Hlavní obsah

Městské i soukromé vinice v Praze otevřou o víkendu brány veřejnosti

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se otevřou v hlavním městě brány městských i soukromých vinic. Na bezmála desítce vinohradů se budou moci návštěvníci v rámci premiérového ročníku akce Pražské vinice seznámit s jejich historií i současností a v neposlední řadě ochutnat i tamní produkci.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z přístupných vinic bude sv. Klára v Troji. Ilustrační foto

Článek

Na prvním ročníku Pražských vinic mohou návštěvníci objevit kouzlo pozapomenutých koutů hlavního města. Z vinic, z nichž se některé nacházejí na památkově chráněném území, se navíc naskytnou neobvyklé pohledy na metropoli. Program slibuje kromě ochutnávek produkce vinic také komentované prohlídky, ale i volné procházky.

Akci pořádá Odbor památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy. „Cílem projektu Pražské vinice je zviditelnit či znovuobjevit jednotlivé pražské vinice, představit jejich současnost a plány do budoucna, poukázat na to, jak spoluvytvářejí charakter krajiny města Prahy,“ uvádí Barbora Hrubá, tisková mluvčí agentury Prague City Tourism, která pomáhá s propagací akce.

Vinice se otevírají napříč celou Prahou, kromě známějších vinic sv. Kláry v trojské botanické zahradě nebo vinic na Grébovce, mohou návštěvníci zavítat třeba na pozemky na Babě, v Modřanech, pod Strahovským klášterem či v okolí Vyšehradu. „Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky, i na vinicích, které běžně nejsou veřejnosti přístupné, ale také na prezentace a ochutnávky vyráběných vín,“ dodává Hrubá.

Kompletní seznam zapojených vinic mohou zájemci najít zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám