Hlavní obsah

Řecko doufá v návrat turistů od poloviny května

Řecko se letní sezony nevzdá. Zahraničním turistům by se mělo otevřít od 14. května, přičemž vstup umožní nejen naočkovaným, ale i návštěvníkům s protilátkami či jen s negativním testem. Minulý týden to na berlínském veletrhu cestovního ruchu IBT uvedl ministr pro cestovní ruch Haris Theoharis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko chce zahájit sezonu 14. května, pro naočkované turisty nebo s negativním testemVideo: AP

 
Článek

„Máme za cíl otevřít se turismu 14. května, přičemž bude platit mnoho specifických pravidel a protokolů,“ cituje server Guardian Theoharise. „Do té doby budeme uvolňovat restrikce, pokud to podmínky dovolí,“ dodal s tím, že vstup do země bude umožněn prakticky všem, kteří se prokážou potvrzením o očkování, protilátkami nebo alespoň negativním testem na covid-19.

Řecko patří k evropským státům, pro něž je cestovní ruch klíčovou součástí ekonomiky. Země proto tlačí na Evropskou unii, aby co nejrychleji vytvořila jednotný certifikát o očkování, takzvaný vakcinační pas. Brusel na myšlenku přistoupil, podle Evropské komise by měl být hotový do léta.

„Myslím, že po posledním summitu je zde shoda, že takový certifikát potřebujeme. Půjde o společný produkt, který bude platný v celé Evropě,“ dodal Theoharis.

Dohnat loňský propad

Server Guardian uvádí, že v Řecku je v cestovním ruchu zaměstnán jeden z pěti lidí. Tamní vláda chce tak dohnat loňský rok a doufá, že do země letos přijede alespoň polovina z 31,3 milionu lidí, kteří dorazili před pandemií.

Pro Řecko jsou stěžejní zejména dva největší trhy, a to Německo a Velká Británie. Letos by mělo být klíčové zejména Spojené království, mimo jiné i kvůli tamnímu rychlému očkování, za nímž Evropská unie zaostává.

Očkovací pasy budou hotové do léta, tvrdí lídři Evropské unie

Koronavirus

Anketa

Plánujete v létě dovolenou v Řecku?
Ano
51,8 %
Ne, pojedu do jiné destinace
20,7 %
Dovolenou v zahraničí letos neplánuji vůbec
27,5 %
Celkem hlasovalo 1738 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám