Hlavní obsah

V Burgenlandu se mísí maďarský temperament s rakouskou spořádaností

Právo, Petra Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýchodnější a nejméně osídlená spolková země Burgenland rozhodně nepředstavuje Rakousko, na jaké jsme zvyklí. Obvyklá spořádanost zde funguje v kombinaci s maďarským temperamentem a vysoké hory nahrazuje Panonská nížina.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na burgenlandské vinice

Článek

Díky teplému podnebí máte při cestování pocit, že za chvíli musíte dorazit k moři. Při jízdě autem či na kole každou chvíli přejíždíte do Maďarska nebo Slovinska, maďarské i balkánské vlivy navíc můžete cítit nejen v nátuře místních obyvatel, ale také v místní kuchyni.

A to doslova, protože jídla jsou zde poněkud kořeněnější než ve zbytku Rakouska. I dnes je tu patrné, že součástí Rakouska se toto původně nejzápadnější maďarské území stalo až roku 1921.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Burgenland

Do Burgenlandu ale každým rokem míří především na podzim milovníci vína a sportovní nadšenci. Síť cyklostezek vedoucích po rovině je ideální pro rodiny s dětmi, ve většině půjčoven je možné si půjčit i elektrokola. Pokud chcete zkusit neobvyklý dopravní prostředek, Burgenland vás rozhodně nezklame.

Na segwayích mezi vinnou révou

„A opravdu to není nebezpečné?“ Naše skupinka sleduje nedůvěřivě přístroj připomínající zakrnělou, ale obří koloběžku, na které vídáme jezdit turisty v centru Prahy. Segway funguje na elektrický pohon, nejezdí rychlostí vyšší než 20 kilometrů za hodinu a ovládá se náklonem těla.

„Řídit segway je extrémně jednoduché a dá se na nich zdolat jakýkoliv terén. Měli jsme tu například jednu starší paní, která na segway odmítala vlézt. Nakonec se nechala přesvědčit a byl to jeden z jejích nejlepších zážitků,“ uklidňuje nás průvodkyně.

Foto: Petra Hanušková, Právo

Jízda na segwayi mezi vinicemi je příjemný zážitkem.

Necháváme se přesvědčit a po desetiminutovém tréninku už segwaye bezpečně ovládáme a vydáváme se na cestu. Projíždíme mezi vinohrady, Burgenland je totiž známou vinařskou oblastí. Sezóna tu každoročně vrcholí na sv. Martina, svátku nového vína se tu říká Martinloben.

Díky horkým a suchým létům se v Burgenlandu daří zvláště sladkým vínům, ta jsou typická především pro městečko Rust. Vína z této oblasti jsou souhrnně označována jako Ruster Ausburch a proslulé jsou především zdejší frankovky. Rust má ještě další zvláštnost, pokud na chvíli zvednete hlavu od skleniček vína, uvidíte na střechách domů nespočetná hnízda čápů.

Foto: Profimedia.cz

Rust je nejen městem dobrého vína, ale také čápů.

Čápi sem přilétají každý březen a město se na jejich návštěvu důkladně připravuje, na střechy domů jsou umísťovány plošiny, aby si čápi mohli pohodlně vystavět svá hnízda. Proto se o Rustu mluví také jako o městě čápů.

Oběd na vinici

My se na našem výletě na segwayích pohybujeme v okolí vesnice Deutschkreuz a cestou míjíme několik vinných sklípků upozorňujících na pohoštění, poskládané z regionálních potravin.

Naše skupinka se ovšem zabývá myšlenkou, jak by bylo krásné si oběd užít uprostřed zdejší přírody s výhledem do vinic, když tu naše průvodkyně prudce otočí segway přímo do vinohradu a tam na nás mezi vinnou révou čeká obložený stůl plný místních dobrot.

Foto: Petra Hanušková, Právo

V místní kuchyni jsou cítit vlivy jemného Rakouska i divokého Balkánu.

Klobásy, pomazánky, plněné knedlíky, pečivo… bohužel musíme řídit segwaye ještě po cestě zpátky, proto jsou nám k jídlu servírovány pouze domácí mošty. Pokud ale někdo plánuje pěší túru, tak si může přidat také ochutnávku místních vybraných vín.

V oblasti Deutschkreuz si pohoštění na vinici můžete objednat jako doplněk výletů na kole nebo procházky s průvodci, kterou nabízejí místní agentury. Většinou se ale tato akce vyplatí pro více lidí.

Na opuštěné železnici

Od března do listopadu můžete v Burgenlandu vyzkoušet také další netypický způsob cestování přírodou. Velmi originálně zde totiž vyřešili problém, jak využít vysloužilé železnice. Turisté mohou k poznávání krás středního Burgenlandu využít výlet na cyklodrezínách.

Jsou to speciálně upravené drezíny, které poháníte vlastní silou a můžete si tak určit, jakou rychlostí se budete pohybovat. Ačkoliv jsme hned na počátku upozorněni, že výlet po kolejích slouží ke kochání se přírodními krásami a ne k závodění, tak nám to přece jen nedá a okamžitě drezínu rozšlapáváme na maximální rychlost.

Adrenalin na chvíli zafunguje, nakonec ale necháváme drezínu dojet a užíváme si vyhlídek na okolní přírodu. Koleje totiž vedou nejen podél vinic, ale částečně také lesem, podél vinařských vesnic a slunečnicovými poli.

Navíc musíme každou chvíli zastavovat a zvedat závory – ideální výlet pro každého, kdo někdy toužil sloužit u dráhy. Cestou zastavíte v několika občerstvovacích stanicích, kde se pokaždé uspokojí jiné chuťové pohárky. V obci Markt St. Martin čeká na návštěvníky předkrm – například domácí chléb a pizza pečená ve staré peci; početnější skupinky si mohou také objednat studený bufet.

Foto: Petra Hanušková, Právo

Krásy Burgenlandu přiblíží i jízda drezínou.

V obci Stoob si vyberete z nabídky teplých a studených pokrmů. Oblíbené jsou zejména zdejší salašnické brambory a domácí štrúdly. A v Lackenbachu na vás nakonec čeká dezert. Ve zdejší pekárně připravují vynikající palačinky, zmrzlinové poháry, v nabídce naleznete samozřejmě také domácí koláče, buchty a záviny.

Pokud by vás šlapání přece jenom zmáhalo – koleje mají celkem 23 km – tak kromě zastávek na jídlo je možné nechat unaveným nohám ulevit na odpočívadlech s lavičkami. A kdyby ani to nestačilo, v obci Oberpullendorf můžete jízdu zakončit u piva v místním baru za zvuků lidových kapel.

Rady na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Cesta autem do hlavního města Burgenlandu Eisenstadtu trvá z Prahy přibližně pět hodin, z Brna pak téměř tři hodiny. Na rakouské dálnice je nutné zakoupit dálniční známku. Stejně tak musíte mít dálniční známku, pokud se rozhodnete využít z Brna kratší cestu přes Bratislavu. Do Eisenstadtu je možné dostat se s přestupy i vlakem nebo autobusem.

NA KOLIK TO PŘIJDE

Cena výletu na cyklodrezínách se liší podle počtu osob. Pro čtyři osoby vyjde jedna jízda na 58 eur ve všední dny, ve svátky a soboty nebo neděle na 70 eur. Zapůjčení segwayí na jednu hodinu přijde na 34 eur. Objednávky drezín i segwayí jsou zajišťovány z obce Deutschkreutz, více na: www.draisinentour.at

DĚTSKÉ HOTELY

Burgenland je také ideálním místem pro rodinnou dovolenou. Existuje zde totiž speciální síť dětských hotelů, kde školený personál dokáže děti spolehlivě zabavit. Například v Kinderhotelu Semi mají pro děti celodenní program, v areálu jsou dětská hřiště a na večeři děti cestují skluzavkou. Pro rodiče jsou pak připraveny masáže nebo speciální koupele. Ceny a podrobnější informace na: www.semi.at

MISTŘI OMÁČEK

Příprava jídel z regionálních produktů je v Rakousku zcela běžná. V restauracích vám kromě toho ale ještě nabízejí jídla ze sezónních surovin. Pokud je například sezóna třešní, ve většině burgenlandských restaurací budou mít speciální menu s třešňovými specialitami. Tato menu stojí určitě za ochutnání, a pokud je to možné, dejte si něco s omáčkou. Rakušané jsou v nich mistři.

Ovšem začínat takto jízdu se příliš nedoporučuje, přece jen, pivo na koleje nepatří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám