Hlavní obsah

Tradiční irské puby jsou kvůli pandemii na kolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irsko, to jsou romantické hrady, zelené kopce, útesy, ale také tradiční hospody neboli puby. Právě ty zažívají kvůli pandemii velmi složité období a podle CNN čelí nejisté budoucnosti. V zemi totiž probíhá již třetí lockdown a zatím se nedá ani přibližně určit, kdy se budou moci hosté do náleven vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční nálevny neodmyslitelně patří k irskému koloritu.

Článek

Pandemie dostala sektor pohostinství, respektive puby, na kolena, píše server CNN. Normálně nálevny navštěvují miliony lidí ročně, teď hospody zejí prázdnotou a jejich provozovatelé s obavami vyhlížejí budoucnost.

„Naše dnešní pozice vyvolává určité zoufalství,“ konstatuje Donall O’Keeffe, šéf organizace Licensed Vintners Association, která zastupuje hospody v Dublinu už více než dvě stovky let. „Je to děsivá situace, kterou jsme si loni 15. března ani nedokázali představit,“ dodává. Každý podnik sice čelí vlastním problémům a výzvám, spojuje je ovšem právě nejistá budoucnost.

Ideální pro samotáře? Irský ostrůvek láká na snovou práci mimo civilizaci

Cestování

Loni při prvním lockdownu se za uzavření náleven postavila nejen organizace Licensed Vintners Association, ale také druhá velká asociace Vintners Federation of Ireland. Původně se mělo za to, že uzávěra potrvá jen tři týdny. Po dvanácti měsících, kdy je v Irsku již třetí lockdown, je ovšem sektor pohostinství už značně zdevastovaný. Vláda naznačuje, že by k otevření mohlo dojít snad v létě, nikdo však raději nic neslibuje.

Doufají v domácí turisty

Počty případů covidu zůstávají v Irsku i nadále vysoké, začátkem roku se v zemi totiž začala ve velkém vyskytovat britská mutace. Přestože obě zmíněné asociace lockdown i nadále podporují, požadují zároveň plán. „Je velmi stresující, že ani po jedenácti měsících jsou podmínky, které nám umožní znovuotevřít, v nedohlednu,“ uvedl O’Keeffe.

„Samozřejmě nepožadujeme konkrétní datum, spíše chceme vědět, jaká bude muset být úroveň komunitního přenosu a jaká proočkovanost,“ vysvětluje.

Irskou hospůdku navštěvují lidé z celého světa. Je zřejmě tou vůbec nejstarší

Cestování

Výhodu mají podle CNN majitelé podniků, které jsou v rodině a předávají se z generace na generaci. V takovém případě nemusejí logicky platit mnohdy vysoké nájmy a vládní kompenzace jim tak pomohou mnohem výrazněji než jiným.

I pokud se však restaurace otevřou, nemusí to pro ně ještě znamenat záchranu. Dokud se totiž opětovně nerozjede turistický sektor, což může ještě trvat měsíce, mohou puby zůstat i nadále poloprázdné.

Paul Keeley z irské turistické organizace Fáilte Ireland spoléhá na to, že sezonu mnohde zachrání domácí návštěvníci, obzvláště na venkově a v pobřežních oblastech. „Většina lidí hlavně doufá, že jakmile otevřeme, už otevření zůstaneme,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám