Hlavní obsah

V Japonsku nabízejí hotelové pokoje párům, které už se kvůli karanténě nemohou vystát

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávit kvůli karanténě 24 hodin denně s drahou polovičkou může být náročné. Japonec Keisuke Arai, který vlastní turistickou agenturu v Tokiu, se rozhodl párům, které si už poněkud lezou na nervy, ulevit. Začal inzerovat prázdné hotelové pokoje, do nichž se jeden z dvojice může uklidit, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Arai kvůli koronaviru prakticky ihned přepnul do režimu práce z domova. A brzy si všimnul, že po sobě se svou dlouholetou přítelkyní štěkají víc než obvykle. Pojal podezření, že v podobné situaci nebude sám, a tak začal vymýšlet, jak by mohl párům, které tráví celý den pod jednou střechou, pomoci. Odpověď dostal, když si povšiml vzrůstajícího trendu „korona rozvodů“.

Rozhodl se prostřednictvím svojí společnosti Kasoku začít inzerovat prázdné hotelové pokoje a jiné ubytování, aby si od sebe páry mohly odpočinout. „Chceme uchránit lidi před rozvody,“ vysvětlil Arai. „Myšlenkou je, že mohou páry a manželé opět získat tolik potřebný prostor a čas sami pro sebe, aby mohli o svých vztazích přemýšlet,“ dodal.

Dnes hotely, zítra nemocnice pro nakažené. Ubytovací zařízení našla nové využití

Koronavirus

A jelikož konec pandemie nebo nouzového stavu v Japonsku je v nedohlednu, budou nejspíš páry nějaký čas o samotě potřebovat a vyžadovat. Arai poznamenává, že třeba alespoň zachrání několik vztahů, a jeho společnost si navíc vydělá peníze.

Výjimkou není domácí násilí

Podle Jeffa Kingstona, experta z Temple University v Tokiu, se kvůli koronaviru japonské domácnosti razantně proměnily. Japonští muži jsou totiž zvyklí trávit dlouhou dobu v kancelářích, aby se vyhnuli běžnému životu doma. Teď to však nejde. „Pandemie je donutila přijít do konfrontace se situacemi, kterým se předtím zvládali vyhýbat,“ myslí si Kingston.

Podle rozvodové advokátky Chii Gotové ale existují i jiné důvody, proč si páry od sebe potřebují dát oddech. Některé ženy se totiž během karantény mohou stát oběťmi domácího násilí, k tomu koneckonců začalo ve velkém docházet v Číně. V roce 2019 byl v Japonsku zaznamenán zatím nejvyšší počet případů domácího násilí, proto se služba, kterou Arai nabízí, zdá více potřebná než když jindy.

Hotel a galerie v jednom. Umělec třetinu života budoval komplex na břehu moře

Cestování

Jeho společnost nabízí celkem 500 plně vybavených pokojů v hotelech a penzionech po celém Japonsku, přičemž hosté mohou zůstat jeden den nebo i půl roku. Na den stojí místnost čtyři tisíce jenů, což je zhruba 940 korun. Měsíční taxa je 90 tisíc jenů, tedy přes 21 tisíc korun. Společnost Kasoku už obdržela asi 140 žádostí, v drtivé většině od žen mezi 30 a 40 lety. Ty hledají tiché místo na práci nebo potřebují čas, aby si oddychly od partnerů.

Jenže ne každý si může takový komfort dovolit. Podle Gotové je proto klíčové, aby spolu páry o společném soužití během karantény mluvily a rozvrhly si, jak efektivně předejít krizi. „Když vidíme destrukci všude kolem nás, můžeme ji začít zrcadlit i v našich domovech. Lidé mohou být více přezíraví i agresivní,“ vysvětluje psychoterapeutka Alison McClymontová.

Arai doufá, že dočasné ubytování může poskytnout párům jakýsi úkryt. A pokud snad budou mít lidé pocit, že jejich vztah došel do finiše, mohou využít konzultací rozvodového právníka, se kterým se společnost Kasoku spojila.

Reklama

Výběr článků

Načítám