Hlavní obsah

Většina skiareálů o Vánocích neotevře, čekají na mráz

Většina českých skiareálů nebude o Vánocích v provozu. Rozjede se jen několik málo vleků například v Krkonoších, Jeseníkách, Beskydech nebo na Šumavě. Podmínky však nejsou ideální nikde. Vlekaři s nadějí vyhlížejí první povánoční víkend, kdy se má podle předpovědi ochladit, což by umožnilo svahy uměle zasněžovat. Provozovatelé areálů proto většinou doufají, že ještě v letošním roce otevřou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Kdy návštěvníci českých hor nasadí lyže, je zatím otázkou. Ilustrační foto

Článek

Více než 11 kilometrů sjezdovek je v provozu v krkonošském SkiResortu Černá hora – Pec. Na tratích je zhruba 20 až 40 centimetrů sněhu. Na Horních Mísečkách jezdí vlek M, ve Špindlerově Mlýně je v provozu malý hank na černé sjezdovce a modrá sjezdovka. Lyžovat je možné také na části sjezdovek ve Velké Úpě, Horní Malé Úpě a v Mladých Bukách.

V Orlických horách se dá lyžovat na červené sjezdovce v Říčkách a v Čenkovicích. Špatné podmínky zatím nedovolí otevřít další tratě. V Jeseníkách je v provozu Branná, lyžovat se bude také v Koutech a o víkendu zřejmě i v Hrubé Vodě.

V Dolní Moravě je otevřena jen dětská sjezdovka. V Beskydech jsou sněhové podmínky špatné, v provozu jsou přesto dvě střediska v Bílé a Mezivodí. Obě ale fungují v omezeném režimu.

Běžci místo lyžařů

Na šumavské Kvildě jezdí jeden vlek, stejně tak na Zadově zůstává v provozu jedna lanovka a také lyžařská škola. Lidé mohou využít i nedaleký areál v rakouském Hochfichtu, kde jsou připraveny necelé tři kilometry sjezdovek.

Naopak například v severních Čechách je sněhová situace špatná, v Jizerských horách se lyžovat nebude. Kvůli dešti a větru zastavil svůj provoz i Ještěd, kde byly ještě v neděli ráno ideální podmínky.

Také krušnohorské areály zatím stojí. V Telnici se dokonce letos nepojede tradiční závod v obřím slalomu Telnický rohlík. Pořadatelé ale závod přesto 27. prosince uspořádají, nikoliv však na lyžích, ale závodníci poběží po svých. Na Vysočině sice vlekaři již v letošní sezóně vyrobili technický sníh, ten ale kvůli teplému a deštivému počasí roztál.

Nikde se nelyžuje ani ve středních Čechách nebo ve Zlínském kraji. Tamní vlekaři by podobně jako ostatní provozovatelé areálů v celé ČR chtěli začít zasněžovat po Vánocích, nejdříve zřejmě 26. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám