Hlavní obsah

Tajemný Modrý dům se úplně poprvé otevřel veřejnosti

V Jižní Koreji si mohou zájemci prohlédnout novou atrakci. Je jí bývalý prezidentský palác, kterému se podle jeho střechy přezdívá Modrý dům. Přístupný veřejnosti je vůbec poprvé, aktuální prezidentská kancelář se totiž přesunula jinam. Denně si bude moci stavbu prohlédnout až 39 tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea zpřístupnila veřejnosti prezidentský palácVideo: AP

 
Článek

Modrý dům nechal zpřístupnit nový jihokorejský prezident Jun Sok-jol — šlo o jedno z jeho prvních rozhodnutí ve funkci. Stávající úřadovnu přesunul o tři kilometry dále do čtvrti Jongsan v Soulu.

Palác byl postaven v roce 1939 a nesloužil jen jako oficiální prezidentská kancelář, ale i jako rezidence. V průběhu let prošel mnoha změnami. V dobách, kdy byl Korejský poloostrov japonskou kolonií, zde vznikla tematická zahrada. Po roce 1945 zase místo obývala americká vojska. Teprve po osamostatnění v roce 1948 začal Modrý dům plnit funkci prezidentské úřadovny, píše agentura AP.

Hojně se před ním protestovalo

„Jsem vděčná, že se Modrý dům zpřístupnil veřejnosti,“ uvedl 61letý návštěvník Lee Sang-woon, který se přišel na památku podívat.

Choi Jun Chae, který prodává na nedalekém tržišti, sice cítí smutek z toho, že prezident změnil úřadovnu, zároveň však doufá, že nová atrakce přiláká do čtvrti více turistů. „Za bývalého prezidenta tu bývalo hodně protestů. Projet touhle oblastí bylo vážně těžké. Auta se tudy nedostala, musel jsem chodit,“ sdělil Choi.

Během protestů se v okolí Modrého domu shromažďovaly i tisíce lidí. Obyvatelé přilehlých domů si často stěžovali na velký hluk nebo ztíženou dopravní situaci.

„Doufám, že demonstrací ubude a dorazí sem více lidí,“ cituje server Independent Yoo Sung-jonga, který šéfuje místnímu pekařství. „Prezident tu sídlil dlouho, takže je to trochu smutné,“ vyjádřil stesk nad přesunem kanceláře.

Japonské sakury: Klima si s nimi nepěkně zahrává

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám