Hlavní obsah

Vojenské bunkry na Olomoucku jsou novou kulturní památkou

Právo, Petr Marek

Novou kulturní památku, soubor pěchotních srubů československého těžkého opevnění, má Olomoucký kraj. Skládá se ze srubů StM-S-50 v katastrálním území Branné a StM-S-33 v katastrálním území Starého Města pod Sněžníkem na Šumpersku. Právu to řekl Vlastimil Staněk z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.

Foto: NPÚ Olomouc

Pěchotní srub Lesík leží u Starého Města pod Sněžníkem.

Článek

Stálé opevnění republiky bylo plánováno po roce 1934 v reakci na politický vývoj a výboje nacistického Německa, se stavbou se začalo o rok později. K hlavním konstrukčním materiálům patřil mimořádně kvalitní železobeton ve spojení s ocelolitinou a pancéřovou ocelí střílen, kopulí, zvonů a pohyblivých věží.

Pěchotní srub StM-S-50 s krycím názvem U trati je atypický objekt těžkého opevnění určený pro čelní palbu. Poškozen je pouze vytržením čelní střílny. V týlovém patře má zachovanou vrtanou studnu hlubokou 26,3 metru.

Archeologické léto nabídne bezplatné prohlídky významných českých nalezišť

Tipy na výlety

Objekt, který nyní vlastní Lesy ČR, měla obsluhovat osádka o 15 mužích, pět poddůstojníků a deset vojínů.

Druhý ze srubů, zvaný Lesík, je izolovaný, oboustranný pěchotní srub pro boční palbu, dvoukřídlý, bojové (horní) patro a týlové patro spojuje žebřík na stěně. Ve spodním patře zůstala zachována vrtaná studna o hloubce 29,4 metru.

Po obvodu stropnice se nacházejí háky na upevnění maskovací sítě. Tento bunkr měla obsluhovat osádka o 17 mužích, z toho čtyři poddůstojníci a 13 vojínů. Vlastní ho ministerstvo obrany.

Beskydy jinak. Lokální stezky Po medvědích tlapkách cílí hlavně na rodiny

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám