Hlavní obsah

Malebné italské městečko proslulo „šerednými” obyvateli

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zasazené do malebné krajiny italských Apenin leží městečko Piobbico. Navzdory svému okouzlujícímu rázu proslulo jedním, na první pohled nepříliš přívětivým rysem, a to údajnou škaredostí obyvatel. Místní tu už totiž 140 let oslavují nehezký fyzický vzhled, protože věří, že každý člověk je něčím víc než jen pěknou tvářičkou, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Piobbico se nachází ve střední Itálii v Apeninách.

Článek

Od roku 1879 je městečko domovem takzvaného Club dei Brutti, neboli Klubu ošklivců. Jde o asociaci, jež věří, že člověk je tím, čím je v hloubi duše, nikoli tím, jak vypadá. Po generace se tato veskrze sympatická myšlenka, která klade důraz na lidskou povahu spíše než na vzhled, rozrůstala, až přerostla v celosvětové hnutí. Dnešní Světová asociace škaredých lidí čítá na 30 tisíc členů.

Club dei Brutti byl původně zamýšlen jako jakási dohazovací služba pro místní svobodné dámy. Jak se vyvíjel, obyvatelé si vzali za cíl, že budou společnosti připomínat, že je vnitřní krása mnohem důležitější než fyzické vzezření.

Spojovat společnost

V roce 2007 v Piobbiku odhalili sochu věnovanou právě škaredým lidem. „Nikdy se nenaštveme, když někdo prohlásí, že jsme město šeredů,“ tvrdí současný prezident Clubu dei Brutti Giovanni Aluigi. „Naším nejdůležitějším heslem je, že škaredost je ctnost, zatímco krása otroctví,“ doplnil.

Předseda Club dei Brutti Giovanni Aluigi

„Řekněme, že šlo původně o jakýsi starý Tinder (mobilní aplikace pro seznamování). Smyslem klubu bylo spojovat lidi,“ vysvětluje jedna z jeho členek, Benedetta Aluigiová.

Vstoupit do klubu je dnes pro kohokoli docela snadné. Starší členové musejí posoudit šerednost nově příchozích – škála je přitom docela široká, od kategorie „nespecifikovaný“, až po „neobyčejně ošklivý“. Ve skutečnosti ale není určitá indispozice ve fyzickém vzhledu nutností. „Chceme, aby lidé pochopili, že je důležité, co si nosíme uvnitř,“ dodal Aluigi.

Foto: Profimedia.cz

V městečku žije kolem dvou tisíc lidí.

Každou první zářijovou sobotu se do městečka sjedou lidé z celého světa, aby společně s místními oslavili festival škaredosti, při kterém se také volí nový předseda Klubu oškliváků.

Pro návštěvníky je to skvělá příležitost, jak ochutnat řadu lokálních specialit, třeba lanýže, polentu nebo těstoviny. Filozofie městečka Piobbico nakonec dokazuje, že nekonvenční a svébytné chování či genius loci může mnohdy zapůsobit mnohem silněji než vnější fyzická dokonalost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám