Hlavní obsah

Deset tipů na výlety pro milovníky železnice

Novinky, Lucie Poštolková

Krajinou se žene hustý kouř, mezi kopci vykukuje parní lokomotiva, která táhne pět dobových vagónů. Pro někoho možná nostalgie starých časů, pro jiné pohádka. Podívejte se na deset tipů na výlety, kam se podívat za kouzlem železnice.

Foto: Profimedia.cz

Albatros 498.022

Článek

1. Království železnic

Království železnic v Praze návštěvníkům nabízí nejen největší modelovou železnici u nás, ale také se zde dozvíte mnoho zajímavých věcí z historie kolejové dopravy. Postupně se modelové kolejiště rozrůstá, v ideálním případě by se v Království železnic měl nakonec objevit jakýsi model České republiky. Už teď si tu připadáte jako v reálném světě – akorát zmenšeném.

Najdete zde lesy, vesnice, města, silnice s auty a samozřejmě nádraží a vlaky. Noc a den se střídají v pravidelných intervalech, vlaky jezdí podle přesně daných jízdních řádů. Prohlédnout si tu můžete i unikátní ručně malovaný Šípův model staré Prahy tak, jak vypadala ve 30. letech 19. století. [celá zpráva]

Mezi novější exponáty patří také Tatra ze závodu Paříž – Dakar, středověký hrad s vesnicí, vesmírná stanice, krteček a brněnská Vila Tugendhat postavená ze stavebnice Lego.

Základní vstupné činí 200 korun, děti do 15 let zaplatí 120 korun a děti do jednoho metru jen 30 korun. Po předložení platné jízdenky získáte slevu 10 %, u In-karty ČD je to 15 %. Další informace najdete zde.

2. Úzkorozchodná dráha Třemešná ve Slezsku – Osoblaha

Tuto dráhu s rozchodem 760 mm najdete v západní části Moravskoslezského kraje, nedaleko polských hranic. Na normálně rozchodnou síť je trať napojená ve stanici Třemešná ve Slezsku, která leží 17 km severozápadně od Krnova. Výletní vlaky provozují Slezské zemské dráhy. O prázdninách jsou vlaky každou sobotu taženy parní lokomotivou přezdívanou „malý štokr“. [celá zpráva]

Zpáteční jízdenka vyjde dospělého na 160 korun, rodinná pak na 350 Kč. Poloviční zpáteční stojí 80 Kč a děti do šesti let cestují zdarma. Další podrobnosti najdete zde.

3. Zubrnická museální železnice

Na nádraží v Zubrnicích se nachází malé železniční muzeum se stálou expozicí věnovanou trati V. Březno – Verneřice – Úštěk, malá dopravní kancelář s dobovým vybavením, soubor historických drezín, kolejový jeřáb z roku 1877, výsypný vůz Talbot z roku 1931 a jiná kolejová vozidla.

Otevřeno mají do konce srpna každý den kromě pondělí od 9 do 16. hodin. Základní vstupné stojí 40 Kč, zlevněné pro děti do 15 let 30 Kč. Děti mají do 6 let zdarma.

Rodinné vstupné (2 dospělí a maximálně 4 děti do 15 let) 80 Kč. Další informace najdete zde.

4. Železniční muzeum Zlonice

V obci, které zasvětil obdivovatel železnice Antonín Dvořák svou první symfonii, se nachází muzeum zaměřené na průmyslové lokomotivy, nákladní vozy a zabezpečovací zařízení vyrobené do roku 1939. Prohlédnout si tu můžete sbírku parních lokomotiv používaných v cukrovarském průmyslu.

O prázdninách se muzeum otevírá od soboty do úterý mezi 9 až 15 hodinou. Vstupné činí 50 a 25 Kč. Více o muzeu najdete zde.

5. Westernové městečko Šiklův mlýn

Zajímavé zážitky si můžete odnést z westernového městečka Šiklův mlýn, které se nachází u Zvole pod Perštejnem. Během celého léta čeká na návštěvníky bohatý program motivovaný Divokým západem. Svézt se tak můžete na koni nebo si vyzkoušet svou výdrž na hřbetě elektrobýka, můžete si hodit tomahavkem, rýžovat zlato nebo se svézt vláčkem Union Pacific, který vás vezme na okružní jízdu kolem celého westernového městečka.

Otevřeno mají každý den, mimo pondělí a soboty. Vstup vás vyjde na 180 Kč, děti od 4 do 15 let a důchodci nad 60 let platí 90 Kč. Rodiny platí 432 Kč. Bližší informace najdete zde.

6. Kolínská řepařská drážka

Polabské řepařské drážky vznikaly na přelomu 19. a 20. století a byla po nich dopravována cukrová řepa do jednotlivých cukrovarů. Nejstarší z nich byla právě kolínská. Nově je návštěvníkům k dispozici železniční naučná stezka Za historií řepařské drážky a okolí. Na konečné výhybně je vybudováno malé muzeum na kolejích v historickém vagónu s informacemi o historii řepařství na Kolínsku a různé aktivity pro děti a přírodní posezení.

Svézt se můžete o víkendech, na trati se střídá parní a dieselová lokomotiva [celá zpráva], podrobný rozpis najdete zde. Při dieselovém provozu vyjde vstup na 60 Kč, pro děti a důchodce za 40 Kč, rodinné na 190 Kč. Parní jízda stojí o deset korun více, jen rodiny zaplatí 235 Kč.

7. Důlní expozice Chrustenická šachta

Ve stovkách metrů zpřístupněných chodeb je shromážděna řada unikátních exponátů připomínajících slavnou dobu hornictví a lomařství v této oblasti. Součástí prohlídky je i jízda důlním vlakem. Před vchodem do podzemí se nachází stálá expozice o lomech Amerika a Mořina.

Muzeum v Chrustenicích je otevřeno každý víkend od července do září. Prohlídky začínají každou hodinu od 10 do 15 hodin. Dospělí zaplatí 80 Kč, děti, důchodci a oddíly mají vstup za polovinu. Více informací najdete zde.

8. Muzeum koněspřežky v Českých Budějovicích

Koněspřežka Budějovice - Linec byla v době svého vzniku první nejdelší evropskou transkontinentální železnicí. Stala se tak základem nejen naší, ale i celoevropské kontinentální železniční sítě. Expozici památek této železnice z celé její trasy na českém území najdete v českobudějovickém Muzeu koněspřežky. Otevřeno mají každý den mimo pondělí mezi 9 - 12.30 a 13 - 17 hodinou od května do září. Za plné vstupné dáte 30 Kč, poloviční je za 15 Kč. Pro další informace se podívejte na stránky muzea.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum koněspřežky

9. Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka

Pokud máte rádi historické mašiny a vlaky, bude se vám v Muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka, které je vůbec největším železničním muzeem u nás, líbit. Najdete tu mj. více než 30 parních lokomotiv, které návštěvníky lákají nejvíce, ale své fanoušky mají i zdejší historické motorové lokomotivy a vozy.

Ve vnitřních prostorách najdete exponáty z různých odvětví železniční dopravy – největší plochu zabírá sál se zaměřením na éru parní trakce. Vedle modelů se zde nachází řada dokumentů, fotografií, trojrozměrných exponátů i různých částí lokomotiv. Rozsáhlá je také expozice odvětví zabezpečovací a sdělovací techniky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Setkání parních lokomotiv je vždy v muzeu velkolepou událostí.

Provozuschopné lokomotivy jsou spolu s upraveným vozem pro přepravu cestujících používány k projížďkám po úzkorozchodném okruhu v areálu muzea. Technologické zařízení pro provoz parních lokomotiv se zachovalo nedaleko – kromě skládky uhlí tu můžete vidět vodní jeřáby pro plnění nádrží lokomotiv vodou, v kolejích se nachází jáma pro odpopelování lokomotiv a prohlížecí jáma a zajímavostí je i renovovaný zauhlovací výtah Teudloff.

Muzeum má během prázdnin otevřeno od úterý do neděle od 9.30 do 17 hodin. Cestující, kteří jsou držiteli In-karty nebo se prokážou platnou jízdenkou ČD v libovolné hodnotě, získají slevu 20 % na vstupenky. [celá zpráva] Více najdete zde.

10. Posázavský pacifik

Mezi železniční rarity patří i Posázavský pacifik, který vede na trati číslo 210 – Praha – Vrané – Čerčany (s odbočkou na Dobříš) a trati číslo 212 – Čerčany – Kácov – Světlá nad Sázavou. Až do září zde parní vlaky vypravují České dráhy každou sobotu.

Historická lokálka na trase Lužná – Krupá – Kolešovice projíždí kolem řady chmelnic a staví i v Kněževsi, která bývala o sklizních domovem tisíců česáčů chmele. Dnes se už chmel ručně nečeše, ale na cestu do minulosti se můžete vydat s parní lokomotivou 354.195 přezdívanou Všudybylka nebo parní lokomotivou s označením 434.1100, která je známá spíše pod názvem Čtyřkolák. Podrobnější informace najdete zde.  [celá zpráva]

Anketa

Kam se vydáte?
1. Království železnic v Praze
19,3 %
2. Úzkorozchodná dráha Třemešná ve Slezsku – Osoblaha
20,3 %
3. Zubrnická museální železnice
5,7 %
4. Železniční muzeum Zlonice
3,7 %
5. Westernové městečko Šiklův mlýn
9,3 %
6. Kolínská řepařská drážka
5,2 %
7. Důlní expozice Chrustenická šachta
3,7 %
8. Muzeum koněspřežky v Českých Budějovicích
2,8 %
9. Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka
15,9 %
10. Posázavský pacifik
14,1 %
Celkem hlasovalo 2251 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám