Hlavní obsah

Noc na čínském Titaniku? Za tři tisíce není problém

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titanic je zpět. Přesněji řečeno jeho věrná replika, kterou nechal v tematickém parku v čínské provincii S’-čchuan postavit místní investor.

Foto: Profimedia.cz

Postavit repliku trvalo šest let, tedy mnohem déle než původní Titanic.

Článek

Příští rok uplyne 110 let od chvíle, kdy zaoceánský parník po srážce s ledovcem klesl ke dnu Atlantiku. Magnáta Su Šao-ťüna osud lodi natolik nadchl, že prodal část svých aktiv v energetice, aby stavbu 260 metrů dlouhé repliky zafinancoval.

Po šesti letech prací, použití 23 tisíc tun oceli a zapojení více než stovky dělníků se dočkal: rozmar ho přišel v přepočtu na 3,2 miliardy korun — zhruba stejně jako výstavba originálu.

Replika stojí v tematickém parku ve S’-čchuanu, více než tisíc kilometrů od moře, se „zapnutými parními stroji však návštěvníci mají pocit, že plují po vlnách“, ujišťuje Su.

Věrnou kopií původní lodi jsou i interiéry od honosné jídelny přes luxusní kajuty po kliky u dveří. Ti, kteří chtějí na parníku strávit noc, zaplatí v přepočtu tři tisíce korun. Su doufá, že repliku navštíví až pět milionů lidí ročně. „To nám zaručí návrat investice,“ doufá.

Vše bylo jinak. Dokument vyvrací zažité mýty o Titaniku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám