Hlavní obsah

Města duchů. Podívejte, jak se v uplynulém roce vyprázdnily světové metropole

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karanténa, lockdown, omezení pohybu. Prakticky celý uplynulý rok se nesl ve znamení pandemie a opatření, která měla zabránit šíření koronaviru. Ulice světových metropolí se tak na čas vyprázdnily a značně osiřely. Připomeňte si ve videu, jak vypadaly během uzávěry třeba New York, Řím nebo Wu-chan, kde celá pandemie na podzim roku 2019 odstartovala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 2020 - rok vylidněných ulicVideo: Reuters

 
Článek

S restrikcemi začala jako první Čína, kdy se město Wu-chan na několik týdnů úplně uzavřelo okolnímu světu, píše agentura Reuters. Epidemii nového typu koronaviru se ovšem nepodařilo udržet v zemi a začala se šířit nejprve v Asii, posléze dorazila také do Evropy a na další kontinenty.

Byly to právě evropské metropole, které tak prázdné ulice, jindy plné turistů obdivujících pamětihodnosti, ještě nezažily. Vyprázdnilo se benátské náměstí sv. Marka, které okupovali maximálně tak holubi, kolem římské fontány di Trevi či na Španělských schodech nebylo ani živáčka, přestože jindy je takřka nemožné prodrat se davem lidí.

Úplně bez lidí. Takhle římské památky neznáte

Cestování

Francouzská Paříž kvůli opatřením osiřela hned dvakrát, na jaře a poté na podzim. Stejně tak španělská Barcelona, kde byl v jednu chvíli omezen takřka veškerý pohyb, výjimku měly jen cesty do zaměstnání či na nákup a do lékárny.

V město duchů se už proměnila i Paříž

Cestování

Také Praha se na jaře stala městem duchů a kolem nejznámějších pamětihodností nebyl ani živáček. Na mnohá místa se turisté ve velkém nevrátili ani během letního uvolnění.

Prázdné ulice byly i v dalších světových velkoměstech, včetně Londýna, New Yorku, Buenos Aires či Moskvy.

Praha bez lidí. Takhle ji už zřejmě neuvidíme

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám