Hlavní obsah

Nový hit pro bohaté: Na dovolenou pronajatým tryskáčem

Novinky, Lucie Štěrbová & ESO travel

Spousta Čechů právě teď přemýšlí o tom, kam se v zimě vydají na dovolenou. Lyžovat nebo utéct před zimou někam do tepla? Jsme v tomto směru konzervativní a máme dlouhodobě oblíbené destinace a způsoby dopravy. Co ale, když chcete změnu? Dovolená se dá strávit např. na luxusní zaoceánské lodi v Karibiku nebo si s pronajatým tryskáčem zaletět na víkend do Dubaje.

Článek

S prodlužujícími se večery a ranními mrazíky, které nás vítají na cestě do práce, začíná spousta Čechů přemýšlet o několika dnech dovolené, ať už v teple, nebo na nasvícené sjezdovce. Pravidelně každý rok odjíždí na zimní lyžovačku do zahraničí asi půl milionu Čechů. Vedou mezi nimi rakouské Alpy, kam míří asi 300 tisíc českých lyžařů. Cenově patří k těm levnějším destinacím. Pokud naopak chcete lyžovat a relaxovat luxusněji, zkuste navštívit některé ze švýcarských středisek, např. St. Moritz. Ten může nabídnout desítky sjezdovek a běžkařských tratí, lázně jako stvořené pro relaxaci a luxusní restaurace.

Na teplé krajiny a exotická místa sází v zimě zhruba sto tisíc Čechů. Na vrcholu oblíbenosti se stabilně drží charterové destinace jako Keňa, Kuba, Thajsko, Dominikánská republika, Jamajka, Mexiko nebo Maledivy. Při troše hledání se vám podaří sehnat velice výhodný zájezd. Cesta do těchto krajů je již komplikovanější, převládají charterové lety a běžné linkové lety.

Oblíbené charterové destinace.

Místo charteru soukromý tryskáč?

Naprostým opakem levného charterového létání za exotikou jsou exkluzivní lety soukromým tryskáčem. Odpadnou fronty na odbavení, převozy, zpoždění; zaletět se dá velice rychle poměrně kamkoliv. V Evropě funguje několik soukromých společností a několik jich působí i na trhu v České republice. Poptávka po těchto službách roste, tudíž i ceny se stávají zajímavějšími. Hit letošního roku? Například výlet do Dubaje nebo do Cannes.

Nehledejte mezi jejich klienty ale jen zhýčkané milionáře. Služeb podobných společností ve velkém využívají i movití cestovatelé, obchodníci a sportovci. „Z těch českých například tenisté Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych při cestování z turnaje na turnaj", sdělil nám na dotaz zástupce společnosti Netjets Europe, největšího evropského dopravce tohoto typu.

Nepředstavujte si klasickou proceduru s bookováním letenek a klasickým procesem odbavení na letišti. Při cestě soukromým tryskáčem odpadá většina nepříjemnosti, které jsou spojené s komerčními lety. Místo letenek se používá předplacená karta s určitým počtem letových hodin. Z té se odečítá podle toho, kam chce člověk letět. Někteří klienti nemají kartu, ale vlastní podíl na letadle a tím pádem i několik desítek letových hodin ročně. Soukromé tryskáče mohou díky svým menším rozměrům dosedat na cca pět tisíc letišť po celém světě. Výběr destinací je tedy značný.

O netradičnímu létání na dovolenou jsme psali také v těchto článcích:

Kam si s tryskáčem zaletět? Do Dubaje na nákupy, do Thajska na pláže

Milovníci nakupování, kteří si chtějí užít také trochu tepla, si mohou za svou destinaci zvolit například Dubaj v době konání některého z obrovských nákupních festivalů, kdy bývají klasické charterové lety velmi rychle vyprodané.

Byla by ale škoda strávit veškerý svůj volný čas honbou za výhodnými cenami. Za návštěvu rozhodně stojí mrakodrap Burj Khalifa – neuvěřitelný výtvor architektury a inženýrství. Výška 828 metrů a těsně pod vrcholem vyhlídková plošina „At the top“, ze které je krásně vidět celá Dubaj a to, jak se zanořuje do okolní pouště, kterou přetváří k obrazu svému. Chcete poznat Dubaj blíž? Přečtěte si článek: Dubajské stavby - přehled luxusu a neuvěřitelných architektonických nápadů.

Pestrý, kosmopolitní a lákavý pro spoustu cestovatelů – to je thajský Phuket, další místo, kam se často létá a bývá někdy problém sehnat letenky. Svěží deštný prales, horké písčité pláže – to je to, co tvoří sny o dovolené v zimě.

Stačí jen na chvíli vyrazit mimo vyšlapané cesty a můžete prožít pár chvil na tichých plážích Nai Han nebo objevit kouzlo nočních trhů ve starém městě Phuket. Samnak Song Nai Han je klášterní centrum, které dominuje Nai Han. Phuket Town je jedním z posledních míst, kde se můžete vcítit do atmosféry původního města. Stále můžete vidět záblesky čínsko-portugalské architektury a ulice města plné místních obyvatel, kteří prožívají svůj každodenní život.

Maledivy jako nejúžasnější místo, kam se dá zaletět

V roce 2011 byly Maledivy vybrány jako jedno z nejúžasnějších míst, kam se dá zaletět. V okamžiku, kdy vystoupíte z letadla, zažijete přetížení smyslů – barvou zelenomodrého moře, teplem slunce na tváři, vůní mořského vzduchu… Maledivy jsou jedním z nejromantičtějších míst na světě.

Seznamu aktivit, které je možné na Maledivách provozovat, vévodí kromě opalování vodní sporty – potápění v bezprostřední blízkosti atolů, šnorchlování… Za návštěvu stojí i ostrov Malé, s hlavním městem, takzvaným maledivským Manhattanem. Další zajímavosti z Malediv najdete v článcích napoutaných v bočním sloupci nahoře.

Čtěte dále:

Z aktuálních článků pro vás vybíráme:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za teplem a exotikou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Oslavte vánoční svátky v nejluxusnějším thajském letovisku Phuket a poznejte světoznámé chrámy Bangkoku. Teď navíc s výraznými last minute slevami.

Oslavte příchod Nového roku ve Varaderu, v nejslavnějším a nejluxusnějším letovisku Kuby. Hotely v tropických zahradách, golfová hřiště a nekonečné pláže – to je Varadero!

Nejznámější letovisko Dominikány. Jednoduché dvouhvězdičkové hotely, ale i luxusní resorty s pěti hvězdičkami, možnost potápění, v Punta Cana jsou tři golfová hřiště.

Anketa

Jezdíte v zimě na dovolenou?
Ano, pravidelně na hory
15,3 %
Ano, pravidelně za teplem
9 %
Ano, ale ne každý rok
13,3 %
Ne, v zimě na dovolenou nejezdím
62,4 %
Celkem hlasovalo 354 čtenářů.

Ještě více o Maledivách...

Maledivy, několik stovek ostrůvků roztroušených jižně od Indie. Fascinující pláže, resorty, kam létají za luxusem jen ti nejbohatší, ideální podmínky pro potápění… byla by škoda zmínit je jen několika větami na konci článku. Proto nabízíme seriál článků, které se Maledivám věnují podrobně.

Související články

Výběr článků

Načítám