Hlavní obsah

Divoká příroda Česka pod závojem mlhy

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad až mysticky působí barevná česká krajina, když se nad ní vznáší mléčně bílý opar mlhy. Zvláště pak, když se prolne s probouzejícím se, nebo naopak usínajícím sluncem. Jeho slabé paprsky celou scenérii působivě nasvítí.

Foto: Archiv Martina Raka

Broumovsko v mlze

Článek

Východ a západ slunce, ani čas inverze nejsou ideální dobou k turistické výpravě. Mnoho výletníků tak promešká obrazy, které příroda v těchto podmínkách vytváří. Přesně takové chvíle vyhledává devětadvacetiletý fotograf Martin Rak, který se zaměřuje na krajinářské snímky.

„Fotografování přírody je pro mě především relax a tak trochu dobrodružství,“ řekl Novinkám Rak. Ono dobrodružství spočívá v nevyzpytatelnosti přírody, především pak počasí. Nejčastěji Raka inspiruje krajina na severu Čech. „Zejména České Švýcarsko, kde je podle mě nejkrásnější a nejdivočejší příroda u nás,“ doplnil.

Foto: Archiv Martina Raka

Vznášející se mlha u Růžovského vrchu

Mlhu zachytil Rak na jednom ze svých snímků ze vzdálenosti několika kilometrů  například u Růžovského vrchu, jemuž se někdy říká Růžák. Tento prastarý čedičový masiv spadá do Děčínského okresu i do Národního parku České Švýcarsko. Je unikátní přírodní památkou, a to zejména proto, že ho pokrývá zachovalý pralesní ekosystém smíšeného lesa.

Foto: Archiv Martina Raka

Ralsko dokonale zahalené mlhou

Další z lokalit, kterou pod rouchem mlhy mladý fotograf zvěčnil, je také Ralsko. Už desítky let tady existuje Státní přírodní rezervace Ralsko, která ochraňuje především vzácné rostliny a stromy, jimž se na zdejších svazích daří. Turisté v oblasti Ralska nacházejí kromě lesů a skal třeba také ruiny hradu, který tu kdysi stával.

Foto: Archiv Martina Raka

Lužické hory pod vrstvou mraků

Přestože Rak předtím, než vyrazí fotit na vytipované místo, pečlivě sleduje předpověď počasí, ne vždy mu to zaručí úspěch. „Častokrát se z focení vracím s prázdnou,“ potvrdil. Trpělivost se ovšem vyplácí. Díky ní vyfotografoval například také Lužické hory přikryté hustými oblaky nebo Broumovsko pod pokličkou mlhy.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám