Hlavní obsah

UNWTO: Turistika v EU se díky očkování a certifikátům zotavila rychleji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používání covidových certifikátů a postup v očkování proti covidu-19 přispěly k tom, že turistika se v Evropské unii zotavila ve třetím čtvrtletí rychleji než v jiných částech světa. Ve své zprávě to uvádí Světová turistická organizace (UNWTO).

Foto: Profimedia.cz

Evropa se v porovnání s jinými částmi světa zotavila rychleji.

Článek

V celosvětovém měřítku vzrostl počet příjezdů zahraničních turistů od července do září o 58 procent ve srovnání se stejným obdobím loni. To je ale stále o 64 procent méně než ve srovnatelném období roku 2019, tedy před pandemií. V Evropě byl počet příjezdů zahraničních turistů o 53 procent nižší než v letní sezoně roku 2019.

„K nárůstu poptávky přispěla zvýšená důvěra turistů v souvislosti s rychlým pokrokem v očkování a zmírněním omezení vstupu do mnoha destinací,” uvádí zpráva. „V Evropě pomohl digitální certifikát EU Covid usnadnit volný pohyb po Evropské unii, čímž se uvolnila velká poptávka po mnoha měsících omezeného cestování.”

V prvních devíti měsících roku byly příjezdy po celém světě o 76 procent nižší než před pandemií. Nejsilnější výsledky v období od ledna do září zaznamenala Severní a Jižní Amerika, kde počet příjezdů vzrostl o jedno procento ve srovnání s loňským rokem. I to je však o 65 procent pod úrovní roku 2019.

Rozdílné tempo zotavování v různých částech světa způsobila „různá míra omezení mobility, míra očkování a důvěra turistů”, dodává zpráva.

Cestování v Evropě se do stavu před pandemií ještě pár let nevrátí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám