Hlavní obsah

Zatočte se strašákem exotické dovolené, vyzrajte na průjmové onemocnění

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní prázdninová sezóna nenávratně skončila, to ale neznamená, že by skončily i dovolené. Mnozí lidé vyrážejí i v září nebo říjnu za poznáním, v tomto období spíše převládají exotická místa. Aby se ale pobyt vydařil, je třeba dbát na to, abychom se vyhnuli jednomu z nejobávanějších strašáků těchto destinací - průjmovému onemocnění. Jak se na něj dopředu připravit a co dělat, když už se nakazíte?

Jak předejít průjmu na dovolenéVideo: Novinky

 
Článek

První pravidlo říká, že nejdůležitější je prevence. Pokud tedy vyrazíte do dalekých exotických krajin, ale i například do Turecka či na sever Afriky, vyhýbejte se nápojům s ledem. Pijte pouze balenou vodu. Ovoce a zeleninu raději oloupejte, vyhýbejte se i kopečkové zmrzlině.

V jižních zemích jsou rizikové také zákusky z máslových krémů, obzvlášť v horku. A je užitečné dávat si pozor zároveň na sýry, studená masa a mléko nebo mléčné výrobky, které neprošly tepelnou úpravou. Nejstručněji a nejvýstižněji to formulovali Angličané díky svým zkušenostem z kolonií: Nejez nic, co se nedá převařit, upéct nebo oloupat. Člověk, který dodržuje tato pravidla, má velkou šanci, že se průjmu vyhne.

Druhé pravidlo vám může pomoci se na případné průjmové problémy lépe připravit. Před cestou do rizikové země užívejte kvalitní probiotika. Tedy taková, která obsahují probiotické bakterie v koncentracích 108 nebo 109. Zvyšují odolnost a stabilitu trávicí soustavy. Před masivní infekcí vás sice neochrání, ale velmi často přispívají k tomu, že průjem má mírnější průběh a rychleji se vzpamatujeme z jeho následků (pomáhají obnovit správnou střevní mikroflóru).

Třetí věc, která na cestách pomáhá, je pálenka. Alkohol má dobré dezinfekční účinky. A tak pokud budete pít s mírou, můžete se vyhnout leckteré nemoci.

Čtvrté pravidlo se týká dostatečně vybavené lékárničky. Dobré je mít po ruce živočišné uhlí, či léky jako je endiaron, enterol a podobně. Pokud míváte problémy se žlučníkem a žaludkem, nezapomeňte vzít si také febichol. Požádejte svého obvodního lékaře, jestli by vám napsal recept na širokospektrální antibiotika na střevní potíže. Na některá onemocnění ale české léky nezabírají, proto je dobré se poradit v tamější lékárně. Například v Turecku a Egyptě si čeští turisté pochvalují airan. [celá zpráva]

Páté pravidlo varuje, že průjem často bývá příznakem jiného onemocnění a mnohdy nevíme jakého. Pokud tedy neustupuje nebo se vrací, je nutné se zajímat o to, zda není projevem některé z řady nemocí: slinivky, jater, žlučníku nebo tenkého, případně tlustého střeva. Může jít o různé formy zánětů, o imunologické problémy typu Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy, o zhoubné nádory atd. Průjmy jsou někdy signálem narušené funkce štítné žlázy nebo zánětu ledvin apod.

Pokud se ve stolici objevují příměsi jako krev nebo hlen, je to vždy varující. Pokud se k vašim příznakům přidá teplota, je nutné jít hned k lékaři. "Místní lékař má nejlepší přehled, jaké epidemie se v okolí vyskytují. A navíc tuší, co za potraviny či tekutiny často Evropany trápí v dané oblasti," radí Jan Rutsch, vedoucí Centra cestovní medicíny v Praze.

Jak překonat první fázi průjmu:
1.Dieta
2Dostatek tekutin
3.Přísun solí
4.Léky na zmírnění průjmu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám