Hlavní obsah

Záběry z nejdelšího visutého mostu pro pěší na světě. Je na Moravě a je jednosměrný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horském resortu Dolní Morava se v pondělí mohli první hosté z řad médií projít po visutém mostu nesoucím název Sky Bridge 721. Jak už název napovídá, na délku měří 721 metrů a je nejdelším svého druhu na světě. Pokud už se těšíte, jak se projdete tam a zpět, sen se vám splní napůl. Most je totiž jednosměrný a zpět do výchozího bodu se budete vracet naučnou stezkou.

Nejdelší visutý most na světě otevřeli v Dolní MoravěVideo: Novinky

 
Článek

Na most se nastupuje v nadmořské výšce 1110 metrů a vystupuje se ve výšce 1116 m n. m. Poté, co na něj člověk vstoupí, ocitne se bezmála sto metrů nad zemí.

Otevřený bude celoročně. Jediné, co by jej mohlo podle všeho dočasně uzavřít, by byl orkán v předpovědi meteorologů.

Návštěvníkům nabízí příležitost k poznání místní přírody a historie. A to i kvůli tomu, že je most jednosměrný, a tak se do výchozího místa dostanou jen po naučné stezce.

Trasa je dlouhá zhruba dva kilometry, lidé si ji budou moci s pomocí mobilů a rozšířené reality ozvláštnit jakousi hrou ve svém telefonu.

Foto: Sky Bridge 721

Sky Bridge 721 pohledem z dronu

I když má most rekordní parametry, ředitel horského resortu Dolní Morava Martin Palán tvrdí, že o světový rekord v první řadě vůbec nešlo.

„My jsme neplánovali, že to bude nejdelší visutý most na světě. To se stalo v podstatě až v samém závěru, kdy jsme si řekli, že ho změříme. A tím pádem jsme zjistili skutečnou délku – a to nás přimělo k myšlence zkusit jej porovnat s dalšími obdobnými projekty. Tak jsme zjistili že se v tuto chvíli jedná skutečně o nejdelší visutý most na světě,“ tvrdí Palán.

Výstavba mostu stála podle něj hodně přes 100 milionů korun.

Veřejnosti se most otevře tento pátek v 10:00 dopoledne. Cena samostatného vstupu na most činí pro dospělého s registrací předem 350 korun. V prodeji jsou ale i balíčky, které kombinují cestu lanovkou k atrakci se vstupem na Sky Bridge 721. Maximální kapacita mostu činí na prvních 14 dní provozu 250 osob, poté by se měla zvýšit až na 500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám