Hlavní obsah

Alžírsko dokáže překvapit. Poznejte pět míst, která v něm stojí za návštěvu

Severní Afrika je pro mnoho lidí symbolem dovolené u moře, za kterou se nejčastěji vydávají do Egypta nebo Tuniska. Alžírsko je zemí, kde lze severní Afriku poznat trochu jinak. Turisty sice neláká na pyramidy nebo Údolí králů, nabízí ale jiné památky, které pamatují doby Féničanů, Kartaginců a Římanů. Můžete tu zažít dovolenou stejně lahodnou, jako je alžírská káva.

Článek

Alžírsko nemá na svém území z velké většiny žádnou vegetaci. Na jihu země zasahuje Sahara, a přestože se říká, že právě alžírská poušť je ta nejkrásnější, žije většina obyvatel na severu. Bylo tomu tak i v minulosti a za památkami a kulturním zázemím země se proto vydejte právě sem. A pokud chcete něco doporučit, projděte si následující řádky. Vybrali jsme 5 míst, která stojí za to při cestě Alžírskem vidět.

Cestou na sever a zpátky do minulosti

Zárukou opravdového zážitku je značka UNESCO. Alžírsko má na jeho seznamu hned sedm památek. Jednou z nich je i město Tipaza – bývalé centrum obchodu na březích Středozemního moře, které dobyli Římané a používali ho jako základnu při dobývaní Mauretánie. Mezi troskami z dob Féničanů, Kartaginců, Římanů nebo Byzantské říše leží i monument královského mauzolea Mauretánie Kbor er Roumia. Atmosféru starobylé Tipazy si zamiloval i Albert Camus.

Albert Camus – slavný rodák
Slavný spisovatel, který byl oceněn i Nobelovou cenou za literaturu, už možná svou slávou předčil i zemi, odkud pochází. Tou zemí je právě Alžírsko. Kvůli své novinářské činnosti byl však z rodného státu vyhoštěn. Zemřel ve Francii při autonehodě.

Za gurmánským zážitkem do Annaby

Annaba leží blízko hranice s Tuniskem a turisté sem jezdí obdivovat koloniální a islámskou architekturu. Prohlídka zříceniny římské královské rezidence Hippo Regius ale není jediným zážitkem. Annaba je totiž vyhlášená pro svou kuchyni, která spojuje arabské i evropské chutě a proto sem míří hlavně mlsné jazýčky. Ceny za hlavní jídlo v hotelech střední a vyšší kategorie se pohybují mezi pěti až deseti dolary.

Město vytesané do skály

Na severu Alžírska leží město, které je zvláštní svou polohou. Založili ho Féničané pod jménem Cirta – „město vytesané do skály“, dnes ale hledejte město Konstantina. Jeho středem totiž vede až 140 metrů hluboká skalnatá soutěska, na jejímž dně teče říčka. Město je rozděleno na dvě části, které spojují čtyři mosty a tvoří tak nezapomenutelná panoramata. Konstantina je proto dalším alžírským městem, které stojí za to navštívit.

Djémila

Vesnička schovaná v horách a lesích severního Alžírska je také na seznamu Světového kulturního dědictví. Díky své izolovanosti jsou tu k vidění zachovalé pozůstatky římského města Cuicul, ve kterých poznáte baziliky, chrámy nebo i lázně. Djémila proto patří k nejkrásnějším římským městům na severu celé Afriky. Leží také nedaleko města Sétif, kam se vyplatí zajet do zábavního parku s malou zoo, uměle vytvořeným jezerem a krásnými fontánami, které svou elegancí připomínají Francii.

Káva na sto způsobů – i po alžírsku
Káva je populární po celém světě a leckdo si bez ní nedokáže představit ani jeden den. Někdo ji má rád se šlehačkou jako vídeňskou, jiný s whiskey jako v Irsku, někdo pije „turka“ a někdo zas rád italské variace jako je třeba capuccino. Káva se dá ale pít i po alžírsku – s vaječným koňakem a šlehačkou.

Paříž Afriky - Alžír

Ke jménu hlavního města se někdy přidává přívlastek bílý, kvůli fasádě domů, které se táhnou z vršků v okolí města až ke břehům Středozemního moře. Při kolonizaci Francií se tady spojily rozdílné kultury a daly Alžíru dvě tváře – první svými křivolakými a spletitými uličkami odkazuje na islámskou historii města.

Druhá se díky širokým bulvárům a koloniálním domům podobá francouzské metropoli. Alžíru se proto také někdy přezdívá „Paříž Afriky“.

Aby byl výlet k jižním břehům Středozemního moře úplný, navštivte v Alžíru také krásnou pláž Sidi Fredj a odpočiňte si na závěr na vyhřátém písku. Skvělé zakončení cesty.

Co dál navštívit na severu Alžírska?
GuelmaMěstečko vzdálené 40 kilometrů od pobřeží Středozemního moře se pyšní římským divadlem i nejstaršími termálními lázněmi. Nedaleko odtud totiž pramení ze země horká voda.
Tizi OuzouHlavní město oblasti, která se jmenuje Kabylia a je kulturním regionem severního Alžírska. Dodnes tady žije původní populace Berberů.
BejaiaNejvětší rozkvět zaznamenala Bejaia v 11. století a pamatuje ho starobylá část města. Lákadlem je ale také pevnost Moussa, která je o pět století mladší.

Čtěte dále:

O státech v okolí Středozemního moře a na severu Afriky jsme toho napsali více. Přečtěte si třeba:

Nedávno jsme v rubrice Exotika psali také o Santorini, Kamerunu, karibském Guadeloupe, Samoe, Mayotte nebo Sudánu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do severní Afriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Alžírska a okolí:

Více než týden na cestách po severním Alžírsku – zemi, která je pravou pouštní růží a nabízí mnoho památek.

Desetidenní cesta po stopách nespoutaných Berberů a obchodníků s otroky nebo za diamanty pouští – svěžími oázami.

Objevte zemi černých faraonů, opuštěné pyramidy v poušti, archeologické klenoty, které stále čekají na své objevení v nekonečné nubijské poušti.

Anketa

Na začátku roku zažily některé státy v severní Africe nepokoje. Ovlivnilo to vaše rozhodování o tom, kam letos na dovolenou?
Ano, pojedu jinam
44,4 %
Ano, ale myslím, že teď už je tam opět bezpečno
18,3 %
Ne, neměl jsem a nemám obavy
37,3 %
Celkem hlasovalo 142 čtenářů.

Alžírsko - praktické informace

Režim vstupu

Pro vstup do Alžírské demokratické a lidové republiky je potřeba vízum, o které zažádejte na Velvyslanectví ALDR v Praze. Přihlašovací povinnost existuje, ale nevyžaduje se. Pokud budete bydlet v některém z alžírských hotelů, padá povinnost na něj. Samozřejmostí je platný pas.

Při vstupu do země budete vyplňovat registrační karty, které se předkládají při celní a pasové kontrole. Pro podrobnější informace navštivte internetové stránky Ministerstva zahraničních věcí.

Doprava

Letecké spojení mezi Prahou a hlavním městem Alžírska vede nejčastěji přes Řím nebo Frankfurt. Cena letenky se pohybuje mezi 16 a 25 tisíci korun.

Zdravotnictví

Žádné očkování pro cestu do Alžírska není povinné, přesto se doporučuje injekce proti hepatitidě A i B a také proti tyfu.

Jazyk

Oficiálním jazykem Alžírska je arabština, běžně se ale používá francouzština a ve velkých městech také angličtina.

Zákazy

Je zakázáno fotografovat vojenské objekty, mosty, letiště nebo další strategická místa. Stejně tak se nesmí fotit osoby v uniformách a nedoporučuje se ani pořizovat fotografii s alžírskou vlajkou. Na poušti je zakázáno sbírat jakékoli předměty, kvůli možnosti výskytu prehistorických lidských výtvorů nebo zkamenělin. Hlavně na letištích v pouštních městech se připravte na pečlivou kontrolu zavazadel i cestujících.

Pro další informace navštivte také stránky Velvyslanectví České republiky v Alžíru.

Měna

Měnou je alžírský dinár. Jeden stojí přibližně 25 haléřů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám