Hlavní obsah

Jak cestovat do Chorvatska autem, vlakem i letadlem včetně letošních cen

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se tisíce Čechů vydávají na letní dovolenou do Chorvatska. Někteří volí dopravu autem, jiní vlakem, další si raději připlatí za rychlejší leteckou dopravu. Jak se lze do Chorvatska nejlépe přepravit a kolik cesta v roce 2023 stojí?

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ilustrační foto

Článek

1. Doprava autem a cena dálničních známek

Na Jadran Češi ve velkém míří auty, z Čech se nabízí cesta přes České Budějovice a Linec, z Moravy přes Brno a Vídeň, dále přes Štýrský Hradec, Maribor a Záhřeb. Cesta z Prahy do Rijeky na severu chorvatského pobřeží trvá přibližně 9 hodin podle dopravní situace, z Brna trvá asi o hodinu méně. Do Dubrovníku na samém jihu Chorvatska dojedete za dalších 4–5 hodin.

Před cestou je nezbytné si pořídit dálniční známky. Rakousko umožňuje vedle tradiční nalepovací i digitální známku za stejnou cenu. Známka na 10 dní za vozidlo do 3,5 tuny stojí 9,90 eura (zhruba 232 korun). Na dalších 7,8 eura (183 korun) vás vyjde případná cesta přes Karawankentunnel (tunel Karavanke) na hranicích se Slovinskem severozápadně od Lublaně. Extra zpoplatněné jsou i některé tunely uvnitř Rakouska. Ceny se liší, jeden průjezd vás vyjde na 6,5 až 13,5 eura (152 až 316 korun).

Ve Slovinsku se za týdenní známku platí 15 euro (cca 352 korun), od 15. června však zdraží na 16 eur (cca 378 Kč). Pozor, od roku 2022 již nelze dálniční známku zakoupit ve formě nálepky, ale pouze elektronicky. V případě cesty přes Maďarsko je cena desetidenní dálniční známky pro osobní vozidla do 3,5 tuny 5 500 forintů (cca 343 korun).

V Chorvatsku je jízda po dálnici zpoplatněna podle uražené vzdálenosti. Jednotlivé poplatky si lze zkontrolovat zde.

Největší chorvatský ostrov Češi ještě moc neobjevili. A je to škoda

Cestování

2. Chorvatsko vlakem

Pokud neplánujete zamířit do Chorvatska vlastním vozem, nabízejí se i jiné způsoby přepravy.

Dopravce RegioJet vypravuje vlaky na trase Praha–Rijeka se zastávkami na českém území v Kolíně, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou, Pardubicích, Brně a Břeclavi. Do cíle vlak dorazí za cca 17-18 hodin (z Brna cca 15 hodin). V Rijece bude možné přestoupit na autobusy, které by měly cestující rozvážet přímo do cílových míst jejich dovolených na chorvatském pobřeží.

Cena jízdenky na sedačce začíná na 690 korunách, v lůžkovém kupé na 890 korunách.

Z Česka vyrazil první vlak do Chorvatska

Ekonomika

3. Chorvatsko letecky

Aerolinky nabízejí lety z Prahy, BrnaOstravy do chorvatských destinací Splitu, Zadaru, Dubrovníku, Puly a Záhřebu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám