Hlavní obsah

V Japonsku vztyčili sochu hlavonožce za několik milionů. Šlo o peníze na boj s covidem

Vlna kritiky se v Japonsku vzedmula poté, co jedno z tamních měst využilo peníze na boj s následky covidu poněkud neortodoxním způsobem. Nechalo postavit obří sochu olihně, protože tito hlavonožci jsou lokální delikatesou. Atrakce za takřka pět milionů korun má podle radnice po skončení pandemie přitáhnout turisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonské město utratilo peníze na boj s covidem za obří sochu olihně, má přilákat turistyVideo: Reuters

 
Článek

Kontroverzní sochu olihně nechali postavit v pobřežním městečku Noto v prefektuře Išikawa a jeho zástupci uvedli, že jde o součást dlouhodobého plánu, jak po pandemii opět přilákat turisty. Ačkoli byl počet lokálních případů velmi nízký, zaznamenalo městečko výrazný pokles v počtech návštěvníků, píše server BBC.

Noto skrze vládní granty obdrželo celkem 800 milionů jenů (156 milionů korun). Mělo jít o ekonomickou pomoc regionům zasaženým pandemií, peníze se ovšem nemusely nutně využít na boj s následky covidu, informuje server Yahoo Japan. Přesto některé hlasy vedení města zkritizovaly za to, že část prostředků, asi 25 milionů jenů (4,87 milionu korun), investovalo do takové zbytečnosti jako je obří oliheň — obzvlášť v době, kdy pandemie zdaleka není u konce.

Peníze bylo možné využít lépe

Jeden z místních si lokálnímu tisku postěžoval, že socha možná může sloužit jako turistická atrakce do budoucna, nyní se však peníze mohly využít na urgentní pomoc zdravotníkům nebo pečovatelským zařízením.

Kritika se objevila také na sociálních sítích. Na Twitteru se například jeden uživatel zeptal, jak by svět asi nahlížel na takovou sochu v zemi, kde nezvládají řádně distribuovat vakcíny, provádět PCR testy a zkolaboval tam zdravotnický systém.

Japonsko epidemii zvládlo lépe než většina zemí, píše list New York Times. Přesto nyní v Tokiu a dalších městech začínají případy opět přibývat a v zemi se rovněž šíří kritika kvůli pomalé distribuci vakcín. Ve vzduchu navíc visí otázka, zda se budou moci uskutečnit olympijské hry, které mají v Tokiu odstartovat v červenci.

Japonské aerolinky zkoušejí bezdotykové dveře na toaletu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám