Hlavní obsah

Řecké muzeum vystavuje rekordně starý artefakt, přes 7000 let

Novinky, mšv

Unikátní exponát vystavuje Národní archeologické muzeum v řeckých Aténách. Je jím kolem 7000 let stará socha podobná ptáku, která pochází z období pozdního neolitu. Muzeum ji představilo v rámci expozice, která veřejnosti ukazuje předměty dlouho uložené v archívu - v něm se nachází zhruba 200 000 artefaktů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Socha s ptačí hlavou pochází z období pozdního neolituVideo: Reuters

 
Článek

Na sošce je zvláštní to, že na rozdíl od většiny skulptur ze stejného období, není vytesána do měkkého kamene, ale tvrdého a zároveň je i větší - měří 35 centimetrů. Ani odborníci o ní mnoho nevědí, kromě toho, že pravděpodobně pochází z oblasti Thesálie či Makedonie. „Může zosobňovat člověku podobnou bytost s ptačím obličejem nebo nějakou ptačí entitu,“ tvrdí archeoložka z muzea Katya Manteliová.

Dodává, že sochu pojmenovali 7000 let stará enigma, protože je pro odborníky tajemná a nejsou schopni rozeznat její pohlaví. „Domníváme se, že by se mohlo jednat o těhotnou osobu, ale zároveň nás mate, že nemá poprsí. Zároveň jí chybí i mužské rozmnožovací orgány, takže je pravděpodobně bezpohlavní,“ tvrdí Manteliová.

Muzeum každý měsíc představuje jiné artefakty z archívu, při výběru závisí například na individualitě a mysterióznosti předmětů. U veřejnosti se projekt s názvem Neviděné muzeum potkává s úspěchem. „I když se jedná jen o jedinou sochu, vše, co je běžně skryté, nás dokáže nadchnout,“ myslí si jeden z návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám