Hlavní obsah

V Jordánsku servírují jídlo v 60 milionů let staré jeskyni

Jordánsko si většina lidí spojí především se skalním městem Petra. Za trochu jinými zážitky mohou turisté vyrazit do města Madaba, kde najdou restauraci v 60 milionů let staré jeskyni. Její majitel, geolog George Haddadin, chtěl komplex původně proměnit v muzeum, ale nakonec svůj nápad přehodnotil, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ze 60 milionů let staré jesykně v Jordánsku se stala restauraceVideo: Reuters

 
Článek

Jeskyni objevil Haddadin v podstatě náhodou. Nachází se totiž na pozemku, který zdědil po otci a kde chtěl postavit dům pro svou rodinu. „Když jsme začali kopat, narazili jsem na tyto jeskyně,“ vysvětlil už před několika lety serveru Al-Monitor. Doplnil, že o nálezech ihned informoval jordánské ministerstvo kultury. Experti poté zjistili, že stáří jeskyně je datováno nějakých 60 milionů let do minulosti.

„Ihned jsem chtěl komplex proměnit v muzeum. Po čase jsem si ale řekl, že by tu mohla vzniknout restaurace, kde se nasytí tělo i mysl,“ uvedl. Haddadin si proto sehnal náležitá povolení, vybavil jeskyni prosklenou podlahou, aby návštěvníci neničili její přirozený charakter a otevřel. Své neobvyklé stravovací zařízení pojmenoval Mrah Salameh.

7 důvodů, proč navštívit Jordánsko

Cestování

„Nejprve se myšlenka na jedení v jeskyni zdála zvláštní. Když jsme začali pracovat, místní se bouřili, ale po nějakém čase se z lokality stala historická památka a změnil se i postoj obyvatel,“ vysvětlil Haddadin.

Byla domovem mnoha kultur

Sám svůj podnik nerad označuje jako restauraci. Jde podle něj spíše o archeologickou lokalitu, kde se lidé mohou dobře najíst. „Tohle místo je i dílem civilizace, která se vyvíjela tisíce let až po zemětřesení, které region zasáhlo 745 let před naším letopočtem,“ řekl Haddadin agentuře Reuters.

„Pozůstatky v této jeskyni pamatují království Moáb, Ghássánovce nebo Nabatejce,“ vyjmenovává majitel podniku některé kultury, které region ovlivnily. Zmínění Nabatejci koneckonců stojí i za vybudováním skalního města Petra a jsou s Jordánskem proto neodmyslitelně spjati.

Restaurace Mrah Salameh se od svého otevření před několika lety stala vyhledávanou turistickou atrakcí mezi Jordánci, ale i zahraničními turisty. Podle Haddadina pochází mnoho návštěvníků z Evropy, Latinské Ameriky, USA, Indonésie či Turecka.

Unikátní noční snímky Petry osvícené pouze hvězdami

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám