Hlavní obsah

V Sýrii se nesmí kouřit na veřejných místech, a to ani vodní dýmky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Podle nařízení podepsaného prezidentem Bašárem Asadem platí od neděle 11. října v Sýrii zákaz kouření na veřejných místech. Každému, kdo by si zapálil v kavárně, hospodě nebo restauraci, hrozí pokuta 2000 syrských liber, v přepočtu asi 750 korun.

Foto: Josef Hora, Právo

Baalův chrám ve starověké Palmyře v Sýrii

Článek

Zákaz podle oficiální tiskové agentury SANA platí i pro školy a veřejnou dopravu a vztahuje se také na kouření vodních dýmek, které je oblíbené mezi Syřany i návštěvníky ze zahraničí. Nařízení současně zpřísňuje zákaz reklamy na tabákové výrobky.

Trest ale nehrozí jen těm, kteří si na výše zmíněných místech zapálí. Pokutováni a v některých případech i uvězněni mohou být také majitelé budov, kde lidé zákaz kouření poruší.

Zákaz platí také v Británii, Irsku a Švédsku

Zákaz kouření na veřejných místech platí v řadě zemí Evropy a světa. Na "starém kontinentě" ho uplatňují například v Británii, Irsku, Itálii, ve Švédsku, Finsku, Francii, Slovinsku nebo v Černé Hoře. Ve slovenských restauracích musí být podle novely zákona o ochraně nekuřáků od září kuřáci od nekuřáků odděleni stěnou.

V České republice bude novela takzvaného protikuřáckého zákona platit od poloviny příštího roku. Restauratéři si podle ní budou moci vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké či nekuřácké, a podle toho jej viditelně označí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám