Hlavní obsah

Nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů je Slovensko. Chorvatsko až druhé

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenější destinací českých turistů se v loňském roce stalo místo Chorvatska sousední Slovensko. Oproti roku 2014 vycestovalo minulý rok do zahraničí více Čechů. Ve čtvrtek o tom informovala Asociace cestovních kanceláří a agentur na základě dat ze statistik Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Češi čím dál více tráví dovolenou na Slovensku.

Článek

Loni Češi podnikli přes 11 miliónů dovolených, tedy cest se čtyřmi a více přenocováními. V tuzemsku zůstali zhruba v sedmi miliónech případů. Meziročně vycestovalo do zahraničí o 3,5 procenta více Čechů, konkrétně 4,2 miliónu.

Podle zprávy Asociace cestovních kanceláří a agentur se tak ukázalo, že ani pohnutá ekonomika jižních států, ani migrační vlna neměly negativní vliv na vycestování českých turistů za hranice domoviny.

Pozměnily se však destinační preference. Podle dat Českého statistického úřadu zaznamenalo Slovensko loni 75procentní nárůst počtu českých turistů, zatímco zájem o stálici v podobě Chorvatska o osm procent klesl. Posunulo se tedy na druhou příčku v nej destinacích pro české turisty.

Třetí skončila za minulý rok Itálie, u té dosáhl pokles zájmu Čechů deseti procent, u Rakouska pak osm, u Řecka 13 a u Turecka pět procent. Zájem opadl také o Španělsko (minus 24 procent) a o Egypt, kde pokles činil 37 procent. Naopak větší oblibě se těšilo Maďarsko, kam dorazilo na dovolenou o 10 procent Čechů více, a také Francie s nárůstem 20 procent.

Anketa

Kam se chystáte letos na dovolenou?
Do Česka
28,5 %
Do zahraničí
29,5 %
Do Česka i zahraničí
16,7 %
Na Slovensko
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 390 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám