Hlavní obsah

V Andalusii najdete slavnou nudapláž, luxusní jachty i největší katedrálu

Vášnivé flamenco, kontroverzní korida, ale i luxusní resorty a stovky kilometrů krásných pláží – to je Andalusie, horká a žhavá oblast na jihu Španělska, kde slunce svítí tři sta dní v roce a moře má barvu smaragdů. Rybářské vesničky tady střídají historická města a desetitisíce turistů ročně jen potvrzují to, že jde o jednu z nejoblíbenějších a nejkrásnějších oblastí Středomoří.

Článek

„Pokud se bojíte, že vám na dovolené slunce nezasvítí, vsaďte na dovolenou u nás,“ tak často lákají turisty z celé Evropy hoteliéři z pobřeží Costa del Sol. Už samotný překlad názvu, tedy Slunečné pobřeží, odkazuje na to, že tady se mraků a zatažené oblohy turisté bát moc nemusí. V průměru tady slunce svítí tři sta dní v roce. Primát v tomto směru potom drží letovisko Estepona, kde je slunečná obloha 325 dní v roce.

Slunce, pláže, luxus a jachty za miliony

Když se k tomu přidají široké a pečlivě udržované pláže - jen v letovisku Estepona mají délku přes dvacet kilometrů a ocenění Modrou vlajkou EU za čistotu – a luxusní hotelové resorty s kvalitním zázemím a exkluzivními službami, vzniká dokonalý dovolenkový koktejl pro ty, kteří se nespokojí s málem.

Kromě Estepony, kde mimochodem vznikla vůbec první nudistická pláž ve Španělsku, patří ke stálicím resorty v letoviscích Fuengirola, Torremolinos nebo Marbella.

Právě posledně jmenovaná Marbella patří ke špičce a vyhledávaná je hlavně mezi vyznavači golfu. Ti největší milovníci hry gentlemanů mohou na týden „zaparkovat“ třeba v hotelu, který leží přímo uprostřed greenů. „Marbella je luxusní, možná až lehce snobské letovisko.“ Tak zní nejčastější soudy těch, kteří zde byli. „Hodnota jachet v místním přístavu by bez problémů vydala za rozpočet malého afrického státu.“

Nicméně turisté tady dostanou všechno, co si jen můžou přát a na léto sem často s rodinou jezdí třeba Antonio Banderas nebo Julio Iglesias. Jen asi nevyrážejí na Playa de Linda Vista, kam míří většina turistů. Klidnější a méně zalidněná je Playa de Cortijo Blanco a samozřejmě soukromé pláže, kterými tady disponuje snad každý hotel.

Horká Sevilla – centrum Andalusie

Hlavním střediskem celé Andalusie je město Sevilla. Mnozí si ho možná spojí jen se známým fotbalovým klubem. Byla by ale chyba omezit se jen na výkony na místním fotbalovém stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuana, kam se vejde téměř 50 tisíc diváků.

Místní katedrála je třetí největší církevní stavbou na světě (po chrámu sv. Petra ve Vatikánu a londýnské katedrále sv. Pavla) a není možné ji přehlédnout. Proč? Kvůli zvonici Giralda, která měří téměř sto metrů. „Původně to byl minaret a v době, kdy vznikla, byla nejvyšší stavbou na Zemi,“ přidává několik zajímavostí průvodce. V katedrále jsou potom uloženy ostatky Kryštofa Kolumba. „Pokud tedy nejsou v Santo Domingu, které si tuto skutečnost také nárokuje,“ upozorňuje ještě.

Sevillská plaza de toros

Za pořádnou dávkou adrenalinu je potom možné vyrazit do plaza de toros, tedy do arény, kde probíhá korida. Jen pozor na to, že lístky bývají dlouho dopředu vyprodané a je lepší je zamluvit přes internet. „Cenu vstupenky pak určuje postava hlavního matadora,“ vysvětluje delegát. „Jeden den můžete za lístek zaplatit deset euro, ten další už klidně padesát.“

Oblíbeným místem turistů je potom restaurace nedaleko arény, jejíž stěny zdobí vycpané hlavy býků. „Kusy z těch nejslavnějších zápasů,“ glosuje to suše obsluha a pozoruje turisty, kteří se u této zvláštní výzdoby fotí.

Granada a Cordóba – Andalusie na arabský způsob

Andalusie byla dlouhou dobu součástí Maurské říše a vliv arabské kultury je třeba v Granadě nebo Cordóbě patrný ještě dnes. Nejslavnější ukázkou arabské, respektive maurské architektury, je palác Alhambra v Granadě. Přitom nechybělo mnoho a Granada o svůj symbol za napoleonských válek přišla. Sám Napoleon totiž rozhodl o tom, že celý komplex vyletí do vzduchu. Od zkázy Alhambru zachránil jeden z vojáků, který znehodnotil výbušninu.

Alhambra – Rudý hrad
Alhambra je místo, z kterého vládli maurští panovníci. Název v překladu znamená „rudý hrad“ a odkazuje na barvu materiálu, z které byl původní komplex postavený. Původní vnitřní nádherná výzdoba vzala částečně za své, největším lákadlem je dnes Lví dvůr s alabastrovou fontánou, která dříve sloužila jako hodiny. Prohlídka celého areálu nicméně zabere několik hodin a vyplatí se lístky rezervovat přes internet, protože Alhambra je nechvalně proslulá dlouhými frontami.

I v Cordóbě najdete pozůstatky po dobách, kdy místními uličkami zněla arabština. Slavná cordóbská mešita je třetí největší stavbou svého druhu na světě a při počítání sloupů, které ji uvnitř podpírají, se historici dobrali až k číslu tisíc. Tuto monumentální stavbu tvoří 19 lodí a s rozlohou 23 tisíc metrů čtverečních by pokryla asi třetinu velkého stadionu na Strahově.

Mimo to tady turisté mohou vyrazit kousek za město k archeologickému nalezišti Medina Azahava, jen tak se procházet tržištěm, nebo se toulat úzkými uličkami plnými květin v židovské čtvrti a nasávat žhavou andaluskou atmosféru celoročně vonící po slunci.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Andalusii

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů dovolená Andalusie a okolí:

Hotel v klidné rezidenční čtvrti na okraji střediska Estepona, centrum s možnostmi nákupů a zábavy, přístav vzdálen cca 800 m.

Luxusní a krásný hotel pouhé 3 km od centra Estepona, vhodný pro náročné klienty. SPA centrum, biliár, v blízkosti několik golfových hřišť.

Zavedený hotel nejvyšší třídy, reprezentující zkušenost, profesionalitu a vysokou úroveň španělského pohostinství. Vlastní písečná pláž. Překrásné pohledy na moře z teras.

Čtěte dále:

Ještě jste nevybrali místo, kam pojedete v létě? Možná vám pomůže následující výčet článků o známých a poměrně blízkých destinacích ve Středomoří:

Pokud se chcete podívat někam dál, nedávno jsme psali také o Novém Zélendu, souostroví Artigua a Barbuda, čínských velkoměstech, nebo Pobaltí. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Která z těchto oblastí, které všechny spadají pod Španělsko, je pro vás nejlákavější cíl dovolené?
Kanárské ostrovy
24 %
Mallorca
9,1 %
Menorca
4,8 %
Andalusie
56,9 %
jiná
5,2 %
Celkem hlasovalo 462 čtenářů.

Korida – španělská tradice plná kontroverzí

Býčí zápasy, neboli korida, jsou jedním ze symbolů Španělska. Zároveň ale společnost rozdělují na dva nesmiřitelné tábory. Jedni je považují za umění, ti druzí pak za kruté týrání.

Buď jak buď, korida má přesně daná pravidla a dá se rozdělit na tři třetiny bitvy. Častou mýlkou je myslet si, že se této bitvy s býkem účastní jen jeden člověk. Zápasníků je totiž víc. V úvodu zápasu torero býka rozdráždí a zároveň se pokusí odhalit jeho slabé stránky, poté nastoupí matador a předvede nebezpečný „tanec s muletou“, pikadoři na opláštěných koních pak býkovi zasadí rány bodci, podobný úkol mají i banderilleros v poslední třetině.

Vyčerpanému býkovi pak poslední ránu, obvykle dýkou do zátylku zasadí matador. Podle toho, jak se divákům líbilo jeho vystoupení, pak obdrží jako trofej jedno, nebo dvě uši, popřípadě i oháňku.

Kousek Velké Británie na jihu Evropy – Gibraltar

Gibraltar je zámořské území Velké Británie. Leží na ohromné vápencové skále u úžiny, která odděluje Atlantický oceán od Středozemního moře. Právě proto býval jedním z nejdůležitějších míst ve Středozemí. Dnes sem po jediné přístupové silnici, která se dokonce kříží s ranvejí místního letiště, vyrážejí turisté za výhledem na africký kontinent a přidrzlými opicemi. Pověst říká, že dokud zde makakové budou, bude Gibraltar patřit Velké Británii. Není tedy divu, že jsou hýčkaní a na svou výjimečnou pozici často hřeší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám