Hlavní obsah

Švýcarsko je pod tlakem. EU se s ním chce domluvit na uzavření skiareálů

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie se chce domluvit se Švýcarskem, aby uzavřelo skiareály. Jelikož jde o jedinou alpskou zemi, kde se dá aktuálně lyžovat, zvýhodňuje ji to prý před konkurencí. Francie, Itálie i Německo se na uzavření středisek přes svátky v rámci boje proti koronaviru už dohodly, vleky se tak v období Vánoc rozjedou jen v Rakousku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skiareál Zermatt se těší na zimní sezónuVideo: Reuters

 
Článek

„Co se týče Švýcarska, aktuálně probíhají rozhovory,“ cituje server Independent francouzského ministra pro evropské záležitosti Clementa Beaunea.

„Jde o jediný bod, kde ještě nejsme schopni situaci zkoordinovat. Jsme však v kontaktu se švýcarskými úřady, abychom zabránili jakémukoli druhu nekalé konkurence,“ doplnil Beaune.

Francie odrazuje lyžaře od zážitků v zahraničí

Koronavirus

Francouzký i italský premiér už se podle všeho spojili se švýcarskou vládou a požadují, aby země pozastavila provoz středisek. Docílit dohody však může být složité, protože Švýcarsko je sice součástí jednotného trhu, ale není členskou zemí EU či Evropského hospodářského prostoru.

Kritikou nešetří ani místní

Uzavření horských středisek vyvolává vášně. Třeba francouzský resort Châtel, který ležící těsně u hranic, protestoval proti uzavírce vyvěšením švýcarské vlajky.

Pozdvižení také vzbudila fotografie na internetu ze střediska Verbier ve švýcarském kantonu Valais, na níž čekají lyžaři ve frontě na lanovku namačkaní jeden na druhého. Kritizovali ji například majitelé podniků, kteří byli v listopadu nuceni zavřít provozovny.

Podle kritiků by švýcarská vláda měla sebrat odvahu, postavit se situaci čelem a sjezdovky prostě uzavřít, aby se zabránilo šíření viru.

K fotografii se ozval i šéf správního orgánu kantonu Valais Christophe Darbellay. „Je nepřijatelné, že ve Verbieru nezvládli zorganizovat fronty, vztyčit zábrany a umístit na zem značky, které by upozorňovaly na dodržování pravidel,“ uvedl. Dodal, že jde o obzvlášť nešťastnou věc, když se na Švýcarsko upírají zraky celé Evropy.

Švýcarsko bude první alpskou zemí, kam by se mohli Češi vydat na lyže. Od 14. prosince totiž nebude Česká republika na seznamu rizikových zemí, turisté tak nebudou nuceni podstupovat karanténu.

Za lyžováním do Švýcarska. Česko už nebude na seznamu rizikových zemí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám