Hlavní obsah

Za pobyt v Benátkách budou zřejmě platit i jednodenní výletníci

Novinky, mšv

Pobytovou daň v Benátkách budou zřejmě platit úplně všichni včetně lidí, kteří do severoitalského města zavítají pouze na jeden den. Na svém Twitteru to naznačil starosta Luigi Brugnaro. Dosud návštěvníci, kteří nebyli v Benátkách ubytovaní, platili maximálně tak za přejezd autobusem, píše server The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Benátky bojují s množstvím turistů.

Článek

Vstupní „příspěvek“ by měl podle serveru Daily Mail činit 10 eur v hlavní sezoně (257 korun) a dvě až pět eur (51 až 128 korun) mimo ni. Cílem je podle Brugnara ochránit ty, kteří v Benátkách žijí, studují nebo pracují. „Pomůže nám to se o město lépe starat, udržet ho čisté, zlepšit nabídku pro naše hosty,“ uvedl starosta. Nový poplatek by mohl podle italského listu La Repubblica vygenerovat ročně až 50 milionů eur, což je zhruba 1,28 miliardy korun.

Benátky mají dosud zavedenou pouze standardní pobytovou daň, která se platí za počet nocí strávených v hotelu. Jelikož ale město dlouhodobě bojuje se stále rostoucími počty návštěvníků, snaží se snížit negativní dopady masového turismu na minimum. Podle některých místních by měl být poplatek vyšší, aby odradil cestovatele s nízkým rozpočtem a nalákal je třeba k návštěvě okolních historických měst, jako jsou Vicenza nebo Padova.

Pokud bude poplatek skutečně zaveden, budou Benátky nejspíš prvním městem na světě, kde budou jednodenní návštěvníci platit za vstup. Jelikož se ale zároveň jedná také o jedno z mála míst, které je přístupné pouze po mostě nebo po vodě, je zavedení vstupného proveditelné.

V minulém roce byly při vstupu do Benátek nainstalovány turnikety, které měly dočasně zamezit nekontrolovatelnému přístupu do centra. Aktivisté je ovšem rozebrali, přesto byly později znovu nainstalovány. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám