Hlavní obsah

Rocky i tyranosauři z Jurského parku: Kde se točily filmové hity USA?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

King Kong šplhá na newyorskou Empire State Building, Forrest Gump mluví o vietnamské válce naproti Washingtonovu monumentu, Luke Skywalker bojuje své hvězdné bitvy v kalifornských lesích Redwood. Legendárních míst spojených se slavnými filmy je v Severní Americe mnoho, podíváme se na pár dalších klasických míst souvisejících se světem stříbrného plátna.

Foto: bigstock.com

Havajské pláže a kopce jsou mezi filmaři oblíbené.

Článek

Začneme tím, které si už zahrálo v pěkné řádce filmů, seriálů, dokumentů… Zkrátka úplně ve všem. Ba co víc, kousek odsud se velký počet kasovních trháků plánuje, točí, stříhá, produkuje. Řeč je pochopitelně o nápisu HOLLYWOOD a kousek od něj v hollywoodských kopcích ukrytých studiích.

Nápis vznikl v roce 1923, to bylo ještě z písmen poskládané slovo HOLLYWOODLAND. Čím vším prošel, to by se nám ani nevešlo na stránku, tak si jeho osud projdeme jen ve stručnosti. Přestál autonehody, velký požár a v 70. letech málem zcela zchátral, ale vydavatel časopisu Penthouse jej zachránil.

Foto: bigstock.com

Písmena legendárního nápisu mají na výšku okolo 14 metrů.

Není divu, že se nápis stal ikonou. Nejen že stojí na fotogenickém místě nad Mulholland Drive, označuje místo, kde se točí ty nejslavnější filmy a seriály, ale nese si v sobě také dlouhý a zajímavý příběh. Vypravit se tam a poznat ho přímo na místě je nápad, který rozhodně lze doporučit.

Prověřte si, zda znáte USA lépe než Američané Evropu:

Po schodech, které navštěvují milióny, do uměleckého ráje

Ze slunného Hollywoodu v kalifornském Los Angeles se nyní přesuneme na druhý konec Ameriky na východní pobřeží. Tam se podíváme do Filadelfie, jedné z kolébek americké demokracie, kdysi politického centra rodícího se státu.

Foto: bigstock.com

Schody před Philadelphia Museum of Art zná každý Američan.

Za pouhých dvacet dolarů je zde návštěvníkům k dispozici asi 230 tisíc exponátů, jedna z největších sbírek umění v celých Spojených státech. Většina lidí se ale zastaví na schodech a fotí si právě je. Zahrály si totiž ve filmu a od té doby se jim říká „Rockyho schody“ a filmoví fanoušci sem od té doby přicházejí každý den.

Pochopitelně jde o věhlasné „Rockyho schody“ ve Filadelfii. Stupínek po stupínku tu energicky běhal Sylvester Stallone jako boxer Rocky Balboa. Schodiště se stalo dějištěm krátkých scén už v prvním dílu z roku 1976, poté se objevilo ještě ve čtyřech dalších čtyřech dílech rockyovské série a ve filmu Creed.

Přečtěte si další články z exotických lokalit:

Ztraceni na Havaji

Jake a Tlusťoch, Jurský park nebo seriálový hit Ztraceni – všechny tyto snímky mají jednoho společného jmenovatele a tím je místo jejich natáčení. Havajský ostrov Oahu je sice podle filmových producentů trochu drahé místo pro natáčení, ale exteriéry prý stojí za to.

Foto: bigstock.com

Havaj je častou lokalitou filmařů – točil se tu třeba seriál Jake a Tlusťoch.

Posoudit to můžete sami – vzniklo tady všech 115 epizod Ztracených. Včetně těch částí, které se odehrávají v Iráku, Koreji nebo v Austrálii. Třeba záběry „z Koreje“ suplovali natáčením v místním Údolí chrámů. Samotné letadlo se potom v prvním díle 22. září 2004 „zřítilo“ na pláž Mokuleila, která leží na severozápadě ostrova. V době natáčení bylo navíc možné některé hvězdy seriálu potkat na dalších místních plážích, kde si užívaly volna. Více o Havaji v tomto článku: Na Havaji se můžete slunit na Waikiki nebo létat vrtulníkem nad sopkami.

Občas se něco točí i na Aljašce. Nemají tam sice 30 °C a vyhřáté pláže s jemným pískem, ale tamní krajina se může chlubit úplně jinými půvaby. Hraje to tu barvami. Za načervenalými, nahnědlými nebo zelenými stráněmi vykukují bílé zasněžené hory, sem tam nějaký tmavší kus kopce.

Přesně tak to vypadá v národním parku Denali, kde se částečně natáčel film Šílenci na prknech (Out Cold). Parta mladých snowboardistů v něm jezdila po okolí kanadských vršků a právě i na Denali. Museli si to užívat, protože je tu nádherně.

Foto: bigstock.com

Horu Denali poprvé zdolal člověk roku 1913.

Park je poměrně rozlehlý, rozkládá se na ploše rovnající se přibližně třetině plochy České republiky, takže tu na moc lidí nenarazíte. Pozorovat tu lze losy, soby, orly nebo dva druhy medvědů – grizzlyho a baribala. Prostě paráda.

Poznat tuto klidnou lokalitu s velmi pestrou faunou a nádhernými horami dosahujícími 6190 metrů se rozhodně vyplatí. Mimochodem, pokud vám údaj 6190 něco říká, pak vězte, že jde o Denali neboli Mount McKinley, nejvyšší horu USA. Poznat ji zblízka, to rozhodně stojí za to!

Inzertní sdělení: Na pohádkovou dovolenou do Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vypravte se na poznávací zájezd do New Yorku a do dalších oblíbených lokalit USA a nenechte si ujít ani jedno oblíbené místo, které stojí za návštěvu. Pátá avenue, čínská a italská čtvrť, Wall Street a další okouzlující atrakce vás jistojistě nadchnou!

Navštivte New York a objevte to nejkrásnější z něj. Vydejte se na plavbu k soše Svobody, zhlédněte fascinující Niagarské vodopády, proleťte se vrtulníkem nad Manhattanem nebo se projděte po známých čtvrtích SoHo a TriBeCa. Pestré zážitky na sebe v New Yorku rozhodně nenechají dlouho čekat.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o unikátním letišti na moři, o top místech v Karibiku nebo o tajemných pyramidách v Mexiku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jak byste nejraději cestovali do USA?
lodí, to je ta správná romantika
24 %
letadlem - je to nejrychlejší
48 %
vším mimo letadla, tam mě nedostanou ani heverem
13,3 %
plaváním, mám kondici, že přeplavu i oceán
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Túry po hollywoodských studiích

Jedete v otevřeném minibusu a čas od času někde zastavíte, abyste si něco vyfotili, prošli se po hvězdách hvězd na chodníku slávy nebo se podívali zblízka na dům nějaké celebrity. Takhle to chodí při projížďkách po Hollywoodu.

Minibusy se neomezují jen na slavnou čtvrť, zajíždějí i jinam, například do Beverly Hills, kde velká část hvězd vlastní nějaký dům. Účastníci se tak mohou přesvědčit, jak velký dům měl Michael Jackson, zda je obydlí Ozzyho Osbourneho tak extravagantní jako on nebo zda vypadá dům Orlanda Blooma jako elfí komůrka.

Veřejné atrakce jako chodník slávy, Rodeo Drive nebo Chinese Theatre se opakují téměř ve všech podobných túrách, liší se však to, která studia navštívíte – podívat se můžete třeba na studia Universal či Disney.

Do Hollywoodu jezdí i české cestovní kanceláře. Často mají Los Angeles na programu cest napříč západem nebo celou Severní Amerikou jako velkoměstské zpestření mezi přírodními atrakcemi jihozápadu USA. Procházet krámky rušného L. A. a pak se vrhnout mezi mnohasetleté stromy národního parku Joshua Tree a procházet se 800 metrů nad zemí na hraně Velkého kaňonu, to zní jako dost pestrý výlet, že?

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám