Hlavní obsah

Kam v červenci výhodně k moři? Na luxusní Santorini nebo do žhavé Andalusie

První červencový týden je nejlepší termín letošního léta. Dva státní svátky a víkendy se sešly tak ideálně, že člověku stačí tři dny pracovního volna, aby si mohl užít devět dní dovolené v kuse. O tento termín je každý rok veliký zájem, volná místa ale ještě jsou – v luxusních letoviscích na Santorini, na slunné Krétě, kde je na začátku července nejpříjemněji, ale i v Turecku, nebo Andalusii.

Foto: ESO travel

Užijte si dovolenou v náručí luxusních resortů – jsou i v oblíbených evropských destinacích.

Článek

Svátky 5. a 6. července letos připadají na čtvrtek a pátek, takže si stačí vzít dovolenou na pondělí, úterý a středu, aby měl člověk volno celých devět dní v kuse. Lepší termín pro dovolenou už letos nebude. A vlastně nebude ani v dalších letech – vždyť takhle výhodně vyjdou červencové svátky zase až v roce 2018.

První červencové termíny každoročně platí za jedny z nejoblíbenějších a mezi ty nejrychleji vyprodané. Nicméně nabídka je pořád ještě dost široká. Vybíráme pro vás pět destinací, které jsou stále k mání a patří k tomu nejlepšímu v Evropě. Když si navíc dáte s výběrem záležet a prohledáte výhodné last minute nabídky některých cestovních kanceláří, často seženete i luxusní letecký pobyt za velmi výhodnou cenu.

Modrobílé Santorini

Ostrov Santorini si s žádným jiným člověk splést nemůže. Bíle natřené domky, modré okenice a střechy, vysoké útesy a na nich luxusní hotely. Santorini je jednou z nejdražších, ale zároveň nejluxusnějších destinací v Evropě – během dovolené vás tady budou hýčkat bazénem zabudovaným přímo do útesu, nebo vířivkou s výhledem na průzračné moře.

Foto: ESO travel

Hotely na Santorini leží na vysokých útesech – z bazénu tak člověk může mít nádherný výhled.

Jedním z nejoblíbenějších letovisek je tady městečko Perissa se stejnojmennou pláží s černým vulkanickým pískem. Romantikou přímo sálá vesnička Imerovigli – právě tady jsou hotely na vysokých útesech, právě tady vyjde dovolená jednoho i na sto tisíc korun. Stojí prý ale za to, tvrdí ti, co si ji dopřáli.

Za mafií na Sicílii

Člověk by si na to asi nevsadil, ale je to tak – i na chudičké Sicílii existují resorty, u kterých člověk váhá, jestli není pět hvězdiček málo. Nejoblíbenějším letoviskem je městečko Taormina Mare s písčito-oblázkovou pláží Recanati. I tady část hotelů vyrostla na útesech, které Taormině dodávají punc romantiky.

Foto: archiv autora

Ač Sicílie připadá k chudému jihu, narazíte tady na luxusní resorty.

Klid a krásy Sicílie pak můžete obdivovat i v letovisku Giardini Naxos – z Taorminy je to do něj jen pár minut místní autobusovou linkou a spojení funguje až dlouho do noci. Na rozdíl od Taorminy leží v Giardini hotely přímo na pláži, ty nejluxusnější pak v zálivu Patti, který je ze všech stran chráněný útesy. Načerpejte více info v článku Dovolená ve stínu Etny? Sicílie potěší dobrodruha i milovníka luxusu.

Kréta – dovolenková stálice

Kréta je mezi Čechy nejoblíbenější řeckou destinací a na začátku července je na ní prý nejkrásněji z celého roku. Celý ostrov je zahalený do zelené a teploty nejsou přehnaně vysoké. Člověk si ji tak užije na sto procent. V poledních letech pak Češi přišli na chuť i těm luxusnějším hotelům, které jsou typické pro letoviska Elounda nebo Agios Nikolaos.

Více o luxusu, který vám Kréta může nabídnout, se dočtete v článku: Kréta, jak ji neznáte: Víme, kde jsou nejluxusnější resorty, kam jezdí bohatí.

Foto: ESO travel

Andalusie je nejslunečnější oblastí v Evropě. Slunce tady svítí více než 300 dní v roce.

Žhavá a slunečná Andalusie

Flamenco, korida, slunce, víno, kastaněty… to je Andalusie, nejslunečnější oblast v Evropě. Sluneční paprsky tady neodbytně pálí více než tři sta dní v roce – nikde jinde takovou porci slunce nedostanete.

Za luxusem a čistými plážemi se vydejte do letoviska Estepona. Mimochodem, tady slunce svítí dokonce 325 dní v roce. Přidejte k tomu pláže oceněné Modrou vlajkou EU, luxusní hotely, široké promenády a spoustu památek a máte ideální dovolenkový mix.

Foto: archiv autora

Turecká riviéra získává na oblíbenosti.

Stále oblíbenější Turecko

Antalya a Alanya jsou dvě hlavní letoviska takzvané Turecké riviéry, která je mezi Čechy stále oblíbenějším místem, kam v létě vyrážejí. Na paty jim šlape mladé a moderní letovisko Belek – mimochodem, asi nejlepší volba pro dovolenou v Turecku, pokud si rádi na dovolené zahrajete golf. V jeho okolí je několik golfových hřišť, včetně toho úplně prvního v Turecku.

O letovisku Side, nebo třeba o tom, jak smlouvat na tržištích se dočtete v článku: V Turecku smlouvejte, dejte si pravý kebab a navštivte Kleopatřinu pláž.

Inzertní sdělení: Vydejte se v červenci na dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky exkluzivních pobytových zájezdů:

Luxus a romantika. Vydejte se do pětihvězdičkových resortů na Santorini, kde vám splní každé přání. Gurmánské restaurace, panoramatické výtahy přímo na pláž, bazén v útesu, vířivka, masáže…

Vydejte se na prosluněný jih Itálie – tam, kde rostou pomerančovníky a moře je krásně teplé. Romantická Taormina Mare na útesech, Giardini Naxos pod svahy Etny. Dovolená pro náročné!

Kréta je nejoblíbenější letovisko v Řecku. Poznejte luxus letoviska Elounda a užijte si soukromí v Agios Nikolaos. Vnitrozemí pak nabízí spoustu možností, kam se vydat na výlety – včetně slavné soutěsky Samaria.

Čtěte dále:

Přečtěte si i články o rákosových ostrovech Los Uros, parku Rotorua nebo nepoznaném Vietnamu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Autor: Lucie Štěrbová a Tomáš Cikán

Anketa

Kdy jezdíte v létě na dovolenou?
Ještě před hlavní sezonou - v květnu, červnu.
19,2 %
V červenci.
28,9 %
V srpnu.
13,6 %
Těsně po hlavní sezoně - v září.
29,1 %
V létě nejezdím na dovolenou.
9,2 %
Celkem hlasovalo 381 čtenářů.

Kam Češi jezdí?

Jaro Češi nejčastěji tráví v Paříži - právě to je nejčastější jarní destinace. Na jaře se také ve velkém jezdí k exotickým mořím a na lázeňské pobyty.

V létě pak 40 procent Čechů vyjíždí do zahraničí k moři – nejčastěji do Chorvatska. Následují Itálie, Řecko, Španělsko… Zájem o Egypt není tak vysoký jako v předchozích letech. Tunisko se po loňské slabší sezoně dostává opět do popředí. A stále oblíbenější je Turecká riviéra.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám