Hlavní obsah

Masopustní rej masek ovládl renesanční Telč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telč

Masopustní rej v sobotu ovládl renesanční Telč. Průvod přibližně tří desítek masopustních masek prošel odpoledne městem. Na náměstí ho přivítal starosta douškem lahodného pití a tradičními masopustními koblihami. Součástí slavnosti byla také pravá zabijačka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Masopustní rej ovládl 2. února renesanční Telč.

Článek

Masopust, kterému přihlíželo několik stovek lidí, zažila Telč v této podobě už pojedenácté. Jeho organizace se jako každoročně ujal folklorní soubor Podjavořičan. Kromě tradičních masek báby, Káči s kobylou, kata nebo paši s velbloudem byl v průvodu také farář s jeptiškami. Asistovali při tradičním pochovávání basy.

Kromě toho, že si starosta mohl s maskami zatančit, musel od nich také vyslechnout, co se mu v uplynulém roce povedlo, a hlavně nepovedlo. "Účastníci průvodu i čumilové se musejí povinně nechat pomalovat, aby měli záruku, že budou po celý rok zdraví," řekla Jindřiška Šťastná z pořádajícího souboru.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Masopustu přihlíželo několik stovek lidí.

Už čtvrtým rokem je součástí masopustního veselí v Telči také klasická zabijačka, která na náměstí začala už v 10:00. Lidé mohli ochutnat jitrnice, jelita, tlačenku i čerstvý ovar.

Masopust, kterému se někde říká také ostatky nebo fašank, je tradiční lidová oslava konce zimy a příchodu jara. Dny plné hostin a tancovaček se konaly zpravidla v období od Tří králů do Popeleční středy, po níž následuje až do Velikonoc postní období.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám