Hlavní obsah

Kvalitní lékárnička vám na dovolené ušetří čas a mnoho peněz

Novinky, Lucie Poštolková, Bohumila Kunertová

Kufr už lze jen tak tak zapnout, ale ještě chybí jedna důležitá věc - lékárnička. Nezbytná součást každé zahraniční dovolené. S ní se můžete vyhnout nejen nepříjemné návštěvě cizího lékaře, ale také vydání nemalé finanční odměny, o kterou si v případě, že nemáte potřebné pojištění, za svůj úkon lékař jistě řekne.

Cestovní lékárničkaVideo: Novinky

 
Článek

Stačí, že vám na dovolené nesedne něco k jídlu, nebo se někde zraníte a neplánovaná návštěva lékaře vám znepříjemní minimálně zbytek dne, kdy jste se mohli opalovat na pláži. To je ale jen jedna ze situací, které vám mohou pobyt zkomplikovat. Tou druhou, a mnohem závažnější, je neplánované finanční vydání.

Pokud navíc nemáte potřebné cestovní pojištění, může se při nahromadění několika nutných lékařských úkonů celková částka lehce vyhoupnout i do výšek, kdy jednoduše nemusíte mít na zaplacení.

Při balení na dovolenou je tak vhodné počítat s možnými nepříjemnostmi a alespoň na "běžné" problémy se dobře vybavit.

"Podle naší analýzy vyhledá v zahraničí lékaře minimálně s odřeninou, spáleninou nebo zlomeninou téměř sedm procent turistů. Čech v EU má nárok na ošetření v rámci své pojišťovny, která uhradí tolik, kolik hradí zdravotní pojištění v zemi, kde je turista ošetřen. A pozor, jedná se pouze o státní zdravotnická zařízení. Soukromé ambulance a nemocnice si hradí turista v plné výši. Státní nemocnice ale nemusí být nutně přímo v turistických oblastech," varuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Co by nemělo chybět v cestovní lékárničce?

Vybavení lékárničky je třeba plánovat i podle destinace, kam se chystáme. I v turistických lokalitách, kde zrovna nehrozí exotické nemoci, je třeba počítat s nepříjemnostmi. Rozhodně si tak zabalte nějakou náplast či obinadlo pro případ odřenin. Pokud máte citlivý žaludek, je i s tímto potřeba počítat. Jedete-li k moři, je vedle opalovacího krému nezbytností i prostředek na spáleniny. Nezbytnou součástí je pak vybavenost léky, pokud trpíte nějakým dlouhodobějším zdravotním problémem.

Pokud se chystáte do zemí, kde je standard ve zdravotnictví velmi nízký, je dobré se vybavit i stříkačkou a injekční jehlou pro případ, že bude nutné udělat nějaký odběr krve.

"Extrémnější exotické oblasti si vyžadují větší ostražitost. Proto požádejte lékaře o předpis na nějaká širokospektrální antibiotika pro případ potřeby samoléčení. Možná se vám budou hodit také věci pro přípravu pitné vody," dodal Jan Rutsch, vedoucí centra cestovní medicíny.

Pokud odjíždíte na poslední chvíli a nemáte čas na balení vlastní lékárničky, jsou hotové k dostání v některých lékárnách.

Ceny za některá ošetření v zahraničí
Doprava do zdravotnického zařízeníKrátká jízda sanitkou do nemocnice nás v letoviscích vyjde cca na 10 tisíc korun a let helikoptérou, např. se zlomenou nohou v horách v Rakousku, i na 100 - 200 tisíc korun.
Spoluúčast při hrazeníItálie - 100 procent všechny léky, Rakousko - 10 eur denně při pobytu v nemocnici.
Zlomenina v Chorvatsku (noha, ruka)Od cca 8000 do 12 000 Kč
Gastroenteritida v EgyptěOd cca 3000 do 6000 Kč, v případě nutnosti převozu do nemocnice se částka může vyšplhat až na 30 000 Kč.
Zánět uchaPrůměrná cena za ošetření v letoviscích EU je od 3000 do 6000 korun.
Vyrážka ze sluníčka nebo kousnutí hmyzemKlasické ošetření se pohybuje v částce od 2500 korun.
Bolavý zub v TureckuOd 4000 Kč
Operace slepého střeva v USAČástka kolem 150 000 Kč
Potřeba šití při zranění v ChorvatskuOd 5000 Kč
Ve Francii a Belgii se platí hotově a pojišťovna proplácí částku až zpětně doma po předložení účtenky.
Pojišťovna nikdy neplatí převoz zpět do České republiky, a to ani v případě úmrtí.
Důležité je také podotknout, že repatriace je od 60 tisíc výše a platí ji samozřejmě pak pozůstalí.
Zdroj: Asociace cestovních kanceláří České republiky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám