Hlavní obsah

Tipy na víkend: Strašidla v podzemí i na hradech, esoterický festival a den kuchařů

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend bude patřit strašidlům, která ovládnou jak podzemí Hradce Králové, tak hrad v Ledči nad Sázavou a zoo ve Dvoře Králové. Do pohádky se ponoří Sychrov. V Praze oslaví Den Kuchařů, můžete se vydat také na Noc reklamožroutů nebo na Tequila fest.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu se můžete vydat do hvězdárny nebo za strašidly.

Článek
Středočeský kraj

Putování šternberskou historií

Na strmém skalnatém břehu, v krajině středního toku řeky Sázavy, se už víc jak 760 let tyčí hrad Český Šternberk. O víkendu zde proběhne Putování šternberskou historií. pro velké u malé je připraven zajímavý program: netradiční kostýmové prohlídky, loutkové divadlo, cirkus, žonglér, sokolník, středověká krčma i vyhlášené šternberské koláčky. Celý program najdete zde, více se dozvíte na stránkách hradu.

Výprava k Aksamitově bráně a Jelínkovu mostu

Kdo chce vidět okolí Koněpruských jeskyní a objevit zde málo známá či opomíjená místa, ať se vydá na Berounsko. Od vlakového nádraží v Berouně jezdí až do konce října přímý autobus ke Koněpruským jeskyním. Vstup do jeskyní ovšem musíte minout a vydat se po žluté značce směr Aksamitova brána. (celý článek)

Za kočáry i památkou vracející se do života

V roce 2002 se okolí zámku ve Veltrusech změnilo na takřka nedozírnou vodní plochu. Známá památka se tak nechtěně zařadila mezi objekty těžce poznamenané povodněmi. Osm let poté se sice ještě všechny jizvy nezacelily, přesto je několik důvodů, proč právě do Veltrus jet na poznávací výlet.(celý článek)

Zámek Filipov

Novogotický zámek Filipov se nachází nedaleko starobylého města Čáslav. Nedílnou součástí objektu je nově zbudovaná krásná zámecká zahrada a navazující zámecký park. Ten, kdo vystoupá na vrchol zámecké věže, určitě ocení nádherný výhled na celý kraj.

Zámek je citlivě zrekonstruovaný a nabízí hotelové a wellness služby. Jako jediný v ČR se zaměřuje na seniory, kteří trpí Alzheimerovou chorobou nebo jinou formou demence a zajišťuje pro ně doprovodné rehabilitační a asistenční programy.

Nedaleký rybník dotváří zámeckou scenérii a koňské stáje, jejichž čtyřnozí obyvatelé budou využíváni k hypoterapii. Klidné prostředí umožňuje možnost bezpečných vycházek mimo budovu. Více se o zámku dozvíte zde.

Kolem Jizery na náměstí v Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav se mění, což mimo jiné dokládá obnova zdejšího Staroměstského náměstí. Tato mimořádná akce začala poklepáním na základní kámen 22. ledna letošního roku. V rámci této velké změny se na náměstí objevila zajímavá maketa celého toku řeky Jizery. Autorem je architekt Michal Hlaváček, autorem soch je studentka VUT v Brně Veronika Psotková. (celý článek)

Hořovice - exilové sídlo posledního hesenského kurfiřta

Nejznámější památkou středočeského města Hořovice, ležícího zhruba v polovině trasy z Prahy do Plzně, je zámek, který tu nechali na přelomu 17. a 18. století postavit páni z Vrbna. Dominik, poslední z tohoto rodu, prodal hořovické panství hesenskému kurfiřtovi Friedrichu Wilhelmovi, knížeti z Hanau.(celý článek)

Liberecký kraj

 Do pohádky Sůl nad zlato

O víkendu proběhnou pohádkové prohlídky na zámku Sychrov. Tentokrát se návštěvníci přenesou do známé české pohádky "Sůl nad zlato". Začátky představení jsou od 10.00, 11.00, 12.00, 13.30, 14.30 a 15.30 hodin. Dopředu je nutné se rezervovat na tel. čísle 482416011. Zámek Sychrov je pro návštěvníky otevřen celoročně a to každý den včetně pondělí. Podrobnosti naleznete zde.

Foto: Renáta Pešáková , Právo

Na zámku Sychrov se oddává ve dne i v noci.

Ústecký kraj

Výlet na půvabný zámek

Je to zámek nebo hrad? Hrad nebo zámek? Podobné otázky se zřejmě honí hlavou turistů, kteří se poprvé chystají zmapovat krásy památky v Jimlíně u Loun. Jakmile však stavbu, usazenou do kouzelného prostředí na úpatí Českého středohoří spatří, mají jasno. Je to zámek, byť s poněkud nepatřičným názvem Nový Hrad.

Zámek patří z mnoha tisícovek historických památek v Ústeckém kraji k těm nejhezčím a nejzajímavějším. Návštěvníci se o tom mohou přesvědčit sami. (celý článek)

Plzeňský kraj

Muzeum loutek - Příběh na niti

Muzeum loutek v Plzni těží z místní bohaté loutkoherecké tradice a mapuje činnost loutkových divadel hrajících v Plzni a jejím nejbližším okolí. Příběh loutek, který muzeum vypráví, začíná již na počátku 19. století, kdy se Plzeňané mohli těšit z divadelních představení kočovných lidových loutkářů.

O tom, že bohatá loutkářská tradice Plzně neskončila, se můžete přesvědčit v místnosti věnované nejen amatérským souborům. Ve třetím patře se vám představí současné profesionální Divadlo Alfa a jeho loutky z mnoha oceňovaných autorských inscenací. Vedle tradičně pojatých výstavních prostor je v muzeu multifunkční sál, kde je možné s loutkami manipulovat a seznámit se s různými technikami vodění. Další podrobnosti najdete zde.

Zříceniny lákají k návštěvě i na podzim

K návštěvě několika romantických míst v okolí Plzně může postačit i jeden říjnový den. K zastavení stojí zříceniny jako jsou Vlčtejn, Čertova kazatelna, Buben, Gutštejn a další. (celý článek)

Vodní hrad Švihov je ukázkou nedobytné hradní architektury

Hrad Švihov, ležící asi deset kilometrů severně od Klatov, je naším asi nejznámějším reprezentantem takzvaných vodních hradů. Tento typ středověkých šlechtických sídel nabourává zažitou představu o hradech jako pevných středověkých pevnostech, tyčících se na nepřístupných ostrožnách vysoko nad hlubokým údolím. K jeho obraně se totiž využívaly jak hradby, tak zejména důmyslná soustava vodních příkopů.(celý článek)

Foto: Archiv, Právo

Vodní hrad Švihov

Vydra - ráj pro fotografy

Tip na výlet nejen pro fotografy - popsat veškeré turistické a přírodní zajímavosti při jejím toku by přesáhlo prostor příspěvku, tak alespoň pár obrázků a slov o místech u Čeňkovy pily, kde soutokem s Křemelnou vzniká Otava... (celý článek)

Jihočeský kraj

Hrad Rožmberk

Hrad Rožmberk – starobylé sídlo rodu Rožmberků na ostrohu nad řekou Vltavou bude otevřen celou zimu, ale jen první okruh se soukromými apartmány. Od letošní návštěvnické sezóny je otevřen nově i druhý prohlídkový okruh ve 2. patře hradu, ale ten bude přístupný jen do konce října. Expozice je zaměřena zejména na období kolem poloviny 19. století a příslušníky rodu Buquoy s tímto obdobím spojené. Více najdete na stránkách hradu.

Královéhradecký kraj

Dvorská zoo v zajetí duchů a strašidel

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na bude od soboty 23. října do neděle 31. října patřit duchům a strašidlům. Součástí tradiční akce nazvané Týden duchů bude kromě strašidelné výzdoby zoo i to, že si lidé budou moci vydlabat z dýní vlastní strašidlo. Akce v sobotu začne lampionovým průvodem.

Pracovníci zahrady každý večer rozsvítí svíčky ve vydlabaných dýních, což dodá celému areálu netradiční atmosféru. V prostoru restaurace bude také návštěvníkům postupně k dispozici několik stovek dýní pro vytvoření vlastního strašidla. Děti si mohou do zoo přinést i doma vydlabanou dýni. Zahrada bude v Týdnu duchů otevřená až do 18:00. Další informace najdete zde.

Dvory a sklepení budou patřit strašidlům

Dvory a sklepení historického centra Hradce Králové ovládnou v sobotu odpoledne strašidla a skřítci. Pro akci nazvanou Putování za hradeckými strašidly bude připraveno osm zastavení na takzvané strašidelné stezce, kde budou děti plnit různé úkoly.

Jednotlivá stanoviště umístí pořadatelé do sklepení, na dvorce a do zajímavých domů starého města. Vstupenky, které pro soutěžící děti budou stát 40 korun, se začnou prodávat ve 13:30 na nádvoří historické radnice na Velkém náměstí, kde zájemci dostanou podrobný plánek strašidelné stezky.

Kraj Vysočina

Uspávání strašidel na zámku

Na sobotu od 14 hodin připravilo Mateřské centrum Ledňáček akci pro děti s názvem Uspávání strašidel. Na hradě Ledeč nad Sázavou se ukrývají strašidla. Děti pomohou strašidlům se uložit k zimnímu spánku. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Merkur ožije na zámku

Výstava trhající rekordy v návštěvnosti - Merkur – nekončící příběh - doputovala i do Moravské Třebové. Návštěvníci zámku si ji budou moci prohlédnout od 23. října až do 3. prosince. Vlastní podobizny z Merkuru se dočká i rozhledna Strážný vrch. (celý článek)

Olomoucký kraj

Léčitelé a kartáři na esoterickém festivalu

Astrologové, léčitelé, věštci a další představitelé esoterických disciplín z celého Česka a zahraničí zamíří o víkendu do Olomouce na tradiční esoterický festival s názvem Astrovíkend. Návštěvníci se budou moci s účastníky akce poradit nejen se zdravotními, ale také se životními problémy.

Organizátorka festivalu Marcela Prošková řekla, že se akce zúčastní 20 až 25 představitelů esoterických disciplín, mimo jiné i šaman z Peru. Zájemcům nabídnou zdravotní diagnostiku, bylinné terapie, detoxikaci, výklad z karet či sestavení horoskopů.

Doplnila, že součástí festivalu bude řada přednášek na téma diagnostika automatickou kresbou a léčení sama sebe, biorezonance, hypnotická a regresní terapie, kosmoenergie, využití moderní astrologie v psychospirituální praxi či šamanismus jižní Ameriky. Podrobné informace najdete zde.

Přerovský jazzový festival přivítá i Marcuse Millera

Jazzmani z Česka, ale i zahraniční hvězdy se představí v Přerově, kde se uskuteční tradiční Československý jazzový festival. Přehlídku s mezinárodní účastí čeká už 27. ročník. Milovníci jazzu se můžou těšit například na Laca Decziho. Největším tahákem ale bude vystoupení amerického baskytaristy Marcuse Millera, který dá vzpomenout na svého učitele a spoluhráče Milese Davise. Festival se v přerovském Městském domě uskuteční od 21. do 23. října.

Ve čtvrtek 21. října se o zahájení postará Rosťa Fraš a Skip Wilkins Quintet, na které naváže smíšené vokální kvarteto New York Voices a Gustav Brom Big Band pod vedením Vlada Valoviče. V pátek se přerovským jazzovým fanouškům představí světoznámý trumpetista Laco Déczi společně se skupinou Celula New York a také další z letošních velkých hvězd, trio virtuózního varhaníka Dr. Lonnieho Smithe.

Závěrečný sobotní večer bude v Městském domě patřit Karlu Růžičkovi, kterého doprovodí Big Band Felixe Slováčka, ale především Marcusi Millerovi, jenž připomene svého učitele a jazzového spoluhráče Milese Davise. Přerovským posluchačům podle všeho představí jejich album s názvem Tutu. Přehlídka se neomezí pouze na velký sál Městského domu. Podrobný program najdete zde.

Zlínský kraj

Den otevřených dvěří v Razule

Do míst, kde v 70. a 80. letech ve Velkých Karlovicích stával legendární hotel Razula, se opět vrací život. Budova, která v minulosti patřila k dominantám karlovického údolí Léskové, po roce 1989 zpustla a zchátrala. Před několika lety ji odkoupila soukromá společnost a přestavěla v bytový dům Apartmány Razula. Ten byl nyní dokončen a v sobotu 23. října si jej může při té příležitosti prohlédnout široká veřejnost v rámci Dne otevřených dveří. Prohlídky budou probíhat od 10 do 16 hodin. Pro návštěvníky bude připraveno i občerstvení a soutěž v patování valaškou.

Karlovarský kraj

Maďarská fotografie

V Galerii 4 v Chebu probíhá až do 6. listopadu výstava s názvem Tři aspekty...současná maďarská fotografie. Návštěvníci si prohlédnou současnou tvorbu významných maďarských fotografů. Expozice je dělena na tři části: abstraktní, intimní a veřejný prostor. Podrobnější informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Degustace českých i moravských vín

V romantickém zámku Valtice probíhají degustace českých i moravských vín. Nově zrekonstruovaný zámek ukrývá 100 nejlepších vín z celé republiky pro aktuální sezónu.

Stálá degustační expozice Salonu vín ČR je umístěna v historických budovách zámku Valtice, v prostorách Národního vinařského centra, které byly nedávno zrekonstruovány. Samotné město Valtice je centrem vinařství a turistiky. Leží v oblasti přezdívané „perla jižní Moravy“ - Lednicko-valtickém areálu, zapsaném v registru chráněných rezervací UNESCO. Více najdete na stránkách Salonu vín.

Muzeum hraček v Brně

Měnínská brána v Brně, někdejší součást městského opevnění má novou úlohu, otevřela své dveře pro malé i velké návštěvníky, zve do pohádek a příběhů nově otevřeného Muzea hraček – expozici historických hraček ze sbírky Milady Kollárové.

Návštěvníci zde najdou české hračky od známých firem Schovanek, Hamiro, Merkur a mnoha dalších. Expozice překvapuje rozmanitostí a růzností vystavených panenek, kočárků, pokojíčků, nádobíčka, her stolních, venkovních, společenských, hraček plechových, pohyblivých, hraček z textilu, hraček lidových, stavebnic, koníčků, figurek, zvířátek; autíček, vláčků, stavebnic dřevěných, kovových, loutek, loutkových divadel a dalších hraček. Více najdete zde.

Brněnská zoo zve na víkend otevřených dveří

O víkendu 23. a 24. října budou mít návstěvníci ojedinělou příležitost navštívit zdarma areál brněnské zoologické zahrady. Brněnská Zoologická zahrada (www.zoobrno.cz), která se nachází nedaleko brněnské přehrady na Mniší hoře v městské části Brno-Bystrc, připravuje na předposlední říjnový víkend zcela ojedinělou akci. (celý článek)

Výstava fotografií a prohlídky

Na zámku Lednice probíhá do konce října výstava známého cestovatele Jiřího Kolbaby s názvem Lidé. I v zimě se otevírají některé prostory letního šlechtického sídla ve stylu anglické tudorovské novogotiky, někdejší rezidence rodu Liechtensteinů. Zámek obklopují okrasné zahrady s historickým skleníkem a anglický park s vyhlídkovým Minaretem, poblíž se nachází umělá zřícenina Janohrad. Podrobnosti o přístupných prostorách najdete zde.

Moravskoslezský kraj

 Hvězdárna a planetárium

V Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě připravili na sobotu zajímavý program. Od 14 hodin se mohou nejmladší návštěvníci vydat na poznávací cestu vesmírným prostorem. Společně s malým Martinem mohou objevovat objekty, které se ve vesmíru nacházejí a dozvědí se také, proč Měsíc na obloze neustále mění svoji podobu.

Od 16 hodin se v pořadu Skrytá krása vesmíru podíváte na čtyři kosmické galerie. Prohlédnete si hvězdnou oblohu v jednotlivých ročních dobách.

V 18 hodin se můžete přenést do libovolného místa virtuálního vesmíru a podívat se na vesmírné objekty ve stereoskopickém podání (3D). Pořad Virtuální vesmír: Live bude živě moderovaný. Za jasného počasí bude od 20:00 do 22:00 otevřená hvězdárna. V ní se můžete podívat na souhvězdí severní hvězdné oblohy a prohlédnout si zajímavé objekty, mezi kterými vyniká Jupiter. Více najdete na stránkách hvězdárny.

Praha

Mistrovství ve filetování lososů

V sobotu 23. října se na Staroměstském náměstí v Praze koná v rámci celosvětových oslav již čtvrtý ročník Mezinárodního dne kuchařů, slavnost pro všechny, kdo mají rádi dobré jídlo a zábavu. Připraven je také bohatý hudební program a soutěže. V rámci oslav tentokrát proběhne i první Mistrovství ČR ve filetování čerstvých lososů. Podrobný program najdete zde.

Foto: archiv, Novinky

Mistrovství ČR ve filetování lososů bude na programu 23. října na pražském Staroměstském náměstí.

Noc reklamožroutů představí nejlepší i nejhorší

Ukázky nejlepších i nejhorších reklam z celého světa uvidí v pátek 22. října účastníci již tradiční Noci reklamožroutů v pražském multikině Palace Cinema Slovanský dům. Bezmála šest hodin trvající projekce divákům představí více než 500 spotů. V brněnském Palace Cinemas Velký Špalíček se Noc reklamožroutů odehraje 27. října.

Noc reklamožroutů doprovodí hudební program. Vystoupí zde duo Femme 2 Fatale a zpěvačka Anna K. Více informací naleznete zde.

Poznejte stromy všemi smysly

Na sobotu od 13 do 16 hodin připravilo sdružení Tereza aktivní odpoledne pro děti. V Jelením příkopu pod Pražským hradem můžete poznávat stromy zrakem, sluchem, čichem, hmatem i chutí. Malí i velcí takto mohou oslavit Den stromů.

Pro návštěvníky akce je připraveno šest hravých stanovišť, kde mohou stromy prozkoumat zblízka. Dozvědí se, jak nám pomáhají dýchat, které jejich plody jíme a jak chutnají, jaká zvířátka žijí ve větvích nebo jak může dřevo stromů znít.

Aktivity jsou určeny především dětem ve věku 5 až 12 let, nicméně zapojit se mohou i dospělí. Sraz účastníků je ve 13.30 hodin na Prašném mostě před Pražským hradem, odtud bude také značena cesta pro zájemce, kteří přijdou později (tato cesta je schůdná i s kočárkem). Další informace najdete zde.

Zoo s průvodcem v mobilu

Zoo Praha si pro své návštěvníky připravila zajímavou mobilní aplikaci, která je provede po areálu a přiblíží jim osudy zvířecích celebrit z kampaně Seznamte se. Program zoo nabízí lidem zdarma.(celý článek)

Tequila fest

Tequila má v Čechách ještě stále punc exotiky a neznámého. V Mexiku, domovské zemi tohoto nápoje, je však národním nápojem, jehož existence je každoročně oslavována nejrůznějšími festivaly. V letošním roce můžeme Tequila fest poprvé přivítat i v Praze, a to v rámci festivalu Mexiko 2010. Přijďte i vy ochutnat trošku mexických tradic a především se ponořit do tajů tequily – mexického mýtického nápoje v pátek 22. října do produkčního domu VZLET v Holandské ulici 1 v pražských Vršovicích.

Nápoj, který může nést označení tequila, musí být vyroben v Mexiku, přesně ve státě Jalisco nebo části států Nayarit, Tamaulipas, Michoacán a Guanajuato a obsahovat minimálně 51 % šťávy z modré agáve. Jakýkoliv jiný nápoj je jen napodobeninou tequily a rozhodně si na něm nepochutnáte. Mezi kvalitní tequily dostupné na českém trhu patří i celosvětově nejprodávanější značka El Jimador vyrábějící se od roku 1995.

Mexičané pijí tequilu nejčastěji tak, jako my koňak. Rozhodně tedy ne „na ex“, ale upíjejí ji po doušcích, nechávají chuť agáve rozplynout v ústech a hlavně ji průběžně zapíjejí vodou nebo některou z tradičních limonád.

Vstupné v ceně 200 Kč vám umožní ochutnat všechny vystavené druhy tequil, zúčastnit se workshopů, poslechnout si mexickou hudbu nebo se naučit některý z více či méně známých tanců. Více informací o Tequila festu hledejte zde.

Struny podzimu

Mezinárodní hudební festival v Praze připravil originální hudební žánry. Mozaika festivalových koncertů vytváří široce rozkročený prostor, ve kterém své místo najde jak jazz, „klasická“ hudba v moderní i tzv. autentické interpretaci, tak i worldmusic, crossover projekty či produkce se scénickými prvky. Struny podzimu se snaží s jistým nadhledem zprostředkovat českému publiku téměř nezměrnou rozmanitost hudebního světa bez ohledu na vyjeté žánrové koleje. Více najdete zde.

Čtěte také: V Makedonii láká především Ochrid
Ochridské jezero patří k nejstarším na světě a voda v něm je tak čistá, že vidíte do hloubky 22 metrů. Koncem října už asi nebude ani v Makedonii teplo na koupání, ale město Ochrid nabízí velké množství kulturních památek, díky nimž se dostalo na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Více se o oblasti přezdívané perla Balkánu dočtete v pátek v deníku Právo, příloha Víkend.

Reklama

Související témata:

Související články

Merkur ožije na zámku v Moravské Třebové

Výstava trhající rekordy v návštěvnosti - Merkur – nekončící příběh - doputovala i do Moravské Třebové. Návštěvníci zámku si ji budou moci prohlédnout od 23....

Výběr článků

Načítám