Hlavní obsah
Tortilla z mexické restaurace v Mexico City: pečené kobylky na avokádové kaši Foto: Profimedia.cz

Nejpodivnější gurmánské lahůdky z celého světa, kterým se asi vyhnete

Nedílnou součástí poznávání cizích kultur jsou také ochutnávky zdejších kuchařských specialit. Co národ, to jiný mlsný jazýček. V Asii tak narazíte například na brouky, ale i polévku z ptačích hnízd, sušených ještěrek, nevylíhlých kachen či oční bulvu tuňáka. Africe kralují smažené tarantule, Mexiku pak tortilly s kobylkami a avokádem.

Tortilla z mexické restaurace v Mexico City: pečené kobylky na avokádové kaši Foto: Profimedia.cz
Nejpodivnější gurmánské lahůdky z celého světa, kterým se asi vyhnete

Možná i vy znáte ten pocit, když jste v zahraničí na dovolené. Pohráváte si s myšlenkou, jestli ochutnat nějaký tradiční, pro nás až trochu exotický pokrm. Jsou však chvíle, kdy si to pravděpodobně dobře rozmyslíte. Zvláště v mimoevropských dálavách. Podívejte se s námi na třináct nejbizarnějších exotických jídel, která vybral server Odee.com.

Tith Phallaová z Kambodže si pochutnává na pečené tarantuli v městečku Skun. Srovnáte-li chuť hamburgera a pavouka, každý chutná jinak. Ale když sníte moc hamburgerů, je to nuda, řekla Phallaová.

Foto: Profimedia.cz

Balut je název pro napůl uvařená vejce kachen těsně před vylíhnutím.

Foto: Profimedia.cz

Na holandské herinky narazíte nejčastěji u pouličních stánkařů.

Foto: Profimedia.cz

Syrové chobotničky

Foto: Profimedia.cz

Sušené ještěrky

Foto: Profimedia.cz

Prostřený stůl v Thajsku: grilovaná sarančata, cvrčci a červi

Foto: Profimedia.cz

Kokoda: tradiční polévka na Fidži se podává studená s pečenou bagetou. V kokosovém mléku plave syrová marinovaná ryba, nakrájená rajčata, cibule, ananas, citrón, paprika a listy dubového salátu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Housenky druhu Mopane

Foto: Profimedia.cz

Na jídle z vodních brouků si pochutnávají v Číně: brouci řádu Coleoptera jsou nejprve marinováni v sójové omáčce se zázvorem, podávají se s mrkví. Jsou dobrým zdrojem uhlohydrátů, tuků a bílkovin.

Foto: Profimedia.cz

Tak trochu jiné barbecue: pečení cvrčci

Foto: Profimedia.cz

Jako delikatesu jedí v některých částech Asie plesnivé černé sušené sójové boby.

Foto: Profimedia.cz

Krabice se sušnými hnízdy ptačího druhu salangan z čeledi rorýsovitých. Ti si v indonéských jeskyních na severu Bornea, v Malajsii, Číně, Thajsku, severovýchodní Austrálii a v Indii staví hnízda pomocí slin, které nanášejí špičkou jazyka na skálu.

Foto: Profimedia.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků