Hlavní obsah

Mekka všech pivařů a chmelařů. Vítejte v Žatci

Novinky, Nela Štefanová

Snad každý pivař by alespoň jednou za svůj život měl navštívit královské město Žatec, jehož chmel se nachází v každém českém pivě. Před pár lety zde byl vybudován zábavný komplex Chrám chmele a piva jehož součástí je také chmelový orloj nebo labyrint z chmelových žoků.

Žatec - město, kde je pivo doma Video: Novinky

 
Článek

Pěstování chmele je v Žatci tradicí již přes tisíc let. Díky specifickým přírodním podmínkám, se zde chmelu jedinečně daří a pravdou je, že bez něj bychom dnes byli ochuzeni o ta nejlepší piva, kterými se Česko může chlubit. Žatecký poloraný červeňák je totiž v každé sklenici zlatého moku, a to i v té minimální míře.

Foto: Novinky

Nápis na orloji v překladu znamená Neopomeň pivo s žateckým chmelem.

Návštěvníky Žatce čeká i Chmelový maják, který je specifický svou 3D projekcí. Výhled ve 42 metrech nad zemí umožní seznámit se blíže s veškerou historickou architekturou. Sedm tyčí nad majákem, které jsou sedm metrů vysoké a představují chmelnici, v noci září až 30 kilometrů daleko.

V budově, která byla postavena v roce 1897 a sloužila jako sklad a sušárna bratrům Christlovým, se nyní nachází Chrám chmele a piva. Návštěvníci zde mohou projít labyrintem z chmelových žoků nebo navštívit místnost alchymisty, který ve svém pokoji vymýšlel recept na nejlepší žatecké pivo. Kromě dalších chmelových památek je také tato budova navržena k zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Novinky

Chrám chmele a piva poukazuje na historii pěstování a obchodování s chmelem v Žatci.

Kdo nepije žatecký chmel, půjde do pekla

Snad nejvýznamnější dominantou města je chmelový orloj, jehož autorem je Petr Podzemský. Ciferník na orloji ukazuje období chmelové vegetace, takže na hodinách lze zjistit, v jaké fázi se chmel nachází.

Foto: Chrám chmele a piva

Chmelový maják je v noci osvětlen.

Na závěr prohlídky mohou ochutnat návštěvníci pivo z minipivovaru v restauraci, která je součástí celého objektu. Zábavný komplex vyšel zhruba na 360 miliónů korun. Vstupné pro jednu osobu činí 120 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám