Hlavní obsah

Nejstarší česká zoo zažila rekordní rok

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První lednový týden přesně před rokem začal v liberecké zoologické zahradě, nejstarší české zoo, velkým smutkem. Dvě malá lvíčata, která se v zoo narodila v prosinci 2018, uhynula. Jejich matka, lvice Shani, jež přišla do Liberce z pařížské zoo, tak ztratila mláďata už podruhé za sebou. Po velmi smutném okamžiku se ale liberecká zoologická zahrada vloni nadechla k přelomovému roku.

Foto: Zoo Liberec

Zvířata si v liberecké zoo musí zvyknout na drsnější podmínky. Na snímku panda červená, snídající na sněhu.

Článek

„Přinesl jedno velké překvapení i řadu důležitých kroků do budoucnosti,“ hodnotí rok 2019 ředitel zoo David Nejedlo.

Radostných chvil se nakonec dočkala i zmiňovaná Shani. V květnu se jí narodila další dvě lvíčata. Sourozence, samečka a samičku, ale Shani po třech týdnech znovu – stejně jako v předchozích případech – opustila, odmítala k nim chodit a hrozilo, že je sama zahubí. Ošetřovatelé proto museli lvíčata od matky oddělit. Naštěstí už mláďata byla natolik silná, že zvládla sama přijímat pevnou masitou stravu bez přímého kontaktu a asistence ošetřovatelů.

Plzeňská zoo přivítala první letošní přírůstek. Je to samička šimpanze

Koktejl

Lvíčata, která nedostala žádná jména (zoo totiž od praxe pořádání křtin a dávání jmen zvířatům ustoupila), díky tomu přežila a stala se jedním z hlavních návštěvnických lákadel uplynulého roku. Ten se velmi pravděpodobně zapíše do historie zoo jako rok s největší návštěvností za posledních dvacet let. Branami zoo totiž prošlo za celý rok zhruba 390 tisíc lidí, víc to v tomto století nikdy nebylo.

Nejistý rekord

„Na přesné číslo si ale bohužel budeme muset ještě chvíli počkat. V průběhu prosince totiž došlo ke kolapsu vstupenkového a pokladního počítačového systému a my v tuto chvíli nemáme přístup k přesným datům. Na nápravě intenzivně pracujeme,“ vysvětluje Nejedlo nejistotu ohledně návštěvnosti.

Kromě květnového narození lvíčat patří mezi největší chovatelské úspěchy loňského roku také narození mláďat orlosupů bradatých. „Poprvé v celé historii zoo se totiž podařilo odchovat rovnou dvě ptáčata v jedné sezóně,“ podotkl Jan Hanel, kurátor ptáků v liberecké zoo. Chovatelsky významný byl také odchov kriticky ohroženého gibona bělolícého či ohroženého kočkodana Dianina.

Největší překvapení pro své fanoušky ovšem připravila liberecká zoo na poli historie. Vloni se chystala oslavit 100 let své existence, ale nové badatelské průzkumy, které zoo iniciovala, dokázaly, že rokem založení ve skutečnosti nebyl rok 1919, ale rok 1904. Nejstarší česká zoo tak byla rázem o 15 let starší, než se dosud myslelo.

Hořící lampion spadl do pražské zoo. Hned vedle slonince

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám