Hlavní obsah

Atol Malé: „Manhattan“ na umělém ostrově a bungalovy nad mořskou hladinou

ESO travel, Lucie Štěrbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot do reproduktorů zahlásí, že za malou chvíli půjde na přistání, kouknete se z okénka a pohled na úzký pruh přistávací dráhy, kterou z obou stran omývá tyrkysově modrá hladina oceánu, vás přeci jen trochu vyděsí – „Na tuhle úzkou nudli se vážně trefí?“

Článek

Mezinárodní letiště na Maledivách, kde se přistává téměř do vln, patří k těm nejatypičtějším na světě. Stejně jako hlavní město Malé a přilehlý stejnojmenný atol, kam létají za luxusní dovolenou statisíce turistů. Není to však jediná neobvyklost - strávit dovolenou zde můžete třeba i na kůlech nad mořskou hladinou v některém z luxusních bungalovů.

Na Maledivách není místa nazbyt. Souostroví má sice na délku více než 800 kilometrů, ale 98 % povrchu tohoto ostrovního státu tvoří průlivy, laguny a mělčiny mezi jednotlivými ostrůvky a korálovými útesy. „Takže i letiště je na samostatném ostrůvku kousek od hlavního města Malé a má jen jednu přistávací dráhu vytvořenou na umělém náspu,“ vysvětlují ochotně stále usměvaví místní obyvatelé.

Hlavní město na umělém ostrově - Malé

I hlavní město Malé, které leží jen na několik stovek metrů vzdáleném ostrově, je z velké části vystavěno na uměle vysušené laguně. Protože už není co dál vysoušet a město se potřebuje dál rozrůstat, stala se novým trendem výstavba výškových budov. „Taky se Malé začíná přezdívat Manhattan Malediv,“ usmívají se hrdě jeho obyvatelé.

Většina turistů, kteří tráví svou dovolenou na Maledivách, si prohlídku hlavního města nenechá ujít, ale celou dovolenou jich zde stráví jen minimum. Většina z nich pokračuje z Malé hydroplánem dál – na některý z 1200 ostrůvků. Nejjednodušší z hlediska dopravy je vyrazit na nejbližší atol, který má stejné jméno jako hlavní město, tedy Malé. Cesta motorovým člunem trvá do nejbližších letovisek okolo čtvrt hodiny.

Celý atol se nicméně táhne dál v celkové délce 150 kilometrů a dělí se na jižní a severní část. V moři barvy safírů se střídají mělčiny, ostrůvky, písečné kosy, jen lehce vystupující korálové útesy a samozřejmě turistické resorty – podle hodnocení odborníků i samotných turistů jedny z nejlepších na planetě. Právě na tomto atolu začal maledivský cestovní ruch a je zde i největší počet letovisek z absolutní maledivské špičky, ať už v oblasti služeb, luxusu nebo stravování.

Turisty navštěvovanější je severní Malé atol. „Několik svých bungalovů na jednom z ostrůvků otevřel i hotelový řetězec Four Season,“ poukazují místní na exkluzivitu místa. Atol Malé je také jednou z nejoblíbenějších lokací mezi potápěči. „Rozhodně se ale vyplatí optat se místních potápěčů na méně známé lokality,“ doporučuje instruktor jedné ze zdejších potápěčských základen. „V hlavní turistické sezóně se totiž může snadno stát, že se u těch nejznámějších lokalit, potká najednou několik výprav potápěčů a pak si ponor tolik neužijete.“

„Rajský resort“ – ideální pro líbánky

Potápěčské základny jsou ve většině větších resortů. Výjimkou není ani pětihvězdičkový resort Paradise Island – jeden z nejluxusnějších na celých Maledivách. Turisté jsou ubytovaní buď ve vilkách na pláži, nebo v bungalovech přímo nad mořskou hladinou. U nich je ale nutné počítat s vyšší cenou za pronájem. Laguna v okolí Paradise Island je mělká a tudíž ideální pro ty, kteří si nejsou svými plaveckými dovednostmi příliš jistí. Hloubka ale nepotěší vyznavače šnorchlování – na bohatý podmořský život je tu až moc mělko a za potápěním se vyráží o kousek dál na člunech.

Ideální pro šnorchlování je naopak resort Baros. „A ideální zde není zdaleka jen šnorchlování,“ usmívají se zaměstnanci resortu, který byl turisty vyhlášený jako páté nejluxusnější letovisko v celé Asii. Ubytování je zde v několika kategoriích – od „obyčejných“ plážových vilek až po pět vil, které jsou ukryté v zeleni ostrova a mají každá svůj vlastní bazén. Romantika sálá odevšad a chce se říci, že jde o ideální místo pro strávení svatební cesty.

Na Maledivách všeobecně se novomanželé mohou dočkat drobných pozorností v podobě doplňkových služeb zdarma a některé resorty mají dokonce v objednávkových formulářích kolonku určenou speciálně pro uvedení toho, že se zde chystáte strávit líbánky.

Jedním z nejnovějších resortů pak je resort Hudhuranfushi, který byl v nedávné době kompletně zrekonstruovaný a všechno tu ještě stále září novotou. A září i písek na zdejších plážích – ne, nadarmo znamená název resortu v překladu „ostrov bílého zlata“.

Nenechte si ujít:
Vyhlídková ponorkaHlavní město Malé nabízí mnoho způsobů jak se zabavit. K těm nejnovějším patří vyhlídková ponorka. Po nastoupení s turisty klesne až do hloubky 35 metrů a protože obsluha ponorky vodní živočichy láká na krmení, ti se nebojí přiblížit až těsně k prosklenému otvoru. Výlet pod hladinu trvá zhruba 45 minut a je možné ho předem rezervovat.
Atol AriAtol Ari patří k nejznámějším maledivským destinacím. Na ostrůvcích atolu se nachází 26 letovisek – od těch nejjednodušších a poměrně levných až po letoviska, kde vám splní veškerá přání, ale kde si za nebývalý luxus také pořádně připlatíte. Do letovisek vás z hlavního města Malé dopraví hydroplán.
Atol Baa Atol Baa, který tvoří celkem 75 ostrůvků, patří k těm menším letoviskům, na které se dostanete jen hydroplánem. Turistickým účelům slouží 5 ostrovů, dalších 12 je obydlených místními. Atol je známý hlavně mezi potápěči. Korálové zahrady v okolí jsou nejčastějším cílem těch, kteří se sem vydají.

Související článek:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Nepálu, Dominikánské republice, anketě Lonely PlanetMaledivách, Kubě nebo Réunionu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Maledivy a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Maledivy:

Luxusní resort s 260 plážovými bungalovy a 40 vodními bungalovy se nachází ve východní části severního atolu Malé; vzdálenost 10 km z letiště v Malé.

Nově zrekonstruovaný moderní resort se 137 plážovými a 40 vodními vilami se nachází na severním Male atolu na ostrově „Bílého zlata“ v blízkosti korálové zátoky.

Velmi komfortní designový resort pro náročné se nachází na severním Male atolu v blízkosti korálových útesů, transfer rychlým člunem z 16 km vzdáleného letiště trvá asi 25 minut.

Anketa

Který atol se vám na Maledivách líbí nejvíce?
Atol Ari
64,9 %
Atol Malé
10,8 %
Atol Raa
5,1 %
Atol Baa
5,1 %
Atol Meemu
2 %
Atol Haa Allifu
2,2 %
Atol Lhaviyani
4,2 %
jiný atol
5,7 %
Celkem hlasovalo 2078 čtenářů.

Jak se vyvarovat společenskému faux pass na Maledivách?

Maledivy jsou muslimskou zemí a i když jsou vůči turistům místní velmi vstřícní, existují určité meze, které by žádný turista neměl překročit. Maledivští obyvatelé absolutně odmítají nudismus a ženy mají zakázáno koupání bez horního dílu plavek. Při pohybu mimo resort se doporučuje vyvarovat se příliš vyzývavému oblečení a dát přednost delším kalhotám nebo sukni a triku s rukávy a bez výstřihu. Do mešit se vstupuje vždy bez bot!

Netypickým je zákaz dovozu model a náboženských předmětů. Křížek na krku nejspíše nikoho nepobouří, ale triko s potiskem Buddhy už je problém. Další zákazy se vztahují k přírodě. Turisté nesmí odnášet mušle a korály z pláže, natož si je odvážet zpátky do vlasti. Výjimka se vztahuje na opracované korály a mušle, například ve špercích. Ty si můžete v klidu zabalit do kufru.

Související témata:

Související články

Cayo Guillermo - kokosový ráj pro romantiky

Ostrovy a ostrůvky obklopující největší ostrov velkých Antil Kubu lákají turisty především na téměř nedotčenou panenskou tropickou přírodu. Patří mezi ně...

Výběr článků

Načítám