Hlavní obsah

Dovolená s hvězdičkou: V mexickém Playa Maroma stojí resort výhradně pro dospělé

Bývala tu neprostupná džungle, pak nekonečné plantáže kokosových palem. Ostatně pozůstatky obojího je tu možné spatřit dodnes. Dnes se sem ale jezdí na dovolenou, občas dokonce i na „dovolenou s hvězdičkou“. Vítejte v mexickém Playa Maroma, malém letovisku, kde vznikl první a prozatím jediný hotel výhradně pro dospělé v Mexiku.

Foto: ESO travel

Pláže jako z katalogu – to je největší bohatství Mayské riviéry.

Článek

Shluk bílých staveb se střechami z přírodních materiálů se ničím neliší od ostatních resortů, které jsou v oblasti celé Mayské riviéry. Tenhle areál je ale jiný – na bílé privátní pláži, která k němu patří, nejsou slyšet ani vidět žádné děti. Proč? Protože sem nesmějí, stejně jako všichni, kterým ještě nebylo jednadvacet let. Resort, který se stylově jmenuje Desire, tedy Touha, je určený výhradně pro dospělé.

V oděvu jen do restaurace

Pohybovat se tu můžete bez oblečení – jediná místa, kde je striktně vyžadován slušný oděv, jsou zdejší restaurace. Po pláži i v útrobách resortu se člověk může pohybovat zcela nahý. A netradiční a rozhodně ne puritánský je i program. Hotel sám sebe označuje za místo pro ty, kteří mají uvolněnější vztah k sexu, na programu tu proto občas večer bývají i swingers party.

Foto: desireresort.com

Takto vypadají útroby resortu, který je určený pouze pro dospělé.

Na jednu stranu velmi volná pravidla jsou ale na straně druhé vyvážena přísnými omezeními v jiných oblastech – ve veřejných prostorách celého resortu se nesmí fotit ani natáčet, stejně jako je krokem přes čáru i příliš vyzývavé chování na veřejných místech. Personál hotelu pak má striktně zakázáno navazovat s hosty bližší vztahy – cokoli nad běžný rámec je okamžitě řešeno výpovědí.

Puerto Morelos
V pruhu pláží mezi Cancúnem a Playa del Carmen leží i městečko Puerto Morelos, další ze středisek, která v posledních letech turisté objevují. I díky tomu vzrostl počet obyvatel tohoto města za posledních několik let více než desetinásobně. Původní rybářská vesnička je dnes příjemným karibským resortem, kam se jezdí za klidnou dovolenou. Poznávacím znamením města je místní maják, který v roce 1967 téměř vyvrátil hurikán – bílá stavba je dodnes silně nakloněná.

Playa Maroma (případně Punta Maroma, jak se tomuto místu také říká) ale není jen místem, kam se jezdí na luxusní lechtivou dovolenou. Místní pláž byla televizní společností Travel Channel dokonce vyhlášena tou úplně nejkrásnější na světě.

Foto: ESO travel

V této části Mexika jsou ideální podmínky pro potápění.

Zadáno pro potápěče

Voda je tady dokonale klidná, větší vlny jsou spíše výjimkou, stejně jako dny, kdy je lehce zakalená. Po většinu času je voda naopak dokonale průzračná. „Jsou tu perfektní podmínky pro potápění,“ shodují se hoteliéři. Hloubka tu není nijak velká, kousek dál od pobřeží se pohybuje okolo tří metrů, teplota vody ani v zimě neklesá pod 24 stupňů a viditelnost je v průměru úctyhodných 30 metrů, v létě je vidět dokonce na vzdálenost šedesáti metrů. „Takže ploutve a šnorchl rozhodně s sebou,“ radí průvodci.

Mezoamerický korálový útes
Pokud se potápíte, pak si dovolenou v Mexiku užijete. Podél jeho pobřeží (a podél pobřeží dalších tří států) se táhne Mezoamerický korálový útes, s délkou přes tisíc kilometrů druhý největší korálový útes na světě. Je přísně chráněný, velká část je součástí národních parků a rezervací, nicméně v některých místech je dosažitelný přímo z pláže, od níž je vzdálený občas jen sto metrů.
Foto: ESO travel

Luxusní resorty, krásné pláže – vítejte na Mayské riviéře.

Až do 70. let dvacátého století byla v oblasti, kde dnes leží luxusní resorty, spadající pod Playa Maroma, jen neprostupná džungle. V naprosto nedotčené krajině pak vznikly i plantáže kokosových palem, hotelové resorty potom ještě později. I dnes ale platí, že jich nejsou desítky, ale jen pár, a že v oblasti Playa Maroma má stále navrch krásná příroda nad masivním turistickým ruchem.

I přesto, že je sem už podstatně lepší přístup než kdysi – vlastně stačí jen odbočit z dálnice číslo 307 směrem k moři a po pár minutách je člověk na pláži, která jako by vypadla z katalogu.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Mexika!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Luxusní pětihvězdičkový hotelový komplex, který leží na jedné z nejkrásnějších pláží v oblasti. K tomu dva bazény, tři restaurace a šest barů. Blízkost skvělého golfového hřiště i centra města.

Dětem a mladistvým vstup zakázán! Užijte si dovolenou plnou mileneckých radovánek! Luxusní resort, kde si můžete dopřát maximální uvolnění. Bazény, SPA centrum, vířivka, výborné restaurace…

Čtyři hvězdičky, all inclusive servis a poloha na jedné z nejlepších pláží Mexika. Dále jsou k dispozici čtyři restaurace, tři bary, parní lázně i SPA centrum, kde si člověk může dopřát luxusní masáž.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejkurióznějších hotelech, o destinacích pro sportovce nebo o nejošklivějších zvířatech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste do hotelu, který popisujeme v článku?
Ano, klidně.
73,3 %
Přemýšlel/a bych o tom.
9,7 %
Ne, ani náhodou.
17 %
Celkem hlasovalo 681 čtenářů.

Mezi Playa del Carmen a Cancúnem

Playa Maroma (nebo, chcete-li, Punta Maroma) leží na pobřeží Karibiku mezi letovisky Cancún a Playa del Carmen, v oblasti, které se říká Mayská riviéra. Do Playa del Carmen je to asi deset kilometrů, do Cancúnu více, nicméně stále v příjemné dojezdové vzdálenosti.

Cancún

Vznik letoviska Cancún je tak trochu kuriózní. Na jeho místě totiž původně stála jen malá rybářská vesnička. Mexická vláda se nicméně rozhodla, že je potřeba vytvořit protiváhu Acapulcu na západním pobřeží a začala hledat vhodné místo pro nové letovisko. A díky počítačovým propočtům prý došla až k oblasti Cancúnu. Dnes sem jezdí každý rok zhruba dva miliony turistů, místní pláže jsou krásné, vstup do vody pozvolný a noční život opravdu bohatý. Navíc je to z Cancúnu poměrně blízko k největším historickým památkám Mexika.

Playa del Carmen

Zhruba stotisícové letovisko je považováno za srdce Mayské riviéry – v blízkosti Playa del Carmen leží ty nejkrásnější pláže. Na rozdíl od Acapulca, kam jezdí hlavně Američané, je Playa del Carmen více „evropské“ letovisko. Masivní rozvoj toto město zažilo v devadesátých letech 20. století a dnes je hlavní tepnou, kolem které se soustředí většina luxusních obchodů a restaurací, třída La Quinta Avenida.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám