Hlavní obsah

Pohled, který vyrazí dech. Vítejte v jednom z nejfotogeničtějších míst světa

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chilský národní park Torres del Paine je doslova snovou krajinou. Když ji navíc zvěční šikovní fotografové, člověku se ze snímků až tají dech. Rozmanitá krajina upoutává mnoha barvami a čas jako by se tu zastavil, nebo alespoň výrazně zpomalil.

Chilský klenot Torres del PaineVideo: Jakub Mardešić

 
Článek

Park Torres del Paine je přírodním celkem světového významu. Už v roce 1978 se stal biosférickou rezervací UNESCO, která je domovem kupříkladu lišek šedých, lam, pštrosů a kondorů. Tento mikrosvět na jihu Chile přivítá za rok okolo 100 000 turistů. Přístupný je celoročně. Nejčastěji sem cestovatelé míří autobusem z města Puerto Natales, vzdáleného zhruba tři hodiny.

Rozloha 242 242 hektarů dělá z Torres del Paine jeden z největších národních parků v Chile. O tom, že patří k nejpůvabnějším na světě, není třeba dlouze mluvit, to je zřetelné prakticky na první pohled.

Foto: Profimedia.cz

Probuzení v parku Torres del Paine je nezapomenutelným zážitkem.

Stezky v parku Torres del Paine šplhají z nadmořské výšky 50 až do 3000 metrů nad mořem. Zasněžené skalnaté hory a ledovce střídá vodní hladina jezer, vodopády, říčky, mechové břehy i travnaté louky v údolích. Tamní panenská příroda jako by byla člověkem netknutá.

Foto: Profimedia.cz

Klidno hladinu jezer střídají divoké říčky a vodopády.

Jednou z dominant parku je masiv Paine, východní výběžek And. Horská hradba a další kousky zdejší pohádkové krajiny se zrcadlí v hladinách jezer. Těch je tu řada, namátkou třeba Pehoe Lake, Dickson Lake, Del Toro Lake nebo Grey Lake.

Foto: Profimedia.cz

Blankytný hladina Pehoe Lake

Před cestou do parku je dobré se informovat nejen o možných výletních trasách a možnostech kempování, ale také o počasí. V létě se teplota v parku pohybuje okolo 16 stupňů Celsia a níže, a to i v nejteplejším měsíci, kterým je leden.

V červenci dosahuje průměrná nejvyšší teplota pěti stupňů Celsia, nejnižší pak mínus tří stupňů. V březnu ani v dubnu se návštěva parku příliš nevyplatí, protože to je nejdeštivější období roku. Naopak nejlepším časem na návštěvu parku jsou měsíce prosinec, leden a únor.

Foto: Profimedia.cz

Tajuplná atmosféra po setmění

Ať už chcete v Torres del Paine strávit jakkoliv dlouhý čas, nezapomeňte si na cestu přibalit fotoaparát. Park totiž patří k fotograficky nejvděčnějším oblastem na světě. Motivů jsou tu milióny.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Divoká příroda Česka pod závojem mlhy

Snad až mysticky působí barevná česká krajina, když se nad ní vznáší mléčně bílý opar mlhy. Zvláště pak, když se prolne s probouzejícím se, nebo naopak...

Výběr článků

Načítám