Hlavní obsah

Slavní jelínci v japonském městě Nara hynou kvůli plastům

Úřady ve starodávné japonské metropoli Nara varovaly návštěvníky, aby nekrmili nepovoleným jídlem volně žijící jelínky, kteří jsou ve městě jednou z hlavních atrakcí. K tomuto kroku je přiměla smrt několika zvířat, která uhynula poté, co spolkla igelitové sáčky, napsal zpravodajský server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Jelínci jsou pravděpodobně nejznámější atrakcí města.

Článek

Od března uhynulo 14 jelínků a v žaludku devíti z nich se našlo značné množství plastových odpadů, uvedla místní skupina ochránců přírody Nadace na ochranu jelínků v Naře (NDPF). Jeden z nich spolkl 4,3 kilogramu plastů.

Plasty pocházejí ze sáčků a obalů od jídel, kterými zřejmě návštěvníci jelínky krmí — navzdory nápisům v angličtině a čínštině, že jim mohou dávat jen povolené rýžové koláčky senbei. Ty se prodávají v místních obchodech a nejsou balené do igelitu. Vyhozené obaly pak přitahují jelínky vůní jídla.

Nara, která v 8. století našeho letopočtu byla hlavním městem Japonska, přitahuje turisty dávnými svatyněmi a chrámy. Jelínci, kterých ve městě žije asi 1300, se volně pohybují v hlavním parku i mezi chrámy. Počet zahraničních návštěvníků stoupl od roku 2012 do roku 2017 téměř desetinásobně na 2,09 milionu ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám