Hlavní obsah

V odlehlé kanadské vesnici mají jeden obchod. Na odbyt jde nejvíc pivo a rum

Vesnička s názvem Francois ležící v kanadské provincii Newfoundland a Labrador je dostupná jenom lodí a žije v ní pouhých 75 obyvatel. Bez automobilů, nemocnice, barů a restaurací se jedná o jednu z nejodlehlejších obcí v Kanadě. Tajemné místo v nedávné době navštívili redaktoři z deníku Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Vesnička Francois v Kanadě.

Článek

Kanadská vesnice je zastrčená v zátoce na nejvýchodnějším místě v zemi. Hlavním zdrojem příjmů je zde rybaření. Mezi nejčastější úlovky patří tresky, humři a krabi. Místní obyvatelé si vystačí s málem, rádi hrají šipky, milují turistiku a taneční večírky. Jako dopravní prostředek využívají čtyřkolky.

Nejbližším a rovněž hlavním provinčním městem je St. John's, které je odsud vzdálené téměř 300 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice Francois je dostupná pouze lodí.

Vesnice je po většinu času zahalena hustou mlhou. Jediný obchod, který se zde nachází, má otevřeno od pondělí do soboty od půl desáté ráno do půl jedenácté večer. Zásoby majitelé doplňují každý týden v závislosti na počasí. Nejvíce jdou na odbyt alkoholické nápoje, konkrétně pivo a rum.

Místní školu navštěvuje jen asi deset dětí. Obyvatelé tvrdí, že je stále těžší mladé lidi ve vesnici udržet. Většina prchá do větších měst, kde je více pracovních příležitostí a také širší škála potencionálních partnerů na život.

Výhodou jsou pozemky zadarmo

Jedinou motivací zůstat ve Francois je, že si zdejší obyvatelé mohou postavit dům kdekoliv se jim zlíbí, aniž by si museli kupovat pozemky. Nemovitosti jsou tu navíc levné, velký dům vyjde na něco málo přes sto tisíc korun.

„Lidé žasnou, když vidí, jaký vedeme život. My bychom však neměnili," shrnula situaci jedna z místních obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám