Hlavní obsah

Ztracené město Nan Madol - to jsou kletby, záhady a UFO v srdci Mikronésie

Už je to přes sto čtyřicet let, co se noha někoho jiného než místního domorodce dotkla povrchu umělých ostrůvků Nan Madol. O moc víc toho ale ani po tolika letech nevíme. Ztracené město postavené v korálové laguně je dodnes plné záhad. V souvislosti s ním se mluví o obrech, o přistání mimozemšťanů, i o platinových rakvích a kletbě, která stihne každého, kdo je otevře.

Foto: Andrew Demma

Nan Madol – jedno z nejtajemnějších míst na světě.

Článek

Mikronésie – to je synonymum pro krásné pláže, bílý písek a ideální podmínky pro potápění. Milovníci záhad ale vědí, že kromě toho tu najdete i „ztracené“ město Nan Madol, komplex necelé stovky ostrůvků, které jsou plánovitě rozesety v mělké laguně v blízkosti ostrova Pohnpei.

Málo informací nahrává legendám

Celá oblast není právě ve středobodu turistického zájmu – za prvé není úplně snadno dostupná a za druhé si místní domorodci nepřejí, aby se mezi umělými ostrůvky proháněly davy turistů – mluví v souvislosti s tím o vyrušení zdejších duchů.

Foto: ESO travel

Ve vodách Pacifiku se ukrývajím mnohá tajemství. Včetně ztracených měst.

Tajemným příběhům a legendám nahrává i fakt, že toho vědci dodnes o celém komplexu dvaadevadesáti ostrůvků příliš neví. Datum vzniku odhadují velmi zeširoka na období od šestého do dvanáctého století našeho letopočtu. Více konkrétní si netroufnou být.

Příliš jistí si nejsou ani v tom, k čemu celé město v mělké vodě kousek od pevniny vlastně sloužilo. Objevují se teorie, že šlo o mocenské centrum dynastie Saudeleurů, kteří ovládali některé oblasti v Mikronésii v období 12. až 17. století. Město na vodě prý bylo sídlem kněží a šlechty – panovník prý chtěl mít všechny případné soky pohromadě a mít přehled o jejich činnostech – a právě umělé město bylo ideálním místem pro to mít všechno pod kontrolou.

Kde se v laguně vzaly tisíce tun kamene?
Velikou záhadou už je jen samotná přítomnost čedičových bloků, které jsou těžké i desítky tun. Nejbližší lom je na opačné straně ostrova Pohnpei a dopravit sem tolik stavebního materiálu by byla práce pro desítky tisíc lidí na několik let. Hovořilo se o jeho plavení po moři i o tom, že ho sem stavitelé dovlekli pod vodou „zapřažený“ za lodě, ale i tato teorie se ukázala jako nepravděpodobná. Původ kamene je tak dodnes nevyřešený.
Foto: Tara Sturm

Jak se sem dostali stovky tun kamene? To vědci dodnes neví.

Některé teorie tedy odhadují, že na třetině ostrůvků žilo mezi pěti sty až tisíci obyvateli, zbylé dvě třetiny ostrůvků pak sloužily jako místa posledního odpočinku. Severovýchodní část města byla podle těchto teorií takzvaným „márničním“ sektorem a jednotlivé ostrůvky sloužily jako hrobky těch nejbohatších a nejvýznačnějších.

Byly to hrobky?

Tuto teorii nicméně podkopává absence jakýchkoli kosterních pozůstatků, případně zbytků domů. Dnes z ostrůvků zbývají de facto jen „ohrady“ z čediče, které jsou vyplněné korálovou drtí. Vládu na nich převzala příroda a člověk se při jejich bližším prozkoumání musí prodírat zelení. Mezi jednotlivými ostrůvky jsou pak mořské kanály – v závislosti na stavu přílivu a odlivu je v nich vody po kotníky, ale i výš než po pás.

Co objevili Japonci?
Před druhou světovou válkou se zdejší ostrůvky dostaly pod nadvládu Japonska a právě Japonci se prý rozhodli celou oblast do detailů prozkoumat. Podle některých prý dokonce našli platinové rakve a v nich kosterní pozůstatky. Vše prý navíc bylo pečlivě zadokumentováno – naneštěstí vše odvezli do Hirošimy – a vše tedy v roce 1945 zničila svržená atomová puma.

Zastánci tajemných teorií nicméně tvrdí, že to, co je na první pohled ze ztraceného města vidět, rozhodně není všechno. Hovoří o tajemných podzemních chodbách, o hrobkách, ve kterých prý jsou platinové rakve s kostrami obrovských lidí, o zrcadlově obráceném „Městě mrtvých“, které je ukryté tady někde pod hladinou.

Foto: ESO travel

Takto si většina lidí představuje Mikronésii, přitom jsou tu i pěkně temná místa

Trochu jim nahrává i chování zdejších domorodců – ti Nan Madol vůbec nenavštěvují, vyhýbají se mu a nepřejí si, aby ho navštěvovali turisté a zkoumali ho vědci. Podle nich celý komplex obývají duchové dávných králů a ti si nepřejí být rušeni. Pokud chce někdo komplex navštívit, případně v něm podrobně pátrat – musí požádat o povolení zdejšího „náčelníka“. Vědeckých výprav tak zatím nebylo mnoho – a žádná z nich nás nepřiblížila k pravdě o fenoménu Nan Madol.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním tropických ostrůvků!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky exotických zájezdů:

Palau je (nejen) potápěčský ráj! Je to místo, kde se dočkáte horkého slunce, tropické zeleně, bílého písku i nadměrné dávky luxusu. Užijte si opravdu exotikou dovolenou v nádherné destinaci.

Užijte si deset dní na Bora Bora, prý nejkrásnějším ostrově světa, a pak také na Tahiti, na ostrově srdce, kde své tance tančí krásné Polynésanky. Tohle je dovolená snů v ráji na konci světa!

Tak toto je pořádná dávka exotiky! Fidži je jeden z ostrovů Melanésie a nabízí perfektní podmínky pro potápění i pořádnou porci exotického luxusu. Vyberte si některý z opravdu parádních hotelů!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Nizozemských Antilách, o záhadných tvorech nebo o krásných plážích s Modrou vlajkou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kdo podle vás postavil tajemné město Nan Madol?
Mimozemšťané.
15,7 %
Dávná a nám neznámá civilizace.
74,8 %
Božstva.
1,7 %
Někdo jiný.
1,2 %
Nevím a je mi to jedno.
6,6 %
Celkem hlasovalo 813 čtenářů.

Česká stopa

Zkoumaná oblast, která má celkovou rozlohu asi 18 kilometrů čtverečních (z toho 2,5 kilometru čtverečních připadá na plochu samotných ostrůvků), láká dobrodruhy a záhadology celého světa. Byl mezi nimi i slavný Erich von Däniken, který po návštěvě Nan Madolu hovořil o tajemných studnách, kterými se vstupuje do „města mrtvých“.

Právě tyto studny se rozhodl v roce 2002 propátrat se svojí skupinou český záhadolog Ivan Mackerle. Na ostrově strávili několik dní, do zmiňované „studny“ se opravdu ponořili, přišli ale pouze na to, že je zaslepená. Výprava nepřinesla žádné nové poznatky, nicméně jen potvrdila, že atmosféra tohoto místa je více než záhadná.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám