místě. Které vodní plochy jsou tedy před tímto místem, kde člověka od pádu do hlubiny dělí jen pár centimetrů? A čím jsou ještě nebezpečnější?

1. místo – pobřeží Queenslandu

Tahle část australského pobřeží je vůbec nejnebezpečnějším místem pro koupání na planetě. Ročně tu zemře zhruba 100 lidí. Ptáte se z jakého důvodu? Posly smrti jsou v tomto případě nejčastěji čtyřhranky, extrémně jedovatí mořští živočichové, jejichž žahnutí člověka usmrtí během chvilky.

2. místo – pláž Bolinas

Kalifornská pláž Bolinas proslula jako místo, kam velmi rádi připlouvají velicí žraloci. Potkat tady ve vodě tohoto ozubeného živočicha není úplně nečekané – a pokud si vás splete s potravou…

3. místo – vody Amazonky

Nejmohutnější řeka světa ve svých kalných vodách ukrývá mnoho nebezpečných živočichů – elektrické úhoře, dravé pirani, jedovaté pijavice. Ponořit se do jejích vln jinde než na místech, kde se koupou místní… to je opravdu veliký risk.

4.místo – pobřeží Mexického zálivu

Tahle turisty velmi oblíbená oblast obsadila trochu překvapivě čtvrté místo. A to proto, že je domovem prudce jedovatého ploskolebce vodního. Potkat ho je možné v pobřežních vodách, kde je hustý porost, ve kterém se rád pohybuje. A uštknutí tímhle hadem bývá smrtelné.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám