Hlavní obsah

Slováci chtějí ukazovat turistům jako atrakci romskou osadu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou atrakcí pro turisty ve Vysokých Tatrách má být již letos vyhlídková jízda mikrobusem do romské osady ve Velké Lomnici u Kežmarku. Šéf Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý to nepovažuje za dobrý nápad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chudý Právu řekl, že v osadách bývá nepořádek a Romové se těžko dohodnou, aby si společně uklidili. „Byla by to spíš negativní reklama pro Slovensko,“ domnívá se Chudý. Odborník na cestovní ruch připomněl, že před lety organizovaly polské cestovní kanceláře vyhlídkové jízdy kolem romských osad na východním Slovensku.

„Na Slovensku to mělo negativní ohlas. Pokládalo se to za urážku, že se na nich jezdí dívat jako na zvířata v safari,“ uvedl Chudý.   

Místní podnikatelé tvrdí, že pohyb Romů z osady odstrašuje turisty od návštěvy obce. „Turisté se nás ptají, co to má znamenat, kolik Romů žije přímo ve vsi. Myslím, že to odstrašuje klienty,“ řekla deníku Korzár Andrea Šragová z místního penzionu.

Projekt má Romům pomoci

Starosta obce Peter Duda chce využít turistiku ve prospěch Romů. „Romy to může nastartovat k tomu, aby jim záleželo na tom, v jakém prostředí žijí. Věřím, že najdeme takové Romy, kteří jsou zruční, něco vyrobí a nabídnou to turistům k prodeji. Tak si mohou i finančně přilepšit,“ řekl Právu starosta.

V osadě žije 1700 Romů. „Celkově má obec 4300 obyvatelů. Romové tak tvoří 40 procent,“ dodal starosta. Duda se neobává, že by si Romové nedokázali udělat pořádek v osadě. „Už dnes využíváme dvacet Romů v rámci aktivačních prací na úklid osady a dalších dvacet na úklid v obci,“ uvedl starosta.

Obyvatel osady Rudolf Kuky myšlenku podporuje. „Lidé by si možná uvědomili, jak někteří na východě Slovenska žijí,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám