Hlavní obsah

Americké národní parky: Kolik měří největší strom planety a kam ukrýt mrtvolu?

Obrovské sekvoje, vedle kterých si člověk připadá jako trpaslík. Yellowstonské gejzíry, které dávají tušit, že se tu pod povrchem ukrývá něco opravdu silného, co možná jednou nejstarší park planety rozmetá… magický Bryce Canyon se snovými monumenty. Podívejte se na top5 národních parků v Severní Americe a přečtěte si o tom, na co si dát pozor při jejich návštěvě!

Foto: ESO travel

Magický Bryce Canyon – jiné spojení snad není možné v souvislosti s tímto kouskem Země ani použít.

Článek

Právě blížící se podzim je tím nejlepším obdobím v roce, kdy do národních parků vyrazit. Nicméně pozor na to, že při jejich návštěvě je nutné dodržovat pravidla a v případě, že jedete v organizovaném zájezdu, mít povolení pro komerční vstup.

„To zařizují cestovky, nicméně drahé povolení, jehož vyřízení je náročné na čas, nemají všechny. A tak se člověku může přihodit, že ho a s ním i celou skupinu nechá stát parková správa před branami parku a cestovní kanceláři zabaví automobil,“ upozorňuje Radek Adamec z cestovní kanceláře ESO travel. O těchto nepříjemnostech si můžete přečíst v bočním sloupku. Příjemnější čtení pak slibují další řádky hlavního článku.

Tady je pět nej národních parků Severní Ameriky!

NP Sequoia: Za největšími stromy planety

Budete si tady připadat jako trpaslíci! Kalifornský národní park Sequoia proslavily háje sekvojovců obrovských. Sequoia je druhý nejstarší národní park ve Státech. Vznikl v roce 1890 – ve stejném roce tu byl také poražen poslední sekvojovec, od té doby je oblast velmi přísně hlídaná. Dřevo sekvojovců je navíc silně náchylné na štípání. Kvalitní nábytek nebo stavební materiál z něj prostě nevykouzlíte.

Foto: archiv autora

Jedna z největších atrakcí přístupné části parku Sequoia – Tunel log, průjezd padlým kmenem.

Přečtěte si víc o Spojených státech:

Vůbec nejslavnější oblastí je takzvaný Obří les se stromem Generála Shermana. Ten tady roste podle odhadů vědců už 2700 let. Výšku 83 metrů pak doplňuje úctyhodný obvod kmene – ten je dvacet čtyři metrů! Podle všeho tedy jde, co do objemu, o největší žijící organismus na Zemi.

NP Yosemite: Ze skal tu padá Nevěstin závoj

Vodopád Bridalveil Fall, neboli Nevěstin závoj, je nejfotografovanějším místem národního parku Yosemite. Aby ne, jde o nejvyšší vodopád na území Severní Ameriky. Pokud sem ale vyrazíte v létě, pak vás čeká zklamání – v létě je tento vodopád vyschlý a z ohromného skalního bloku stéká jen minimum vody.

Horolezci si určitě při vyslovení názvu parku vybaví ohromný žulový monolit „El Capitain“. S výškou 1095 metrů jde o největší monolit svého druhu na planetě. A i tady je možné narazit na háje sekvojí obrovských – i když nejsou tak rozlehlé jako v národním parku Sequoia. Na třech místech jich je tady asi 250.

Mimochodem, právě národní park Yosemite je jedním z těch, ve kterém aktuálně probíhají důkladné kontroly komerčních zájezdů a zjišťování, zda mají skupinky turistů povolení ke komerčnímu vstupu.

NP Bryce Canyon: Trpaslík mezi národními parky

Co do rozlohy není utažský národní park Bryce Canyon žádný obr. Unikátní skalní město se rozprostírá na ploše 5x19 kilometrů a nedá pozorovateli ani na chvilku vydechnout. V hlavním „kaňonu“ (i když toto označení není přesné, útvary nevytvořila voda) se střídají věže, skalní brány, oblouky nejrůznějších tvarů.

Foto: ESO travel

Bryce Canyon je poměrně malý, to ale neznamená, že nemá co nabídnout.

Vydat se sem můžete autem, po okraji kaňonu vede okružní silnice se zastávkami na nejkrásnějších vyhlídkách, pod kůži se vám ale více vryje pohled na kaňon z koňského hřbetu nebo ze sedadla čtyřkolky. Jen pozor na to, že v létě tady občas bývá spalující horko.

Prohlídka toho nejkrásnějšího z Bryce Canyonu se dá zvládnout bez problémů za jeden den, nicméně pokud chcete na vlastní oči spatřit tu nejkrásnější hvězdnou oblohu, kterou Státy nabízejí, prožijte noc v kempu u hlavní brány. Absence civilizace a světla, které produkuje, tady odkryje několik tisíc hvězd. tak zvedněte oči!

NP Everglades: Vydejte se po stopách vrahů… seriálových

V místních mokřadech skončily ukryté desítky mrtvol… naštěstí jen v epizodách kriminálního seriálu Kriminálka Miami. Pamatujete na úvodní znělku a záběry na zvláštní loď uprostřed vodní hladiny? Šlo právě o národní park Everglades a takzvané vznášedlo, airboat, dopravní prostředek (nejen) pro turisty, který se v místních „vodách“prohání rychlostí až 80 killometrů za hodinu.

Foto: archiv autora

Jízda na vznášedlech je jedna z největších atrakcí národního parku Everglades na Floridě.

Uvozovky okolo slova „vodách“ jsou zcela na místě. Park je tvořen řekou Pahayokee, která je hluboká jen 15 centimetrů! Kompenzuje si to ale šířkou koryta. Ta místy atakuje hranici osmdesáti kilometrů. Potkat se tu můžete s aligátory, krokodýly, spoustou vodního ptactva a samozřejmě i s komáry. Proto repelent s sebou! Návštěva parku je nicméně ohromný zážitek. Nízké ostrůvky, „plantáže“ leknínů a zvířata ve svém přirozeném prostředí – jen pozor na to, že je přísně zakázaný jak lov, tak sběr čehokoli včetně dřeva.

NP Yellowstone: To nejlepší nakonec!

Pokud si ve stanu v yellowstoneském kempu necháte mimo speciální schránku byť jen nepatrný kousek jídla, nejspíš přehodnotíte názor na Méďu Béďu. Na rozdíl od kreslené postavičky, která „žije“ právě v Yellowstonu, je setkání s opravdovým medvědem ne zrovna příjemný zážitek. A vůně nechráněného jídla ve stanech je prostě láká…

Foto: ESO travel

Yellowstone je nejstarší národní park planety, pod jehož povrchem dřímá netušená síla přírody.

Yellowstone je nejstarší národní park planety a někteří jeho povrch označují za „pokličku“, pod kterou bublá nitro Země. Dvě třetiny všech gejzírů planety jsou právě tady. Gejzír s romantickým pojmenováním „Starý spolehlivec“ tryská každých 64 minut až do výšky 36 metrů. Za posledních 120 let prý ani jednou nevynechal. Tím úplně nejvyšším je gejzír „Steamboat“. U něj se intervaly ale pohybují od několika dnů po několik let.

Inzertní sdělení: Vydejte se do národních parků USA!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Vysoká horstva, strhující krajina rudých skal či třpytivá velkoměsta pobřeží Pacifiku. Rozmanitost téhle cesty je doslova ohromující. Poznejte to nej ze západu USA!

Deštné pralesy, divoký Pacifik, majestátní vulkány, horská jezera a přírodní symfonie Yellowstonu pohltí nejnáročnější milovníky přírody. Nejstarší národní park planety je na dosah!

To nejlepší ze západního pobřeží. ESO travel má komerční povolení pro vstup do všech národních parků USA, kde je povolení nově vyžadováno! Cestujte do USA s profesionály!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tipech, kam vyrazit v srpnu, o Vodopádech mrtvého muže nebo o tom, jak vypadá konec světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z národních parků vás nejvíce láká?
NP Sequoia
25,3 %
NP Yosemite
13,9 %
NP Yellowstone
45,6 %
NP Bryce Canyon
10,1 %
NP Everglades
5,1 %
Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Povinnost mít povolení!

Národní parková správa tvrdě vymáhá pravidla, která platí pro vstup do národních parků v USA. Pokud tedy vyrážíte na zájezd s cestovní kanceláří, ověřte si, že má potvrzení ke komerčnímu vstupu do příslušného parku. V opačném případě totiž můžou správci parku odepřít turistům vstup, případně cestovní kanceláři dokonce zabavit vozidlo. Získat povolení je drahé a časově náročné – a rozhodně neplatí, že ho má každá cestovní kancelář.

Více o tomto problému najdete na tematickém portálu Amerika.cz

Národní parky Kanady

Na národní parky, které berou dech nejsou bohaté jen Spojené státy. Svou troškou do mlýna může přispět i Kanada. Na jejím území leží největší národní park Severní Ameriky – Wood Buffalo, kde se nachází největší populace bizonů na planetě. Celkem sedm kanadských národních park je pak zapsáno na seznamu UNESCO. Pojďte se podívat do tří nejznámějších parků.

Národní park Glacier

Tento ledovcový národní park leží v provincii Britská Kolumbie a láká především milovníky sněhového adrenalinu. Vždyť hlavní dominantou parku je hřeben deseti majestátních vrcholů a není výjimkou, že tu během zimy napadne i 23 metrů sněhu. Nebezpečí lavin je tak extrémně vysoké.

NP Glacier se přezdívá „koruna kontinentu“ a turisté se tu mohou celkem běžně potkat s jeleny, horskými kozami ,ale i s medvědy grizzly. K dispozici je tu více než tisíc kilometrů trekkingových tras – je ale třeba dbát na aktuální lavinové zpravodajství.

Národní park Jasper

Ve Skalistých horách leží další z ohromných kanadských národních parků. Národní park Jasper se rozprostírá podél mohutné řeky Athabasca a pokrývá ho z velké části ledovec. Ten má místy mocnost až tři sta metrů.

Park proslavily výborné podmínky pro vysokohorskou turistiku a také ledovcové jezero Maligne v nadmořské výšce 1673 metrů. Jeho voda je průzračná a pomyslnou třešinkou je potom ostrůvek Spirit Island, který leží v jeho středu.

Národní park Banff

Vůbec prvním kanadským národním parkem byl národní park Banff. Založený byl už v roce 1885. Banff leží v provincii Alberta a i on je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Hory, z velké části netknuté člověkem, jsou často sněhem pokryté i v letních měsících a potkat v nich můžete i kojoty nebo medvědy.

Mezi lákadla patří i vodopády, horské louky, jeskyně, ale i městečko Banff, které je dnes považováno za srdce parku. Mezi místa, která člověk musí vidět, patří rozhodně i jezero Moraine nebo Údolí deseti vrcholů. Národní park Banff sousedí s národním parkem Jasper.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám