Hlavní obsah

V Thajsku už není marihuana zcela nelegální. Země se teď obává narko turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Thajsku před dvěma měsíci z velké části dekriminalizovali užívání marihuany. Od té doby tam vznikly specializované kuřácké kluby, které se staly populárními mezi místními i zahraničními návštěvníky. Právě narko turistů, tedy lidí, kteří někam cestují kvůli užívání drog, se Thajsko obává, a podle ministra zdravotnictví o ně země nestojí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajsko dekriminalizovalo marihuanu. Teď se obává narko turistůVideo: Reuters

 
Článek

„Tihle turisté u nás nejsou vítáni,“ reagoval ve středu ministr zdravotnictví Anutin Charnvirakul na dotaz novinářů ohledně užívání marihuany mezi zahraničními návštěvníky. Thajská vláda sice užívání této drogy již víceméně nepovažuje za ilegální, k rekreační konzumaci však nevybízí.

„Thajská politika ohledně konopí se zaměřuje jen na lékařské a zdravotní účely a nic jiného. Takže zprávy, že můžete dorazit a zakouřit si marihuanu kdekoli, nejsou pravdivé. Chceme turisty, kteří k nám přijedou poznat naši kulturu, tradice a krásy,” doplnil Charnvirakul.

Nadále je navíc zakázáno kouření marihuany na veřejnosti, píše agentura Reuters. Ti, kteří předpis poruší, mohou být potrestáni až tříměsíčním pobytem ve vězení či pokutou ve výši až 25 tisíc bahtů, což je takřka 17 tisíc korun.

„Neobhajujeme rekreační užívání, ale není to definitivní rozhodnutí. Když lidé plně pochopí, jak marihuanu správně užívat, můžeme politiku rozšířit, ale ne teď,” vysvětlil ministr zdravotnictví.

Cestovní ruch posiluje

Dekriminalizace marihuany v Thajsku se týká i jejího pěstování. Domácnosti mohou mít pro vlastní účely až šest rostlinek, na více už je potřeba licence. Nová politika navíc upoutala pozornost sousední Malajsie, která aktuálně zkoumá účinky konopí a jeho využití ve zdravotnictví.

Komentář ministra zdravotnictví o nevítaných narko turistech přichází ve chvíli, kdy se cestovní ruch v zemi začíná vzpamatovávat z covidu. V Thajsku letos očekávají příjezd osmi až deseti milionů turistů, původní odhad mluvil o sedmi milionech. V minulém roce zahraničních návštěvníků dorazilo slabého půl milionu, a to kvůli přísným vstupním restrikcím.

Češi se v zimní sezoně dostanou přímým letem do Thajska

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám