Hlavní obsah

Archeologické léto nabídne bezplatné prohlídky významných českých nalezišť

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cestu do minulosti pozve projekt Archeologické léto. V jeho rámci se budou moci lidé vypravit na komentované prohlídky nalezišť po celém území České republiky, mezi nimiž budou například Dolní Věstonice, keltské oppidum Třísov, ale i vesnice zaniklé po druhé světové válce. Akce bude bezplatná.

Foto: Profimedia.cz

Keltské oppidum Třísov

Článek

Cílem je podle ředitele Archeologického ústavu Akademie věd Jana Maříka nabídnout alternativní turistické cíle v době, kdy lze očekávat, že tradiční místa budou kvůli aktuální situaci vytížená.

„V České republice je více než 30 tisíc archeologických lokalit. Na mnoha z nich je stále co k vidění, aniž by se muselo kopat do země. Nezasvěcený laik pravěké nebo raně středověké relikty snadno přehlédne, ale se zkušeným průvodcem lze snadno objevovat památky staré stovky i tisíce let,“ uvedl pro Novinky Mařík.

V Krkonoších sází na naučné stezky

Cestování

Archeologické léto nabídne sérii komentovaných prohlídek ve zhruba padesátce lokalit na celém území Česka. Jsou mezi nimi naleziště světového či evropského významu, například Dolní Věstonice, jeskyně Býčí skála nebo raně středověká hradiště spojená s počátky českého státu, jako jsou Kouřim či Libice nad Cidlinou.

Akce má však časově pokrýt naleziště od paleolitu až do novodobé historie, proto se lidé mohou těšit také na prohlídky zaniklých vesnic v Novohradských horách nebo zajateckého tábora Rolava v Krušných horách.

Podívat se na práci odborníků

„Návštěvníci budou mít příležitost nahlédnout pod ruce archeologů a zároveň uvidí, jak jsou archeologické památky zranitelné a jak je často snadné způsobit nevratné škody na kulturním dědictví,“ vysvětlil Mařík a doplnil, že průvodci budou ti nejpovolanější – zkušení archeologové z regionálních archeologických pracovišť, jako jsou muzea, univerzity či neziskové organizace.

Finální seznam lokalit i termínů prohlídek má být k dispozici v polovině června. Akce bude bezplatná, bude však nutné si prohlídku rezervovat na stránkách Archeologického ústavu.

Češi turismus v krizi nespasí, míní předseda Fóra cestovního ruchu Sivek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám